Blog Slaapproblemen

Ik kan niet slapen: 6 stappen om zo snel mogelijk in slaap te vallen

Ik kan niet slapen

Het is helaas een veelvoorkomend verschijnsel. Elke nacht wordt de zoekterm ‘(help), ik kan niet slapen’ ingetypt bij Google. Vaak door wanhopige mensen die tegen wil en dank nog wakker zijn en hun laatste redding op het internet zoeken. De kans is groot dat jij op dit moment in hetzelfde schuitje zit. Met dit artikel wil ik jou en anderen die niet in slaap kunnen komen de snelste weg naar dromenland wijzen. Met zes stappen (en een bonusstap) die je direct uit kunt voeren, gaat er geen kostbare slaaptijd meer verloren. Ik zeg alvast ‘welterusten’ 🙂 

Stop met onnodige ‘zelfpijniging’ 

Wat moet je doen als je niet kan slapen? Deze vraag staat centraal binnen dit artikel, maar ik begin met wat je niet moet doen. Natuurlijk is het sh*t als het 2.00 uur in de nacht is en je bent nog klaarwakker. Angstige visioenen over de volgende dag doemen op. Hoe ga ik in hemelsnaam die presentatie geven met maar 4 uur slaap.

Met deze vorm van zelfpijniging moet je direct stoppen. Frustratie, irritatie en angst zijn een dodelijke cocktail voor mensen die niet in slaap kunnen komen. Accepteer je slapeloosheid, vertrouw erop dat alles goed komt en denk na over leuke dingen. Een leuke tip van een Amerikaanse website: wees blij dat je misschien wel getuige bent van een prachtige zonopkomst. Natuurlijk is het overdreven, maar je snapt het punt.

Ontvang dit handige boekje gratis in je mailbox

Lig jij vaak wakker omdat je je zorgen maakt? Dan is het goed om te weten dat er bewezen technieken zijn om je gedachten te kalmeren en de rust te vinden die je nodig hebt om snel(ler) in slaap te vallen. In het boek ‘Kalmeer je gedachten en val in slaap’ heb ik de 10 beste technieken op een rij gezet. Vul je mailadres in en je ontvangt dit superhandige boekje direct in je mailbox.

 

Stap 1 – Voer wat kleine aanpassingen in de slaapkamer door

Maak de slaapkamer een stuk ‘slaapvriendelijker’ binnen een paar minuten:

Verstop de wekker
Verstop de wekker. Natuurlijk moet je hem ‘s ochtends kunnen horen, maar zorg ervoor dat hij uit het directe gezichtsveld verdwenen is. Een wekker kan voor mensen die niet kunnen slapen een waar martelwerktuig zijn. Laat je niet langer afleiden en kwellen door de voorbij tikkende minuten.

Verlaag de temperatuur
Zorg ervoor dat de koude en frisse lucht je slaapkamer in kan stromen en zet het raam (een stukje verder) open.

Verban licht en geluid
Verwijder alles dat licht geeft of geluid maakt geeft of zet het uit. Kortom, geen afleiding.

BONUSTIP: Met het Manta Sleep Mask slaap je in 100% duisternis. En dat zorgt er gegarandeerd voor dat je sneller in slaap valt (en beter doorslaapt). Op de informatiepagina lees je de (Facebook) reacties van ‘Manta-dragers’.


Stap 2 – ‘Reset’ jezelf en stap uit bed

Een computer die is vastgelopen wordt gereset. Mensen die vastlopen bij het vatten van de slaap blijven vaak eindeloos liggen. Geen goed idee! Verlaat de slaapkamer en ga pas weer slapen als je je slaperig voelt. Hiermee kun je voorkomen dat je de slaapkamer onbewust gaat associëren met slecht slapen.

Voorkom dat je de slaapkamer gaat zien als een onplezierige plek

Stap 3 – Ga ‘hersenloze dingen’ doen

Wandel naar de keuken voor een glas water, lees een slaapverwekkend’ boek in de woonkamer of werk nog wat strijkgoed weg in de bijkeuken. Houd het wel bij rustige en ‘hersenloze’ activiteiten. Na een kwartiertje of 20 minuten word je vaak vanzelf moe en kun je ‘opnieuw’ naar bed gaan. Onderstaand worden twee goede alternatieven weergegeven om deze tijd een goede invulling te geven:

Alternatief 1: Neem een douche of ga in bad. Vanuit een warme douche in een koud bed stappen zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur langzaam zakt. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat je langzaam maar zeker steeds slaperiger wordt.

Alternatief 2: Geniet van een verantwoorde, nachtelijke ‘slaapsnack’ met tryptofaan en/of calcium. Drink een glas (warme) melk, neem een bakje yoghurt of knabbel lekker op een paar noten.

Ik kan niet slapen
Ga bijvoorbeeld een kwartiertje lezen…

Stap 4 – Ga opnieuw naar bed

Op het moment dat je slaperig wordt, is het tijd om opnieuw naar bed te gaan. Met een beetje geluk is de temperatuur een paar graden gezakt en kun je lekker onder de dekens wegkruipen.

Op het moment dat je slaperig wordt, is het tijd om opnieuw naar bed te gaan.

Stap 5 – Kom tot rust met een paar eenvoudige ontspanningsoefeningen

Gebruik de komende 5 minuten om een aantal eenvoudige ontspanningsoefeningen uit te voeren. Het is een goede routine om je lichaam en geest voor te bereiden op de nacht. Het uitvoeren van een paar eenvoudige ontspanningsoefeningen dwingt de laatste spanning om je lichaam te verlaten. Onderstaand een paar eenvoudige oefeningen:

 • Focus op je ademhaling. Haal diep adem en betrek hierbij de ribbenkast, buik en onderrug. Concentreer je erop tot het vanzelf gaat. Doe je ogen dicht, adem in door je neus, adem uit door je mond en maak elke ademhaling dieper dan de vorige.
 • Ga in een comfortabele positie liggen en span telkens een ander lichaamsdeel aan. Na 5 seconden laat je het lichaamsdeel weer ontspannen. Begin onderaan je lichaam met je tenen en ga op deze manier alle spiergroepen systematisch af.
 • Wrijf in cirkels over je buik. Begin met een klein rondje om je navel en maak de cirkels vervolgens steeds groter, terwijl het tempo rustig blijft. Op het moment dat de cirkels hun maximale formaat hebben bereikt, verklein je de beweging tot je weer bij je navel uitkomt.

Als bonus bij mijn boek (Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’) krijg je toegang tot 3 geleide slaapmeditaties (Nederlandstalig). Het luisteren ervan is een geweldige manier om volledig tot rust te komen en snel in slaap te vallen. 

Stap 6 – Leid je gedachten af (tot je ze er niet meer bij kan houden)

Na deze ontspanningsoefeningen ga je lekker liggen en is het tijd om je gedachten af te leiden met deze 10 beproefde technieken. Alfabetiseren en ‘articulatorische onderdrukking’ zijn absolute aanraders. Wedden dat je je gedachten er binnen no-time niet meer bij kan houden? Een goed teken!

Nog steeds wakker? 

Het klinkt flauw, maar het beste advies is om het stappenplan te herhalen. Net zo lang tot het werkt. Maak er in nachten dat je niet kans slapen een vaste routine van. Hoe meer het een automatisme wordt, hoe minder je je hersens hoeft in te schakelen en hoe beter het zal werken.

Lig je vaker wakker? Trap niet in deze valkuil

Het ‘blauwe licht’ van beeldschermen – bijvoorbeeld van je telefoon, tablet en televisie remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Overdag is dat niet zo’n probleem, maar tijdens de (late) avond wel. Het zorgt voor onnodige problemen met in- en doorslapen (zie bijvoorbeeld dit artikel van het RIVM).

Een goede oplossing om dit te voorkomen is het dragen van een bril met een zogenoemde ‘blauw licht filter’ tijdens de uren voor je gaat slapen. Onze favoriet is de stijlvolle en effectieve Bloque blauw licht bril die je tijdelijk met € 20,- korting kunt bestellen.

Los je slaapproblemen eindelijk structureel op

Misschien herken je het verhaal hieronder bij jezelf. Je slaapt vaak slecht, leeft niet voluit, probeert van alles, maar op de lange termijn verandert er weinig. Dat heeft een reden. Wil je actief aan de slag om het fundament onder je slapeloosheid te laten verdampen en je natuurlijke slaapvermogen terug te vinden? Doe dan mee aan de 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge van Slaapwijzer.net. Deelnemers slapen na een week gemiddeld 23% beter en – minstens zo belangrijk – zij zitten op het juiste spoor om hun chronische slapeloosheid definitief op te lossen. 

Deelname aan de challenge is gratis. Met andere woorden: veel te winnen en niks te verliezen. Het enige wat ik van je vraag is om het een echte kans te geven en serieus met de adviezen aan de slag te gaan. Door de vragen hieronder in te vullen bepalen we jouw ‘startpunt’ om vervolgens met de challenge te starten. 

En? Gelukt?

Ik hoop van harte dat het bovenstaande stappenplan je helpt om je problemen met niet in slaap kunnen vallen op te lossen. Het zou leuk zijn als je het laat weten in de comments. De ervaringen van lezers zijn voor ons de belangrijkste bron van informatie om deze website continu te verbeteren. Het zou natuurlijk geweldig zijn als het aantal malen dat wordt gezocht op de zoekterm ‘ik kan niet slapen’ in de toekomst drastisch zal verminderen.

Vond je dit stappenplan waardevol? Je zou mij een groot plezier doen door het te delen op social media (zie de buttons hieronder). Ik wil graag zoveel mogelijk mensen bereiken met goede informatie over slaap(problemen) en elk zetje in de rug is hierbij welkom. 

slaapwijzer
171 reacties
 1. Sara 8 jaren geleden
  Reageren

  Nadat ik dit gelezen heb, ga ik ook maar eens slapen. Thnx william ik heb geen app nodig gehad, jouw blog doet wonderen! 😉

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Bedankt voor je positieve reactie Sara, ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen!

  • Wakkker deskundige 4 jaren geleden
   Reageren

   Blijkbaar heeft de heer van der klaauw ook last van slecht slapen, want hij is na elk comment wakker om te reageren. Lorazepam 1mg zou kunnen helpen

   • W. van der Klaauw 4 jaren geleden
    Reageren

    Maak je om mij geen zorgen. Hoewel er bij mij ook nog wel eens een slechte nacht tussen zit, reageer ik alleen overdag op berichten.

    • Anoniem 5 maanden geleden
     Reageren

     Na het is nu 01:41 nog niet heel laat maar weet prc hoe deze nacht gaat gisteren ben ik pas om 7 uur in de ochtend in slaal gevalen terwijl ik er 8 uur uit moest voor school ik ben 16 en kan alleen maar aan de probelem denken die ik heb wat ik ook probeer ik kan gaan denken aan de vakanties die ik heb gehad spanje met de zonsopgang waar me bsf op gaat b*k ging waat we vreselijk om moesten lachen maar alles leit weer naar de problemen medicatie mag niet van mij ouders dat vinden ze te duur en onzin maar in slaap kom ik ook niet waarschijnlijk kan ook u er niks mee maar hoe kom ik in slaap of teminste aan rust

  • Anoniem 3 jaren geleden
   Reageren

   Hoi, ik ben 13 jaar en vroeg me af of het slecht is hoe ik slaap (heb zelf het idee van wel)
   ik val altijd moeilijk in slaap en gebruik daarom dus melatodine, maar het is nu 4:13 terwijl ik dit typ en ik heb nog geen oog dicht gedaan.
   Ik heb de meeste methodes van uit dit artikel al gedaan maar met weinig resultaat. Weet iemand miss meer handige tips waardoor je beter inslaapt ofzo? ?

   • Anoniem 3 jaren geleden
    Reageren

    Je vooral niet druk maken als je niet kan slapen, ik had vroeger ook problemen om te slapen, maar dit komt vooral doordat ik me teveel stresseerde en ik bleef kijken naar het uur. Je moet gewoon je ogen dicht doen, comfortabel liggen en aan niets meer denken en vooral niet kijken hoe laat het is., dan lukt het vanzelf wel.

    • Lieke 2 jaren geleden
     Reageren

     Hoi,ik ben 11 jaar ik vroeg me af of je snel in slaap kunt vallen als je ook pijn hebt maar dat weet ik dus nog niet maar ik heb al de stappen gedaan ik heb die pil genomen het is 05:17 en ik nog steeds wakker?

   • Simone 3 jaren geleden
    Reageren

    Dit klinkt onwijs gek, maar je moet je voorstellen dat je in een kano/bootje ligt met een strakblauwe hemel waar je naar kijkt, alleen die strakblauwe hemel. Of je kunt je voorstellen dat je in een comfortabele hangmat ligt en alles om je heen is pikzwart, je ziet alleen maar zwart. Ik ben nu 15 en op mijn 13-14 heb ik hier ook ontzettend veel problemen mee gehad en dit hielp mij altijd heel erg

   • Andrea 4 maanden geleden
    Reageren

    Bedank voor het helpen Sara want het heeft gewerkt🥰🥰

  • Mary 3 jaren geleden
   Reageren

   Goede nacht.
   Ik slaap al maanden pas in de ochtend 3tot 4 uur .heb al van alles geprobeerd ook stappen plan .maar mijn lichaam jan ik maar niet rustig krygen als ik in bed lig…HELP…

   • Anoniem 2 jaren geleden
    Reageren

    Ik kan niet slapen niets helpt er tegen ik lig de hele nacht wakker en ik heb stres zonder reden wat kan ik doen

   • Widia Jeklin 2 jaren geleden
    Reageren

    Ik heb ook hulp nodig. Dus jij bent niet de enige.

   • Eva 1 jaar geleden
    Reageren

    Ik had dit ook en toen ben ik naar een dokter gegaan , daar ben ik er achter gekomen dat im ADD en autisme heb.
    Ik heb nu medicijnen vaar slaap en concentratie en een verzwaarde deken en dat helpt
    Als je dit niet kan krijgen zou ik even met je huisdier gaan knuffelen of een boksbal kopen.

  • Glenn Merchie 1 jaar geleden
   Reageren

   Ik ben 34 en heb een heupprothese laten steken.
   Ik doe dus amper iets op een dag.
   Van zelfstandig 12uurtjes malen naar bam NIETS!!!!
   Ik kan makkelijk 2dagen zonder slaap.
   Erg gezond is dit toch ook niet.
   Radeloos ben ik ervan.
   Nog even en ik kan werken maar alles tips zijn van goudwaarde

 2. alex 8 jaren geleden
  Reageren

  Ja, het is inderdaad 2 uur ‘s nachts, ik heb veel gedachten en ik moet slapen.
  Ik ga dit stappenplan maar zo snel mogelijk volgen en laat morgen even weten of het lukte. Slaap lekker zzzzz

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Ik ben benieuwd of het geholpen heeft 😉

 3. Sharon 8 jaren geleden
  Reageren

  Warme melk helpt inderdaad. Maar nu ben ik ineens te moe om ditnog te gaan maken

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Haha dat was een goed teken Sharon! Ik hoop dat je die nacht heerlijk geslapen hebt!

   • anoniem 7 jaren geleden
    Reageren

    warme melk doet wonderen

   • fadwa 7 jaren geleden
    Reageren

    Ik ga warme melk maken dank je ik hoop dat ik kan slapen dank je

 4. F. R. 8 jaren geleden
  Reageren

  Als echt nachtmens heb ik grote problemen om voor 12 uur te slapen. Lig elke nacht 1 tot 3 uur te woelen voordat ik slaap en ben dan overdag heel erg moe tot 9 uur savonds , dan begin ik weer fit te worden.Ongeacht hoe weinig ik die nacht ervoor heb geslapen. Met melatonine ben ik na 4a5 uur weer wakker en kan nauwelijks verder slapen, oxazepam werkte ook niet optimaal en alcohol werkt wel, maar alleen met inslapen. Als je door wilt slapen niet. Ik ben ten einde raad en heb me er al bij neer gelegt dat ik nooit lekker zal slapen en overdag nooit uitgerust ben.

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Vervelend om te lezen F.R. Een probleem waar veel mensen last van hebben. Ik denk dat de oorzaak bij de aanmaak van de verkeerde hormonen op het verkeerde moment ligt. M.a.w.: overdag hormonen aanmaken die je slaperig maken en ‘s avonds juist hormonen die je wakker en alert maken. Daarnaast speelt de temperatuur van het lichaam een belangrijke rol. Veel mensen die ‘s avonds nog klaarwakker zijn, zijn simpelweg niet voldoende ‘afgekoeld’.

   Gelukkig kun je hier zelf veel aan bijsturen. Simpele aanpassingen in je levensstijl – bijvoorbeeld veel blootstelling aan daglicht, ‘slim’ douchen en de juiste vorm van beweging – kunnen al een wereld van verschil betekenen. In onze ‘7 stappen methode’ komt dit uitgebreid aan bod. Verdiep je er eens in 🙂

   • Chayna 4 jaren geleden
    Reageren

    T is mij gelukt na dit bedankt William

    • cvl 3 jaren geleden
     Reageren

     Bedankt William, doordat ik deze tekst heb gelezen ben ik slaperig geworden (niet omdat het saai is ofzo hoor)

    • Jojo 2 jaren geleden
     Reageren

     Een tekst lezen werkt ook goed doordat je aan iets anders denkt en je ogen worden er moe van

 5. DiAna 8 jaren geleden
  Reageren

  Kan alle eerste stappen niet down want ouders Zitten beneden. Is er ook iets voor kinderen 13/14 jaar want de laatste stappen helpen ook niet en ik mag geen slaap middel?
  Grtz Diana

 6. DiAna 8 jaren geleden
  Reageren

  Btw het is nu al 23:22 en ik moet 7:00 op heb ik elke avond”zucht”

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Vervelend Diana. Ik hoop dat je wat aan de tips en adviezen op mijn website hebt!

 7. IsabelLE 8 jaren geleden
  Reageren

  NA AL HET LEZEN ZIJN MIJN OGEN AL GAAN HANGEN 🙂
  MAAR ALS SCHOOL WEER BEGINT GA IK SNEL DEZE TIPS UITPROBEREN!

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Haha leuk om te lezen dat je ogen alleen al van het lezen zijn gaan hangen. Hoop dat je inmiddels ook al wat aan de stappen in het plan hebt gehad 🙂

 8. Marc 8 jaren geleden
  Reageren

  Hoi! Thx voor de tips. Het is inmiddels al bijna 3uur en heb nog geen oog dicht gedaan..
  Ik heb probeer van alles maar niks lukt.
  Heb je misschien nog meer tips?
  Gr.

 9. faTIMA 8 jaren geleden
  Reageren

  Je tips hebben mee echt geholpen .
  Thanx voor dit blog te maken.

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Graag gedaan Fatima 🙂

 10. Diana 8 jaren geleden
  Reageren

  Bedankt w. Vd klaauw

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Graag gedaan Diana 🙂

 11. Annet 8 jaren geleden
  Reageren

  Het is nu 3.30 en kan nog steeds niet slapen!
  Eerst had ik jaren, dat ik rond 3uur wakker werd, nu kan ik gewoon niet meer in slaap komen. Zeker 3x in de week heb ik nu dus dat ik rond 3uur nog wakker ben!
  Ik val soms pas rond half 5 in slaap. Ik weet dat, omdat ik dat aan de kerkklok kan horen. Uitslapen lukt ook niet! Ik zit nu aan de warme melk, met een broodje. In de hoop dat ik zo ( misschien in slaap val). Ik baal ontzettend! Vaak loop ik overdag als een zombie rond, omdat ik dan weer niet goed geslapen heb. Tegen de avond is dan de vermoeidheid weg. Om gek van te worden! Ik ga nu maar proberen de stappenplan uit te voeren, het eerste was de melk, nu de rest! Hopelijk lukt het mij dan om in slaap te komen.
  Mvg.

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Dag Annet,

   Vervelend om te lezen. Regelmatig te weinig slapen kan echt een grote invloed hebben op je leven. Ik hoop dat je wat aan het stappenplan hebt gehad. Misschien is mijn gratis ebook ook waardevol voor je.

   https://slaapwijzer.net/kalmeer-je-gedachten-ebook/

   Daarnaast verwijzen we je graag naar mijn 7-stappen methode. Een uitstekende manier om slaapproblemen definitief op te lossen.

  • Anoniem 6 jaren geleden
   Reageren

   Misschien slaap je niet door de kerkklok?

 12. hoi 8 jaren geleden
  Reageren

  Bedankt voor de tips w.

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Graag gedaan! Bedankt voor je reactie!

 13. Janwillem Jr 8 jaren geleden
  Reageren

  Ok,, na alles gelezen te hebben in een steeds kouder wordende kamer, diepe ademhaling oefeningen. Lappen met tekst, gaap ik erover maar weet dat dit schijn is…. Eerst me mer uit en onder het genot van een sjekkie nog ff even de krant van (gister/vandaag) doornemen. Dank je wel!

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Graag gedaan Jan Willem JR!

 14. Esther 8 jaren geleden
  Reageren

  Ontzettend bedankt voor alle tips. Het alleen al lezen, dat ik waarschijnlijk niet de enige ben op dit tijdstip scheelt al enorm. Fijne tips en na het lezen van alle tips word ik al een beetje meer moe. Ook de manier van spreken in je stukjes is al rustgevend!

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Esther,

   Bedankt voor je compliment. Ik hoor inderdaad vaker dat mensen het fijn vinden om te beseffen dat ze niet de enige zijn die wakker liggen. Je staat er versteld van hoe vaak mijn website ‘s nachts bezocht wordt 😉

 15. lianne kuif 8 jaren geleden
  Reageren

  Ik viel al in slaap na het lezen van stap 1

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Haha dat is leuk om te lezen Lianne!

 16. Roma 8 jaren geleden
  Reageren

  Ga het vanavond zeker proberen!

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Slaap lekker alvast Roma 🙂

 17. Julianne 8 jaren geleden
  Reageren

  Inderdaad,
  Ik moet naar school, en kan niet slapen toen ik dit las, deed ik alles ook maar gelijk, en wat denk je? Na een kwartier viel ik in slaap!! Dankje

  Als je de stappen volgt val je echt ik slaap! Iets wat ik nooit had gedacht!

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Hey Julianne,

   Ik ben blij dat je wat aan het stappenplan hebt gehad!

 18. l.H.F. 8 jaren geleden
  Reageren

  3 uur snachts en mijn wekker gaat alweer over 1.5 uur voor werk. Ga je tips maar gauw uitproberen!

  • W. van der Klaauw 8 jaren geleden
   Reageren

   Hoop dat je toch nog iets aan je nacht hebt gehad I.H.F.

 19. Nina 7 jaren geleden
  Reageren

  Hoi, ik ben net twaalf geworden en ik ben bijna elke avond tot over twaalf uur wakker. Geen enkele tip helpt en ik mag geen slaapmiddel. Ik ben ook hoog sensitief en heb daardoor veel problemen met slapen. Heb jij een oplossing?

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Nina,

   Af en toe niet kunnen slapen is normaal. Maar als je vaak wakker ligt is het verstandig om hier eens met je ouders over te praten en eventueel samen de huisarts te bezoeken.

   Sterkte

  • Am 2 jaren geleden
   Reageren

   Nina, je bent niet de enige hier die hoogsensitiviteit heeft!!!!!!!!! Ik ook! Ik heb ook last van slaap problemen en angsten. Als je hier over wilt praten sta ik paraat!

 20. Chantal 7 jaren geleden
  Reageren

  Hallo,

  Ben erg benieuwd of het gaat werken. Sinds drie dagen behoorlijk last met inslapen, en slaap totaal niet vast. Elke ochtend half vijf mijn wekker, en dan maar 2a4 uur slapen is toch niks. Ik heb het idee dat ik niet meer kan functioneren.
  Heb hier echt nooit last van gehad. Als ik m’n bed zag sliep ik al. Erg vervelend dus.

  Ik hoop dat ik er wat aan heb

  Groetjes

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hallo Chantal,

   Zo te lezen ben je behoorlijk ‘uit je ritme’. Toch is dit iets dat vaak vanzelf weer overgaat, helemaal als je hiervoor nooit last hebt gehad van slaapproblemen. Ik hoop dat je iets aan ons artikel hebt gehad.

   Sterkte!

 21. Jw 7 jaren geleden
  Reageren

  Het hielp. Maar misschien kun je de pagina n donkere achtergrond geven. Ik werd klaarwakker van t witte licht.

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Jw,

   Fijn dat het hielp. Fel licht is inderdaad zeker niet goed als je wilt slapen. Toch zou een donkere achtergrond ten koste gaan van de leesbaarheid en dat willen we natuurlijk niet. Er bestaan gelukkig handige programmaatjes zoals F.lux (https://justgetflux.com/) en apps om het licht op je telefoon en computer automatisch te dimmen in de avond en de nacht.

 22. samiha 7 jaren geleden
  Reageren

  Hoi elke dag gaat het maar door kan niet slapen soms bleef ik wel de hele nacht wakker ik brobeer deze stappen ik hoop maar dat het lukt

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hallo Samiha,

   Ik hoop dat je iets aan ons stappenplan hebt gehad! Als je vaker niet kan slapen, kun je ons artikel met 43 tips ook eens lezen.

 23. E 7 jaren geleden
  Reageren

  Bedankt voor de tips !
  Ik hoop dat ik er wat aan heb, het is nu kwart over 2, en ik heb nog niet geslapen. Ik heb altijd heel veel moeite met (in)slapen wat komt door alle stress van wat ik voor school nog allemaal moet doen. Veel projecten, huiswerk en presentaties; ik zit nu in 3 Havo…
  Groetjes en hopelijk slaap lekker !

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Stress en spanning kunnen er inderdaad voor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Ik hoop dat er snel rustigere tijden voor je aankomen 🙂

 24. yvonne 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik moest toch even kijken meneer w:) waarschijnlijk zal ik heerlijk slapen vannacht!

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Dat denk ik ook Yvonne! Slaap lekker!

 25. Kely 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik heb alles gelezen en ik ga het proberen
  Moet morgen naar school
  En mijn slaapritme is een beetje verdraaid door de vakantie
  Ik ga nou maares een slaapwekkend boek lezen en ik laat het je morgen (als ik eraan denk) vertellen of het hielp ,bedankt voor de tips en ik hoop dat het werkt

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Kelly,

   Je bent niet de enige die er last van heeft. Na vakanties wordt deze website altijd extra vaak bezocht. Hoop dat je toch goed geslapen hebt!

 26. sila 7 jaren geleden
  Reageren

  İk ben al de recatie gelezen en ik viel meteen in slaap

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Sila,

   Ik ben blij dat de reacties onder het artikel ook slaapverwekkend zijn!

 27. anoniem 7 jaren geleden
  Reageren

  warme melk:)

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Warme melk kan nooit kwaad 🙂

  • Jonas 3 jaren geleden
   Reageren

   Dit ga ik nu eerst proberen, thanks

 28. Maarten 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik slaap al maanden slecht. Steeds rond 3 à 4 uur val ik in slaap. Soms zelfs dagen dat ik rond 6 uur slaap.. De meeste tips gebruik ik al maar werken niet voor mij.. Ik ben ten einde raad

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Maarten,

   Een vervelend probleem dat grote invloed heeft op de kwaliteit van je leven. Ik hoop dat je wat hebt aan de informatie op deze website. Verder zou ik je willen adviseren om je eens te verdiepen in de 7-stappen methode. Deze kun je risicoloos proberen. Niet goed is geld terug. Zie: https://slaapwijzer.net/slaapproblemen-oplossen-perfect-slapen-in-7stappen

 29. Kimberly 7 jaren geleden
  Reageren

  Het is nu bijna 6 uur en ik slaap nog niet. Lag om 23.30 op bed en heb geslapen tot 03.00 met behulp van een inslaappil. Vele slaapmedicaties gehad helaas werkte dat verslavend. Ik heb alle websites al geprobeerd . en werkelijk waar niets helpt. Dit is toch niet normaal voor een 18jarige. Pff zucht.. Ga maar weer een poging doen geloof ik.

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Dag Kimberly,

   Wat vervelend om te lezen. Ik hoop dat je aan de informatie op onze website wel wat hebt. Het probleem met pillen is inderdaad vaak dat ze verslavend werken. Je wordt er ‘afhankelijk’ van. Het is veel belangrijker om het vertrouwen terug te winnen – met angst gaan slapen is een garantie voor problemen – en je biologische klok weer in goed in te stellen, waardoor je lichaam ‘s avonds uit zichzelf hormonen gaat aanmaken die ervoor zorgen dat je goed kan slapen. Wellicht helpt mijn gratis ebook je op weg naar een betere slaap. Zie: https://slaapwijzer.net/kalmeer-je-gedachten-ebook/

   Ik wens je veel sterkte!

 30. Ellen 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik ben nog geen 18 en had slaapproblemen maar door deze websid ben ik er weer helemaal bovenop geraakt dus mijn mama en ik zijn julli heel dankbaar

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Gelukkig Ellen, daar ben ik blij om 🙂

 31. Anne 7 jaren geleden
  Reageren

  Hoi,
  Ik ben 14 jaar en ik vind het soms moeilijk om in slaap tevallen. Mn hoofd zit dan zo vol. Maar ik heb een vraagje, ik slaap gemiddeld om 11 uur of vroeger, tussen 10 en 11 uur. Ik ben altijd wakker om 10 voor 7. Ik kan dan meestal nog wel een halfuur blijven liggen, maar heb ik zo genoeg slaap? Ik maak me een beetje zorgen over dat ik niet genoeg slaap krijg em ziektes krijg enzo. Ik heb oversag teouwens geen last van vermoeidheid ofzo….

  • Anoniem 7 jaren geleden
   Reageren

   Geen zorgen. Je slaap meer dan genoeg. 6 tot 8 uur slaap per nacht is genoeg. Het verschilt natuurlijk per persoon. Ik slaap ontzettend slechts. 1 nacht per week misschien 6 uur met geluk. Andere nachten red ik net 3 tot 5 uur en ik functioneer nog goed op het werk. Wel voel ik me vaak verdrietig en down als ik weer een paar slechte nachten heb gehad. Ook probeer ik postitief te blijven en vertel ik mezelf dat dit waarschijnlijk een tijdelijk probleem is door stress. Met hele kleine beetjes gaat het ietsjes beter. Ik leef met iedereen mee die slecht slaapt. En mijn vriend slaapt iedere nacht naast me als een roosje.. Ik hoop dat je (en andere die slecht slapen) er boven op komt. Vaak heeft het ook een diepere reden waarom je moeite heb met slapen. Dit kun je onderzoeken bij een therapeut. Dan kun je het probleem bij de wortel aanpakken. Sterkte ermee!

  • henriette 7 jaren geleden
   Reageren

   je hebt dan wel genoeg slaap, je hebt ongeveer 8-10 uur slaap nodig, het verschilt per persoon. Jij slaapt 9 uur per nacht. en je bent overdag ook niet moe, dus er is echt niets aan de hand 😉
   xx

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Anne,

   Zoals de anderen hier ook al zeggen: je slaapt genoeg en je hoeft echt niet bang te zijn voor ziektes. Als je overdag gewoon fit bent en energie hebt is er niks aan de hand 🙂

  • 12jarig meisje 7 jaren geleden
   Reageren

   Je slaapt echt genoeg! Ik wou dat ik dat kon.
   Een kind van 12 heeft minstens 10 uur rust nodig maar hoe ouder je word hoe weiniger rust je nodig hebt.
   Echt je slaapt genoeg

 32. Leen 7 jaren geleden
  Reageren

  Voila alles gelezen

 33. pieter 7 jaren geleden
  Reageren

  Die melanie werkt goed bedankt voor de tip William

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Graag gedaan Pieter 🙂

 34. Rosa 7 jaren geleden
  Reageren

  Hallo ,
  Ik heb net alle reacties gelezen en ik weet de oplossing voor jullie allemaal. De afgelopen paar jaar had ik erg veel last van slapeloosheid, waardoor ik slecht presteerde op school. Toen las ik ergens dat SMAAKVERSTERKERS de boosdoeners zijn. Het zit in de meeste zoute dingen zoals chips, zoutjes, kaaszoutjes, unoxsoep Etc etc etc etc etc. ( het heet ook wel E621 ) toen ben ik daar dus op gaan letten en ik sliep toen VEEL beter. GOEDE TIP: LAYS CHIPS!!!! Daar zitten geen SMAAKVERSTERKERS In.
  Mvg

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Dag Rosa,

   Bedankt voor je bericht. Elk mens is verschillend en ik denk dan ook dat iedereen anders reageert op bepaalde stofjes. Ik ben blij dat het voor jou geholpen om smaakversterkers te vermijden. Wellicht kan het ook anderen helpen. Dat het voor iedereen de oplossing is, betwijfel ik 🙂

 35. henriette 7 jaren geleden
  Reageren

  ik heb het zelf uitgeprobeerd en het hielp echt heel erg! :
  in de notities van je mobiel of gewoon met een kladblok en een pen alles van je afschrijven wat maar in je opkomt. Ik lag tot half 3 wakker allerlei dingen geprobeerd, deed dit en viel binnen 5 minuten in slaap. Ik denk dat het komt omdat je je inspant om iets te bedenken om te schrijven en je ogen veel moeten lezen.
  Hopelijk hebben jullie hier ook iets aan 😉
  xx henriette

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hallo Henriette,

   Bedankt voor je tip. Het helpt inderdaad om zorgen van je af te schrijven. Daardoor raak je ze (voorlopig) even kwijt en ben je rustiger en relaxter als je gaat slapen.

 36. Nathalie 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik sport de laatste tijd veel en verteer sneller. Iets lichts eten bleek de gouden tip. Logisch natuurlijk maar om 02:30 was ik er uit mezelf niet opgekomen. Prima 2,5 uur geslapen daarna.

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Goed om te lezen Nathalie, met een lege maag in bed liggen vind ik zelf ook niet prettig!

 37. Anoniem 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik luister zelf altijd naar rustgevende muziek, werkt ook heel goed!

 38. 12jarig meisje 7 jaren geleden
  Reageren

  Echt handige tips, ik word er echt moe van, werken niet meteen maar na een paar dagen lukt het vast,
  FF er in komen.

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Ik hoop dat mijn tips uiteindelijk gaan werken voor je 🙂

 39. W. van der Klaauw 7 jaren geleden
  Reageren

  Hoi Laura,

  Dat is een vervelend probleem. Misschien heb je iets aan de informatie in dit artikel?

 40. karin 7 jaren geleden
  Reageren

  Handige tips.het werkt echt
  Thanks!! Nu nog ff lekker slapen Zzzzz

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Karin,

   Ik ben blij dat het geholpen heeft 🙂

 41. Tys 7 jaren geleden
  Reageren

  Dank voor alle tips! Helaas is het nu 5.30 zonder slaap. Lig wakker sinds ik erin ging(0.00}. Heb gelezen , wat geschreven, wat eten. Niets helpt alleen mezelf in slaap hypnotiseren met een mp3 na soms. Gemiddeld 10-15 uur per week slaap breekt een mens.

  Succes en slaapse allemaal!

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Tys,

   Dan lig je inderdaad al een beste tijd wakker. Als je echt structureel zo weinig slaapt zou ik je willen adviseren om je eens te verdiepen in onze 7-stappen methode. Zie: tp://slaapwijzer.net/slaapproblemen-oplossen-perfect-slapen-in-7stappen

   Sterkte!

 42. areeba 7 jaren geleden
  Reageren

  echt jou tips helpen super. ik val de laatste weken vlugger in slaap. en daardoor kan ik nu goed doorwerken in school .en mijn juf was trots en nu volgen alle kinderen van mijn klas jou tips.!!!! dankje xxx>3..

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Areeba,

   Bedankt voor je berichtje. Wat fijn dat de tips voor jou zo goed hebben geholpen! Ik hoop dat de rest van je klas er net zo blij mee is 🙂

   Groetjes,

   William

 43. Naamloos 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik kan niet slapen omdat mijn vriend morgen naar engeland vertrekt om op militaire oefening te gaan 🙁 bedankt voor de tips, hopelijk valt het deze week mee ..

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Sterkte deze week!

 44. W. van der Klaauw 7 jaren geleden
  Reageren

  Hallo Gerda,

  Vervelend om te lezen dat je zo slecht slaapt! Misschien kunnen de tips in dit artikel je helpen om beter te slapen. Daarnaast zou ik je willen adviseren om je eens te verdiepen in onze ‘7 stappen methode’. Ik ben ervan overtuigd dat je met onze methode je slaapproblemen kan oplossen.

  Sterkte!

 45. W. van der Klaauw 7 jaren geleden
  Reageren

  Hallo Tez,

  Erg vervelend dat je pas zo laat moe wordt. Ik kan je in elk geval adviseren om wel op tijd op te staan (probeer elke dag dezelfde tijd aan te houden). Uitslapen zorgt ervoor dat je de volgende avond in de meeste gevallen met hetzelfde probleem geconfronteerd wordt. Daarnaast kan ik je adviseren om je eens te verdiepen in onze ‘7 stappen methode’. Hiermee leren we je bijvoorbeeld wat je overdag kan doen om je lichaam ‘s avonds ‘slaaphormonen’ aan te laten maken (waardoor je moe wordt).

  Sterkte!

 46. iemand met een naam 7 jaren geleden
  Reageren

  door alles te lezen bein ik al te gapen best handig

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Goed om te lezen dat onze artikelen zo ‘slaapverwekkend’ zijn 😉

 47. Res 7 jaren geleden
  Reageren

  De blog zelf even doorlezen was voor dit keer voldoende, na 2 uur in bed wakker te hebbwn gelegen. İs nu 3 uur. Nog tips voor homeopatische inslaap middelen??? Probleem is namelijk in slaap te komen de rest gaat wel

 48. elisa 7 jaren geleden
  Reageren

  BEDANKT BEDANKT BEDANKT,
  echt waar, wow! Ik ben onlangs, sinds ik 18 ben, gestopt met slaapmedicatie omdat ik er hallucinaties van kreeg maar ja, ik kon niet meer slapen. Dit helpt echt wel! Halaluja ★★

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Dankjewel Elisa! Fijn om te lezen dat het voor jou geholpen heeft!

 49. Jessie 7 jaren geleden
  Reageren

  Hoii

  Fijn dat deze tips online staan! Ik krijg medicijnen voor mijn ziekte : predmisolon en daar kan je ook niet goed van slapen maar ik ga gauw deze tips uitproberen! Hopenlijk werkt het!
  Bedankt alvast

  Gr. Jessie

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hey Jessie,

   Bedankt voor je berichtje. Vervelend dat je deze medicijnen moet gebruiken. Ik hoop dat je wat aan de informatie op deze website hebt. Als je vragen hebt, stel ze gerust!

   William

 50. Chamira 7 jaren geleden
  Reageren

  zit al twee nachten met slaapproblemen dit heb ik nooit maar ineens slaap ik niet meer dan vier uur per nacht en dan smiddags wel doodop. Nu de derde nacht tegemoet en hopelijk gaat het nu beter

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hoi Chamira,

   Ik hoop dat je inmiddels weer goed slaapt! Mocht het niet zo zijn, verdiep je vooral eens in de tips op onze website!

 51. Betthe 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik heb al meer dan een jaar last van een slaapprobleen, en toen ik gisteravond weer niet kon slapen heb ik je blog gelezen, echt fantastisch, toen ik alle stappen had gevolgt en in m’n bed aan leuke dingen dacht en lette op m’n ademhaling ben ik geloof ik best snel in slaap gevallen, want verder herinner ik me niks meer. Echt heel erg bedankt en ik ga deze tips zeker vaker gebruiken. Groetjes Betthe

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Wat leuk dat je ons even laat weten dat het stappenplan goed geholpen heeft! Dankjewel!

 52. Kayleigh 7 jaren geleden
  Reageren

  Ik ben een meisje van 14 jaar.
  Mijn hele leven slaap ik al slecht.
  Alleen de laatste tijd wordt het te erg.
  Ik ga om half 10 naar bed, maar wordt pas om half 6 moet en slaap om half 7.
  Ik slaap dan tot 3 uur of langer uit!!
  Tijdens school slaap ik soms helemaal niet of een half uur/uurtje. Ik heb alles geprobeert…. Van mijn ouders mag ik niet naar de huisarts, ze zijn en zwaar op tegen dan ik slaap pillen ga gebruiken, maar ik weer niet wat ik er aan moet gaan doen verder…..

  • W. van der Klaauw 7 jaren geleden
   Reageren

   Hey Kayleigh,

   Vervelend om te lezen dat je zo slecht slaapt! Slaappillen zijn inderdaad in de meeste gevallen geen goede optie. Ze werken vaak maar tijdelijk en kunnen best wel verslavend zijn. Te lang uitslapen is geen goed idee, omdat je er dan voor zorgt dat je de volgende avond weer moeilijker in slaap valt. Op die manier kom je in een soort cirkeltje terecht waar je moeilijk weer uitkomt. Ik hoop dat de informatie in dit artikel je helpt om beter te slapen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

   William

 53. calvin 7 jaren geleden
  Reageren

  Hallo,
  ik kon maar niet in slaapvallen ik was all talloze websites afgegaan.
  om maar in slaap te vallen.
  ik wou net de tips opvolgen toen ik ogen niet eens meer open kon houden.
  Deze blogg is met 1 woord PERFECT.
  bedankt voor de hulp en vooral slaaplekker!

 54. MAXIM 7 jaren geleden
  Reageren

  Fijn dat je deze blog gemaakt hebt, ik ben hier op jouw blog om dezelfde reden als de meeste hier, midden in de nacht zonder slaap.. ik zal de tips uitproberen en maar hopen dat het lukt he !

 55. Daan 6 jaren geleden
  Reageren

  Het is nu 5:13 en ik heb nog steeds niet geslapen ik lig hier al van 22:45 en nog steeds geen oog dichtgedaan en niks werkt!

  • Daan 6 jaren geleden
   Reageren

   En ik moet om 6:45 er uit!

   • W. van der Klaauw 6 jaren geleden
    Reageren

    Ik hoop dat je toch nog een uurtje slaap mee hebt kunnen pakken Daan. Hoop dat het vanavond beter gaat!

 56. banaantje 6 jaren geleden
  Reageren

  wow is al 04:11 trusten….. niet dus 😀

 57. Nigel 6 jaren geleden
  Reageren

  Beste,

  Tegen wil en dank blijf ik wakker en heb sinds 4 dagen al geen slaap meer gehad. Ik ben dus in totaal minimaal 96 uren wakker zonder enige slaap en de tips hierboven helpen bij mij niet, wat moet ik doen???

  • W. van der Klaauw 6 jaren geleden
   Reageren

   Dag Nigel, vervelend dat je al zo lang wakker bent. Blijf – hoe moeilijk het ook is – positief. Vroeg of laat komt de slaap terug. Ik hoop dat de informatie op mijn website waardevol voor je is. Sterkte!

 58. Carolen 6 jaren geleden
  Reageren

  Ik ben een vrouw van 55 jaar en heb 3 maanden geleden mijn man verloren aan een hersentumor! Tot ongeveer 2 weken geleden sliep ik redelijk: ik sliep altijd vrijwel meteen in en bij een slechte nacht tot ongeveer 5 uur en bij een goede nacht tot 6.00/6.30 uur. Daar kon ik zeker mee leven, want dan had ik toch de nodige uurtjes te pakken. Echter sinds ongeveer 2 weken is het extreem veranderd. Ik kan vaak niet inslapen of doe een hazenslaapje van 15 min om vervolgens klaar wakker te zijn. Er zijn nachten dat ik maar 2 uur slaap en vannacht heb ik maar 2 of 3 van die kleine hazenslaapjes gedaan. Waardoor kan mijn slaapritme nu ineens zo zijn veranderd en zal de 7-stappenmethode wat voor mij zijn?

  • W. van der Klaauw 6 jaren geleden
   Reageren

   Dag Carolien,

   Bedankt voor het delen van je verhaal. Het komt vaak voor dat slaapproblemen ‘toeslaan’ na een ingrijpende periode. Het is vaak moeilijk om dit patroon weer te doorbreken. Ik ben ervan overtuigd dat mijn 7-stappen methode je kan helpen om de opwaartse lijn weer te vinden en je slaap te herstellen. Mocht je zelf nog twijfelen, dan is het goed om te weten dat je – als mijn methode om wat voor reden dan ook tegenvalt – gebruik kunt maken van de niet goed, geld terug garantie. Slaapwijzer.net heeft als uitgangspunt dat het alleen tevreden klanten wil 🙂

   Ik wens je veel sterkte en succes met het oplossen van je slaapproblemen. Ik hoop dat ik hierbij mag helpen.

   William
   Slaapwijzer.net

 59. Ester 6 jaren geleden
  Reageren

  Hoi,

  Ik heb al heel mijn leven slaapproblemen, mijn (toen terminaal zieke) moeder kreeg zelfs slaappillen omdat ik 70% van de nachten aan het rond spoken was. Nou 18 jaar later is het 4 jaar weg geweest … Na de geboorte van mijn dochter sliep ik binnen 10 minuten en daarna kreeg ik ook nog een zoontje (allebei trouwens uitzonderlijk goede slapers) en nou is het sinds een week of 3 terug, standaard iedere nacht ben ik uren aan het draaien, spoken en vervelen voordat ik plots toch weer in slaap val. Heb een tijdje slaappillen gehad maar alleen de zware hielpen enigszins en daarvan kreeg ik een enorme kater de volgende dag dus die wil ik absoluut niet meer. Ademhaling doe ik vaak of visualiseren dat ik helemaal in mijn matras zak helpt soms ook of idd langzaam je spieren spannen en weer ontspannen kan ook helpen. Wat bij mij het beste helpt is me erbij neerleggen en genoegen nemen met een nachtje ontspannen … Scheelt iig een hoop stress en uiteindelijk val je toch per ongeluk in slaap ?

  • W. van der Klaauw 6 jaren geleden
   Reageren

   Dag Ester,

   Vervelend om te lezen dat het slapen zo moeizaam gaat. Toch heb je zeker de goede mindset. Ontspannen is altijd de beste optie (de directe buurman van slaap) en stressen de slechtste (woont in een andere stad).

   Wellicht zijn de technieken in mijn ebook waardevol voor je als extra steuntje in de rug: https://slaapwijzer.net/kalmeer-je-gedachten-ebook/

   Sterkte!

   William

 60. Anoniem 6 jaren geleden
  Reageren

  Ik kan niet in slaap komen. Hoor allemaal rare geluiden. Ik woon aan een drukke weg waar veel auto’s ‘s nachts nog rijden.. ik slaap heel laat steeds… en de stappen helpen niet.. wat moet ik doen?

  • Nana 6 jaren geleden
   Reageren

   Oordoppen gebruiken! Heerlijk, ik kan niet meer zonder. 🙂
   Groetjes Nana

  • W. van der Klaauw 6 jaren geleden
   Reageren

   Oordoppen zijn inderdaad een goed idee!

 61. D.14 6 jaren geleden
  Reageren

  Wat een super blog!
  Vooral die 4-7-8 werkte bij mij super! Na de eerste keer proberen werkte het gelijk:)
  Ik was al uit mezelf om 2:40 uit bed gegaan omdat ik al vanaf 00:20 lag te woelen en te draaien…
  Voor de mensen die slaap-problemen hebben, kunnen al deze tips zeer goed gebruiken!
  Bedankt voor deze super tips, als het nodig is gebruik ik ze vaker! 🙂

 62. Het klinkt misschien erg flauw, maar toen ik die ‘Slaap IQ test’ ging doen werd ik slaperig en kon gaan slapen.. 😉

 63. Naomi 6 jaren geleden
  Reageren

  Het is nu al 04:04 en lig nog wakker word er doodmoe van!Maar net niet moe genoeg om in slaap te komen.Ik ben al een keer opgenomen geweest in het slaapwaak centrum.Schijnt pychies te zijn bij mij teveel stress.Ik val wel elke avond in slaap op de bank al na 5 minuten tv kijken word ik moe heel gek.In bed lig ik weer uren wakker.Ook als ik meteen naar bed ga.Ben ook een alleenstaandmoeder dus uitslapen ho maar zit er ook niet bij

 64. Adrie van Klinken 5 jaren geleden
  Reageren

  Goedemiddag,
  Heeft u ook tips voor restless legs, want dat is de reden dat ik niet in slaap kom.
  Ik blijf maar woelen en draaien en MOET bewegen, dat kan niet anders.
  Het is een afschuwelijk gevoel.

  • W. van der Klaauw 5 jaren geleden
   Reageren

   Dag Adrie,

   Vervelend dat u te maken heeft met Restless legs. Dit kan de slaapkwaliteit inderdaad gronding beïnvloeden. Aangezien het hier gaat om een (medische) slaapstoornis, adviseer ik u om contact op te nemen met uw huisarts en samen naar een oplossing te zoeken.

   Sterkte!

   William

 65. Jacqueline 5 jaren geleden
  Reageren

  Ik slaap al twee maanden bijna niet.zes weken geleden met neusspray na 20 jaar te hebben gebruikt..ik heb nu ontstekkingsremmer in de vorm van neusspray en zoutoplossing.ik slaap geen ene nacht meer gewoon vrijwel elke nacht verhuis ik met mn kussen naar de bank probeer ik daar nog te slapen maar meestal lig ik daar dan te lezen.ik ben overdag niet echt leuk meer.er is niet veel van mn ouwe ik over.zou ik ooit weer normaal naar bed gaan?

  • W. van der Klaauw 5 jaren geleden
   Reageren

   Dag Jacqueline,

   Vervelend dat je zo slecht slaapt en dat dit een flinke impact heeft op je levenskwaliteit overdag. Als je vermoed dat je slaapproblemen met de neusspray te maken hebben, adviseer ik je om hierover contact op te nemen met je huisarts en/of apotheek. Ik hoop daarnaast dat de informatie op mijn website waardevol voor je is. Wellicht biedt mijn 7-stappen methode voor jou daarnaast (ook) uitkomst: https://slaapwijzer.net/slaapproblemen-oplossen-perfect-slapen-in-7stappen/

   Sterkte!

   William

 66. Lindsay 5 jaren geleden
  Reageren

  Ik kan niet slapen zonder geluid dus als het bij jou/u doodstil is en pikkedonker is of zo moet je mis juist zachtjes tv aan doen en wel gwn ogen dicht zodat je de tv niet ziet maar wel geluid dat je kan slapen mis werkt dat

 67. Willem 5 jaren geleden
  Reageren

  Al enkele maanden slaap ik niet meer.Van alles geprobeerd,ook bovenstaande suggesties,melatonine 0.3 gebruikt,geen enkel resultaat.
  Vreemd is wel dat ik mij overdag kiplekker voel.Ik zit dan ook gehele nachten op,want op bed lig ik toch maar te woelen.
  Onlangs was ik een paar dagen in het ziekenhuis,kreeg daar slaaptabletten,geen resultaat.
  Denk niet dat ik ergens over loop te piekeren,want dat is niet zo.

  • W. van der Klaauw 5 jaren geleden
   Reageren

   Dag Willem,

   Dank voor je berichtje. Vervelend dat het slapen zo moeizaam gaat. Aangezien je je overdag kiplekker voelt, heb je wellicht een lage slaapbehoefte.

   Groet,

   William

 68. MOYA 5 jaren geleden
  Reageren

  Inslapen geen probleem 100 000 en 1 keer wakker worden van tintelende ledematen of pijn in je rug maakt je ook niet fitter… Maar ik heb nog geen werkende tips gevonden hiervoor… Matras draaien vervangen etc etc al gedaan ‘t is wat ‘t is

 69. Chantal Helguers 5 jaren geleden
  Reageren

  Heel vervelend als je om 5:45 wakker moet worden en het nu 4:30 is.
  Straks weer een dienst van 8 uur voor de boeg en toch maar niet kunnen slapen.
  De volgende nacht ga ik gelijk aan de slag met deze tips want dit is hopeloos.

  • W. van der Klaauw 5 jaren geleden
   Reageren

   Dag Chantal,

   Ik kan me voorstellen dat dat knap vervelend is. Ik hoop dat het de volgende nacht beter is gegaan en dat mijn tips waardevol waren.

   Groet,

   William

 70. De Greyt Jonas 4 jaren geleden
  Reageren

  Ik ben radeloos, slaap soms dagen niet omdat ik de slaap niet kan vatten. Nu is het ook weer 4 dagen geleden dat ik geslapen heb. Als ik een arts raadpleeg, dan krijg ik steevast slaappillen voorgeschreven. Een slaappil verslaving is geen oplossing voor mijn probleem. Drink geen alcohol, doe geregeld aan Sport (als ik geslapen heb tenminste).

 71. Anoniem 4 jaren geleden
  Reageren

  Ik werk vaak late dienst rond 1 of 2 uur klaar dus slaap altijd pas rond 4 uur. Maar als ik vrij ben of vroege dienst heb ben ik nog steeds zo laat wakker. Daar nog tips voor?
  Het is nu 4 uur in de nacht.ga het zo maar is uitproberen hopen dat ik wat slaap kan pakken. Alvast bedankt voor de tips.

 72. Anoniem 4 jaren geleden
  Reageren

  Het helpt voor mij helaas niet ik heb al zo veel geprobeerd hopelijk vind ik iets wat wel helpt

 73. Mayte 4 jaren geleden
  Reageren

  Hallo,ik ben Mayte ik ben 10 jaar het is nu 4uur en al heel de vakantie val ik pas in slaap na middernacht en nu lukt het echt totaal niet heb je tips voor mij ??

 74. Eva de Vries 4 jaren geleden
  Reageren

  Kunt u mij helpen?

 75. Ron 4 jaren geleden
  Reageren

  Slapen doe ik al lang slecht, soms ben ik moe val ik bijna in slaap op de bank ga ik naar bed klaar wakker. heb je daar tips voor?

 76. Songul 2 jaren geleden
  Reageren

  Slapen niets werkt ben altijd uren wakker en smorgens kan ik amper uit bed niets heeft geholpen jammer

 77. Anneke 2 jaren geleden
  Reageren

  Ik ben een zijslaper. Slaap altijd op mijn libkerIj. Ik heb weleens van een collega gehoort dat je juist op je rug moet gaan liggen. Met 1 hand boven je hoofd. Ik ga het proberen. Hopen dat ik snel in slaap val
  En achter elkaar door kan slapen. 8 uur.

 78. Tom 2 jaren geleden
  Reageren

  Wel… terwijl ik dit zat te lezen met een kommetje nootjes dat ik halverwege de blog erbij heb gehaald, een kop warme melk, is het nu 0:26u en hoop ik dat het weer geen 3u wordt zoals vaak, ik ga nu aan de oefeningen beginnen. Wish me luck en slaapwel iedereen

 79. Anoniem 2 jaren geleden
  Reageren

  Hi, ik weet niet of mensen ooit deze reactie gaan lezen, maar nadat ik net het blog en zowat alle reacties heb gelezen begin ik eindelijk wat slaperiger te worden. Ik heb het raam opengezet en dat werkt inderdaad. Het is nu bijna 3.00 dus ik hoop echt dat ik zo in slaap val. Ik moet me gewoon niet zoveel zorgen maken over dat ik niet kan slapen voor een nachtje, blijkbaar hebben hier heel veel mensen last van.

 80. W. 1 jaar geleden
  Reageren

  hoi het is nu 5 uur en ik ben een beetje moe, ik heb al geprobeerd om te lezen, rustig muziekje te luisteren, evalueren waardoor ik niet kan slapen, mijn kat geaaid, een klein spelletje gedaan in mijn eentje, glaasje water drinken en niks werkt. ik heb al een paar weken dat mijn slaap ritme verstrooid is, ik had een week waar ik heerlijk sliep, maar nu heb ik al twee weken dat ik de hele nacht aan het rond spoken ben. ik heb zelf dat ik te veel ga na denken en dat als ik juist probeer te ontspannen in bed dat ik over vervelende dingen ga nadenken die mij alleen nog maar wakker houden. ik ben trouwens 14 jaar en ga meestal tussen 11 en 12 slapen, mijn schoolrooster verschilt wel dus het is ook lastig om een constante wektijd aan te houden. van nature stress ik best veel maar ik heb niet het gevoel dat het daar van komt. ook als ik eerder in bed lig dan voelt het niet goed alsof ik er ‘te vroeg’ in lig, ik probeer te minderen met scherm tijd enz. maar het is best wel lastig als alles online is door corona. overdag ben ik meestal moe en ‘s avonds weer heel energiek, door corona vindt ik het steeds lastiger om uit bed te komen in de ochtend, ook wil ik mijn ouders niet storen als ik niet kan slapen omdat zij dan ook wakker blijven liggen in bed nadat ik heb gevraagd wat ik moet doen.
  groetjes,

 81. Natasha 1 maand geleden
  Reageren

  Al sinds kind slaap ik gemiddeld 4 uur per nacht. Hierdoor veel lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slecht immuun systeem lijntjes in je lijf! Ik ben nu 36 en heb onlangs door mijn chronische slaapgebrek een cognitieve storing gehad. Rechts was verlamd. Lijkt op een tia zonder hersenschade, ik had letterlijk en figuurlijk een storing! Dit uit zich steeds vaker.
  Mijn man laat mij nu liggen en brengt onze kids na school, heel moeilijk door werk maar ik slaap pas tegen 5 uur in de ochtend.
  Alles al geprobeerd, zelfs diazepam slaap tabletten, maar door de vele medicaties waaronder ook morfine helpt niks.
  Ik pak nu dan ook niks dan de tabletjes van de uitval… want de rest helpt toch niet.
  Het bad – nope
  Melk – nope
  Wandelen – nope
  Uit bed gaan – na 10x heb ik t wel gehad op een nacht, moet plassen van die koude vloer.
  Raam staat open…
  Proberen op een roze wolk te leven lukt al niet meer gezien je gewoon angst hebt na bed te gaan… voor gewoon weer een nacht alleen! Want zo voelt het!

  Ben ik vervloekt???

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen