Stoppen met slaappillen: 4 tips om de kans op succes te vergroten

Heb je besloten om te stoppen met slaappillen, maar ben je bang voor nare ontwenningsverschijnselen of slapeloze nachten? Met de 4 adviezen in dit artikel minimaliseer je de kans op problemen. Makkelijk zal het waarschijnlijk niet worden, maar het hoeft zeker niet zo vervelend te worden als het op voorhand kan lijken.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer.net adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen. Supplementen worden niet tot slaapmedicatie gerekend. 

Beëindig je gebruik van slaapmiddelen op een veilige manier

Één op de tien Nederlanders gebruikt een slaapmiddel. Voorbeelden hiervan zijn temazepam, oxazepam, zopiclon en lorazepam. terwijl de werkzaamheid hiervan – zeker op de lange termijn – ter discussie staat. Als je zelf een tijdje medicatie hebt genomen weet je uit ervaring dat deze nare bijwerkingen hebben en dat je er op de lange termijn vaak niet beter of langer door gaat slapen. Stoppen of afbouwen is dus in veel gevallen een verstandige keuze. Zeker als je op een natuurlijke manier gaat werken aan het verbeteren van je slaap!

Maar dan loop je tegen een probleem aan waar niemand je voor heeft gewaarschuwd. Stoppen met slaappillen geeft klachten. Denk hierbij aan een slecht humeur, onrust en stress, hoofdpijn en – als klap op de vuurpijl – een nog slechtere nachtrust. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen heftig zijn. Daarom schuiven veel gebruikers van slaappillen het ‘afkicken’ op de lange baan.

De enige manier om vrij te zijn van slaappillen en hun nare bijwerkingen is om er definitief mee te stoppen. Hieronder krijg je vier tips om de ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. Het zal nog steeds niet makkelijk zijn. Maar je doet in ieder geval wat mogelijk is.

Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.

#1 Bouw de pillen langzaam af

Wil je geen last hebben van slecht slapen, depressieve gevoelens, hartkloppingen of angsten Dan is het beter om niet in één keer te stoppen met het nemen van slaappillen. Want dan kan je last krijgen van bovenstaande problemen. Om nog maar te zwijgen over andere ontwenningsverschijnselen die weliswaar minder vaak voorkomen maar nog erger zijn.

Door de medicatie langzaam af te bouwen, went je lichaam geleidelijk aan een lagere dosis. Hierdoor is de kans op klachten kleiner. Langzaam maar zeker raakt je lichaam weer gewend aan het op eigen kracht slapen. Vanaf dat moment ben je vrij.

Maar voordat je hieraan begint mag je het volgende niet vergeten:

#2 Praat met je dokter

Maak een afspraak met je arts en vertel dat je wilt stoppen. Hij of zij weet welke medicatie je neemt en hoe deze het beste afgebouwd kan worden. Vraag hem om een afbouwschema. Daarin staat precies hoe je de medicatie afbouwt. Meestal duurt dit twee tot vier maanden, maar dit hangt af van de medicatie en je persoonlijke situatie. Op deze manier voorkom je dat je iets doet wat je klachten erger maakt of waardoor je lichaam in de war raakt.

Hieronder krijg je wat extra tips om het afbouwen soepeler te laten verlopen. Deze kun je ook voorleggen aan je arts zodat hij of zij je kan vertellen of deze toegepast mogen worden in jouw situatie.

#3 Maak tijd voor extra rust

Door de medicijnen langzaam af te bouwen is de kans op ontwenningsverschijnselen een stuk lager. Maar mocht je hier toch even last van krijgen, dan is het handig als jij je hebt voorbereid.

Ieder mens heeft zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Plan daarom in dat je ruim voldoende tijd in bed doorbrengt, zodat je deze zeven tot acht uur haalt. En wil je echt veilig zitten? Kies dan om elke dag een (half) uur extra tijd te reserven voor rust.

Krijg je een beetje hoofdpijn of last van duizelingen, twee van de mogelijke effecten van ontwenning? Geef dit door aan je arts en ga daarna lekker liggen om je lichaam extra rust te geven. En wil je er alles aan doen om de rust te krijgen die je lichaam nodig heeft?

#4 Zorg ervoor dat je niet alleen staat

Als je het afbouwschema volgt weet je zeker dat je alles doet om de kans op klachten te verminderen. Mocht je toch last krijgen, dan is het fijn als je het niet alleen hoeft op te knappen. Het is al naar om je een beetje ziek te voelen, maar als je het met niemand kan delen komt daar eenzaamheid bovenop. En dat is voor niemand leuk.

Dus is het goed om daar van te voren een oplossing voor te vinden. Want er zijn genoeg mensen die je willen helpen. Zeker als je ze daar van te voren om vraagt. Je kunt uiteraard bij je huisarts terecht, maar schroom ook niet om een familielid, vriend, kennis of collega te vertellen wat je gaat doen. Als zij weten dat je aan het stoppen bent en daardoor niet zo lekker in je vel zit, kunnen zij je steunen. En dat kan echt een slok op een borrel schelen.

Goed om te weten. Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de 7-stappen methode van Slaapwijzer.net. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug).

Meer weten over verschillende vormen van slaapmedicatie? Verdiep je ook eens in de artikelen over Lorazepam, Nitrazepam, Temazepam, Zolpidem en Zopiclon. Een volledig overzicht vind je via deze pagina.

28 reacties
 1. Tineke 12 maanden geleden
  Reageren

  Na 40 jaar slaappillen wil ik stoppen omdat ik nu in de nacht eruit moet voor de w.c.
  Ik gebruik Limovan.

  • Hilde 11 maanden geleden
   Reageren

   hey, ik ben ook aan het afkicken na 30 jaar slaappillen : eerst dormonoct, dan staurodorm en nu overlaatst zolpidem maar ik stop met alles onder begeleiding van de dokter… het is niet makkelijk en ik ben enkele maanden ‘ out of work ‘ maar dat is nodig want je moet van die pillerij af en je moet een heel nieuw leven zonder medicijnen kunnen beginnen : in het begin zie je alles heel helder, je moet goede wandelingen gaan doen om melatonine op te doen en overdag niet slapen… kom je ‘s nachts wakker, sta dan even op en eet een banaantje en doe iets rustigs en ga na een half uurtje of als je je weer moe voelt, terug naar bed… breng alle medicatie naar de apotheek zodat je niet direct naar pillen wil teruggrijpen….

  • Ray 2 weken geleden
   Reageren

   Ik ben momenteel aan het afkicken van slaappillen. Een enorme piep in mijn oren, hoofdpijn en een gespannen lichaam. Pijn in mijn maag en last van mijn ingewanden die geïrriteerd lijken. Heb de eerste nacht niet geslapen. De tweede nacht twee uur. Nu had ik nog een fles vloeibare histamine staan voor gebruik als slaapmiddel. Deze gebruik ik nu twee dagen. Ik heb de derde nacht van een theelepel substantie 7 uur geslapen en de spanningen uit mijn lichaam en maag worden er veel minder van. Een heel klein lepeltje overdag en een grote s’avonds doet bij mij wonderen

 2. Hilde 12 maanden geleden
  Reageren

  na 25 jaar slaapmedicatie is mijn lichaam er volledig aan verslaafd en moet ik er van af…
  Ik ben enkele maanden thuis van het werk; moet stilaan staurodorm die niet meer te verkrijgen is, uit mijn lichaam krijgen en ook de Zolpidem die ik reeds 2 weken neem…. een lange strijd mss maar het moet zeker de moeite waard zijn, zegt de dokter… kunnen slapen zonder medicatie, joehoe

 3. Yvonne 11 maanden geleden
  Reageren

  Ik ga ook na 40 jaar slaaptabletten gebruikt te hebben ,morgen beginnen met afbouwen.
  Na alles wat ik gelezen heb ,ben ik er wel bang voor.

 4. Yvonne 11 maanden geleden
  Reageren

  Ik word in mei 85 en moet voor mijn rijbewijs gekeurd worden.
  Ik gebruik al jaren zoplicon en moet nu stoppen. Na alles wat ik gelezen heb, word ik bang voor de ontwenningsverschijnselen.

  • Francis 4 maanden geleden
   Reageren

   Ik neem al jaren 2 zolpitop en nog 4gr temesta
   Zou er ook willen vanaf getaken en het ergste is nog de gewichtstoename en vreetbuien die je er van hebt
   Heb die temesta proberen te vervangen door lunistil mazr helpt niet

 5. Nancy 11 maanden geleden
  Reageren

  Ik ben 43 en al 15 jaar verslaafd aan zolpidem ik wil ook af bouwen en ben heel bang voor afkickverschijnselen ik heb nu een paar dagen minder genomen en voel mij al beroerd ik ben echt bang

  • Jared 10 maanden geleden
   Reageren

   Ik ben 76 ga ook stoppen met zolpidem,mail maar

 6. Michel 10 maanden geleden
  Reageren

  Ik heb enkele jaren Zolpidem genomen en gewoon gestopt. De eerste nacht niet geslapen, zeer onrustig en zenuwachtig. De tweede nacht hetzelfde maar een tweetal uur geslapen. Vanaf de derde nacht steeds beter gaan slapen. Als ik me nu neerleg slaap ik na 5 minuten. Ik wil niet veralgemenen, maar je hoort hier natuurlijk nooit de meer positieve ervaringen.

  • Jose 8 maanden geleden
   Reageren

   Michel hoelan gebruikte jij al slaapmedicatie

  • Bella 5 maanden geleden
   Reageren

   Ja. Ik heb dezelfde ervaring. Ik gebruikte ca. 4 jaar zolpidem. Sliep dan 2 uur op een halve pil. Daarna weer halve pil. Etc. Ik was het zo zat. Kreeg een hekel aan mezelf. Ben cold turkey gestopt. Eerste nachten een paracetanol genomen voor het pilgevoel. Ging best goed. Haal die rotzooi gewoon niet meer in huis. Dat is een advies aan anderen: zorg dat het er niet meer is. Slaap nu ca. 4 uur lang. Ben dan een uur wakker en lees wat. Daarna verder slapen. Ben gepensioneerd dus dat is makkelijk .

 7. Hilde 9 maanden geleden
  Reageren

  hey, ondertussen reeds 2 maanden zonder slaapmedicatie, nog steeds moeilijk en raar maar ik denk dat mijn gevoelens jaren lang onderdrukt geweest zijn door de slaappillen die ik meer dan 25 jaar nam… ik denk dat ik nu ben en voel wie ik moet zijn : geluiden klinken veel helderder, alles ruikt en smaakt beter, ik zie alles beter en niet gedempt… niet makkelijk en ik hoop dat ik weldra van alle spanningen af zal zijn… buiten in de zon met wandelingen heb ik het wat makkelijker : dus minder spanning op het hoofd… het slapen gaat zonder medicatie ook al weet ik niet echt hoe ik slaap : weinig diepe slaap??? wie ervaringen heeft ivm afkicken,stuur dit zeker op want iedereen kan iedereen helpen met zijn goede raad, tips, info

  • Vero 8 maanden geleden
   Reageren

   Ik bouw ook af van zolpthem 5mg per 14 dagen.slaap 6u.maar ben zo moe is dat ontwenning

 8. Murielmekeirle@hotmail.com 9 maanden geleden
  Reageren

  Ik probeer af te bouwen met Lorametazepam 2 mg, ik zit nu op 1 mg, maar is moeilijk als je van 2 komt. Ik slaap nu soms maar 2 a 3 uur per nacht. Ik kreeg Trazodone om mee af te bouwen, maar dat helpt niet
  Zijn er mensen met tips a.u.b? Ik ben doodop na vele nachten van maar een paar uur slaap

  • Lizette 6 maanden geleden
   Reageren

   Ik ben erg benieuwd hoe het met je gaat

   Ik moet ook gaan stoppen ..

   Sterkte lizette

  • Veronique 4 maanden geleden
   Reageren

   Ik neem 25 Mg zolpithem wil afbouw hoeveel gr per week of per maand eraf .heb geprobeerd om 5mg eraf te doen na 1 u wakker

 9. Anoniem 9 maanden geleden
  Reageren

  Hallo ik gebruik al 30 jaar slaapmiddel en voel me nooit goed, zemuwachtig gejaagd gevoel wazig zien onzeker lopen en een soort heimwee gevoel en depressief soms hartklachten , nu ik de helft minder neem en veel in de buitenlucht doorbreng te wandelen of te fietsen en iets te doen waar ik een voldaan geboel van krijg, bv in de tuin of iets opruimen gaat het steeds beter, ben nu veel rustiger en ontspannen, hoop helemaal te kunnen stpppen met slaapmiddel

  • Muriel 8 maanden geleden
   Reageren

   Wat neem je om steeds een kwartje af te bouwen?
   Ik slaap nu al zeker 5 weken maar 2 tot 3 uur per nacht.
   Ik probeer verder af te bouwen , maar lukt niet

  • hilde 8 maanden geleden
   Reageren

   rotmiddel die slaapmedicatie, welke soort dan ook : ik raad iedereen die het lange tijd neemt aan om er langzaam mee te stoppen… niet makkelijk en ik ben nu bijna 4 maand ‘clean’ van slaapmedicatie… : nog steeds voel ik mij niet zoals ik mij zou moeten/willen voelen… mijn fitbit geeft mij nochtans aan dat ik toch redelijk tot goed slaap : meestal tussen de 6 en de 8 uur… begin je te piekeren : sta op en eet een kiwi en schrijf je piekerprobleem op…mindfull oefeningen en kiné heb ik ook gedaan maar de ademhalingsoefeningen gaan goed op tafel en in de praktijk maar eens thuis en in bed lukken die niet… dus mensen gewoon geduld en weet dat je altijd slaapt…. ook al is het nooit heel diep…

 10. Bella 5 maanden geleden
  Reageren

  Advies aan alle mensen die willen afkicken: aanvaard dat je niet slaapt. Beschouw het als extra tijd. Ga thee zetten en lees wat. Neem eventueel een paracetamol voor het pilgevoel. Probeer je ademhaling te verplaatsen naar je buik. Leg hand op je buik en ga bewust daar ademhalen.
  Denk tegelijkertijd aan een prettige herinnering.

 11. Janny 5 maanden geleden
  Reageren

  Hoi,
  ik slik al tig jaar temazepam , maar omdat ik voor mijn rijbewijs gekeurd moet worden, ik ben 83, moet ik gewoon wel stoppen.
  Ik ben van 10 m’n maar 5 mg gegaan., onmiddellijk dus, en hoop binnen een maand nog minder te gebruiken.
  Wat moet een mens. zomder auto?
  O ja, als ik na 4 of 5 uur wakker word, neem ik een heeeel klein beetje Port. Het helpt enorm!
  Succes allemaal
  Janny.!

 12. Laura 4 maanden geleden
  Reageren

  Na jarenlang gebruik van Zolpidem na 8 dagen volledig afgebouwd -neem nog melatonine

 13. Marit 2 maanden geleden
  Reageren

  Het is een enorme klus om met iets te stoppen waar je ook troost uit vind. Maar als je immuun word heeft het niet zo veel zin. Je veilig en op je gemak voelen is ook heel erg belangrijk. Ik ben nog zeker niet clean. Maar een beetje geduld met mezelf kan ook geen kwaad. Ook heb ik zo mijn redenen om er mee te stoppen. Stapje voor stapje dan kom je er wel.

  Ik heb een lieve kat. Zet een kop kamillethee voor de slapeloze nacht dan staat het er maar vast.

 14. Ria 2 maanden geleden
  Reageren

  Ik slik nu paar maanden nog 0.5 mg. oxazepam, om de dag, de dag dat niet slik, slaap ik helemaal niet, nu raadde ze me aan om op de slapeloze nacht melatonie te nemen, dat moet ik nog uitproberen.

 15. Martin 4 weken geleden
  Reageren

  Ik ben 71 jaar en neem al 30 jaar Staurodorm , zijn nu niet meer te verkrijgen (tijdelijk) en ik neem nu flurazepan , maar wil er echt van af . Misschien moest ik er nooit aan begonnen zijn ,maar ja wat doet een dokter als iemand niet kan slapen . Een slaapmiddel voorschrijven en men kan terug verder , verscheidene malen trachten te stoppen maar lukt niet . Ik heb de indruk dat ik een beetje begin te vergeten . Vandaar wil stoppen en een goede nacht rust hebben . Kan er mij iemand een uitgeschreven advies geven . Ik zal jullie eeuwig dankbaar. Groet

 16. rita 4 weken geleden
  Reageren

  Het bericht van Michel is hoopvol….

  Ik neem al jaren zolpidem, en daarvoor een tijdje melatonine
  Ik ben nu 78 jaar en wil absoluut afbouwen en stoppen
  Ik ben nu enkele dagen bezig met melatonine ( op doktersvoorschrift 3 mg) om een overgang te maken. En verder de ongemakken er bij nemen. Zo weinig mogelijk afspraken en zo rustig mogelijk leven.
  Ik doe 1 uur per dag mindfull-meditatie, liefst voor het slapengaan, in stilte en met weinig licht. Focussen op mijn ademhaling en gedachten laten komen en gaan , zonder er bij stil te staan.

  Alles samen een heel pak werk en discipline vooral, maar ik verlang hevig naar de goede uitkomst !

 17. Wil 17 uur geleden
  Reageren

  Ik slik al bijna 30 jaar temasepam en ben nu gestopt heb wel bijwerkingen maar neem nu s,avonds valeriaan en dat helpt hoop dat ik het zo red

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.