Slaapproblemen hebben een grote impact op de kwaliteit van leven. Slecht slapen betekent onder andere dat je overdag vaak moe en futloos bent, minder goed kunt presteren op je werk of op school en eerder ziek wordt. Het zoeken naar een oplossing maakt de situatie vaak alleen maar erger. Het is bijna altijd een lange weg met frustratie, moedeloosheid en weggegooid geld. In dit artikel leg ik uit waarom 99% van de ‘oplossingen‘ tegen slecht slapen niet werken, wil ik je de zoveelste teleurstelling besparen en vertel ik je hoe je je slaapproblemen bij de wortels aan kan pakken. Doekje voor het bloeden

De lijst met hulpmiddelen om beter te slapen is lang en indrukwekkend: van voedingssupplementen, kruidenmiddeltjes en homeopathie tot cd’s met rustgevende geluiden, kussensprays, dure (online) slaaptrainingen en zelfs hypnose. Je kunt er zelf ongetwijfeld nog een paar aan dit rijtje toevoegen. Stuk voor stuk presenteren deze hulpmiddelen zich als dè oplossing tegen slecht slapen en zijn ze stevig aan de prijs. Toch richt geen enkele van deze ‘wondermiddelen’ zich op de echte oorzaken van slaapproblemen. Ze zijn niet meer dan een doekje van het bloeden. Zelfs artsen – van wie je beter zou verwachten – schrijven veel te snel (verslavende) slaapmedicatie voor zonder naar de echte oorzaak van het slechte slapen te kijken.

 

Slaapproblemen zijn lucratief

Om te begrijpen waarom 99% van deze oplossingen slaapproblemen niet definitief oplossen, is het belangrijk om je allereerst te realiseren dat slapen inmiddels ‘big business’ is. Het aantal mensen dat te maken heeft met slaapproblemen is de laatste jaren explosief gestegen. Veel bedrijven zien dit als een buitenkansje om geld te verdienen. Voor hen is het vanuit commercieel oogpunt helemaal niet interessant om zich te richten op de echte oorzaken van slecht slapen. Zij willen klanten het liefst voor langere tijd – bij voorkeur zelfs voor het leven – aan hun binden.


Tijdelijke werking

De meeste oplossingen tegen slaapproblemen moeten het hebben van een tijdelijke werking. Ze geven je extra vertrouwen en nemen hierdoor spanning, stress en angstgedachten (“als ik maar kan slapen vannacht”) weg. Dit kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Helaas is dit zogenoemde ‘placebo-effect’ maar van tijdelijke duur. Zolang je geen aandacht hebt besteed aan het oplossen van de echte oorzaken van je slaapproblemen, komen deze altijd weer terug. Het resultaat is dat je weer terug bent bij af, je portemonnee een stukje leger is en je weer op zoek moet naar een nieuwe oplossing (die niet werkt).

 

Moedeloosheid en frustratie

Mensen die al langere tijd slecht slapen, hebben vaak al tientallen ‘oplossingen’ geprobeerd en zijn op den duur wantrouwig, gefrustreerd en moedeloos geworden. Om je een beeld te geven: een simpele google-zoekopdracht met de woorden ‘slaapproblemen’ en ‘alles geprobeerd’ levert meer dan 4000 resultaten op. Een paar voorbeelden:

“Soms slaap ik prima, soms totaal niet. dagenlang. Alle alternatieve dingen geprobeerd, ook al slaappillen gepakt maar niks helpt echt (van slaappillen wordt ik toch nog wakker plus ik zie het niet echt zitten om ze te nemen).”

“Heb van alles geprobeerd, melatonine, en andere homeopathische middelen, warme melk, sporten, maar niets helpt”

“Heb alles al geprobeerd, melatoline, St Jans kruid, slaaphygiene, alles opschrijven niks helpt. na 2 weken beroerd slapen naar de dokter gaan. Van de Dokter heb ik slaappillen gehad, mag ik max. 7 dagen gebruiken.”

“Ik heb al meer dan een jaar slaapproblemen. Het is van kwaad naar erger gegaan. Ik heb al alles geprobeerd van homeopathische middelen, alsook zwaardere medicatie, benzo’s noem maar op…”

 

De echte oorzaken van slecht slapen

Om slecht slapen definitief een halt toe te roepen, is het belangrijk om je te richten op de echte oorzaken. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open en blijven slaapproblemen je achtervolgen. Hieronder vertel ik precies wat deze (verborgen) oorzaken zijn. Ik gebruik hierbij een aantal grafiekjes. Deze lijken op het eerste oog misschien een beetje ingewikkeld, maar ik zal mijn best doen om ze zo goed mogelijk uit te leggen 🙂

 

#1 Angst en spanning

Misschien herken je het wel. Je ligt al een tijdje in bed en ineens slaat de angst toe dat je (weer) niet kan slapen. Angstige visioenen over de volgende dag doemen op. Hoe kom ik in hemelsnaam de volgende dag door met maar 4 uur slaap? Hoe kan ik morgen ooit functioneren op mijn werk? Wat als ik de hele nacht wakker lig? Frustratie, irritatie en angst zijn een dodelijke cocktail voor mensen die slecht slapen. Het zorgt ervoor dat je lichaam en geest juist extra alert worden, waardoor je slecht in slaap kunt komen.

Slapen weer leuk maken
Om slaapproblemen definitief op te lossen, is het belangrijk dat je leert omgaan met deze angst- en stressgevoelens. Dit betekent niet dat je misplaatst vertrouwen moet stellen in een hulpmiddel dat niet werkt. Het gaat er veel meer om dat je je gedachten in de juiste richting weet te sturen. Samen met een sterke basis – de aanmaak van de juiste hormonen op het juiste moment, een natuurlijke schommeling van de lichaamstemperatuur en een biologische klok die ‘op tijd’ loopt – helpt dit je om je angst te doorbreken en slapen weer leuk te maken.

Val vanavond al zorgeloos in slaap!

Wist je dat er een groot aantal goede technieken zijn om je malende gedachten te kalmeren? Ooit van paradoxaal denken, alfabetiseren en gedachten blokkeren gehoord? Waarschijnlijk niet. Toch kunnen deze technieken je vanavond al helpen om de geestelijke rust te vinden die je nodig hebt om snel(ler) in slaap te vallen. Hoe? Gewoon even dit Superhandige boekje  downloaden.

Supplementen zoals GABA (inhiberend/remmend) worden wel eens gebruikt om het brein tot rust te krijgen. Zie het gebruik hiervan echter niet als een oplossing voor de lange termijn.


#2 Een verstoorde hormoonbalans


Wist je dat hormonen voor een groot deel bepalen hoe goed je slaapt? Naast het ‘slaaphormoon’ melatonine speelt cortisol hierbij een sleutelrol. Cortisol wordt ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd, omdat de aanmaak flink stijgt op stressvolle momenten. Toch wekt deze bijnaam ten onrechte de indruk dat cortisol een hormoon met enkel negatieve eigenschappen is. Het tegendeel is waar. Cortisol helpt ons in de ochtend om op te staan, stimuleert het brein, zorgt voor alertheid en herstelt onze bloedsuikerspiegel als deze te laag is.

Teveel cortisol zorgt ‘s nachts voor problemen
In tegenstelling tot melatonine is cortisol overdag belangrijk en zorgt de stimulerende werking er ‘s nachts voor dat je slecht slaapt. Als er nog teveel cortisol ‘in je systeem’ zit is het lastig om in slaap te vallen en krijg je vaak niet de goede en diepe slaap die je nodig hebt. Het is dan ook de uitdaging om het cortisolniveau voor het slapengaan en tijdens de eerste helft van de nacht op een natuurlijke manier zo laag mogelijk te houden. In een ideale situatie ziet de cortisolspiegel er gedurende de dag en nacht als volgt uit (bron: Encyclopaedia Britannica)

slecht slapen

Daling van cortisol gedurende de dag
Zoals je ziet is het cortisolniveau laat op de avond en tijdens de eerste helft van de nacht erg laag. In de tweede helft van de nacht komt de aanmaak weer op gang. Dit is volledig natuurlijk. Het helpt je lichaam om over te schakelen naar een gedeelte van de nacht met relatief veel REM-slaap. Rond het moment dat je opstaat, ontstaat er een (gezonde) piek in het cortisolniveau die je direct energie geeft. Gedurende de dag neemt het cortisolniveau langzaam af – met af en toe een kleine piek – tot het laag genoeg is om in een gezonde diepe slaap te vallen.

De juiste hormonen op het juiste moment
Zoals gezegd is dit een ideaalsituatie. Bij bijna alle mensen die slecht slapen is het cortisolniveau gedurende de avond en nacht (veel) te hoog om goed te kunnen slapen. Begrijp je dat het in zo’n geval weinig zin heeft om voor een oplossing te kiezen die dit probleem niet aanpakt? Alleen door ervoor te zorgen dat je cortisolniveau gedurende de dag en avond voldoende kan zakken, richt je je op de echte oorzaak en leg je de basis voor een goede nachtrust.

SLAAP-IQ-TEST-leaderboard

 

#3 Je bent onvoldoende afgekoeld

In tegenstelling tot wat velen van ons denken heeft ons lichaam geen constante temperatuur van 37 graden. Gedurende de dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur met ongeveer 2 graden. Dit heeft een belangrijke functie. Kort door de bocht kunnen we stellen dat een lage lichaamstemperatuur ervoor zorgt dat je moe en slaperig wordt, snel in slaap valt en diep kunt slapen. Een hoge lichaamstemperatuur heeft een tegenovergesteld effect. Je bent fit, alert en wakker. De afbeelding hieronder laat zien hoe een gezonde, natuurlijke schommeling van de lichaamstemperatuur gedurende de dag eruit ziet:

slecht slapen

Natuurlijke stijging en daling
Zoals je ziet begint de lichaamstemperatuur vroeg in de ochtend te stijgen. Na een kleine daling in de middag – de welbekende middagdip – bereikt het vroeg in de avond zijn hoogtepunt. Dit is het moment waarop mensen doorgaans het meest actief zijn. In de loop van de avond daalt je lichaamstemperatuur geleidelijk tot het rond een uur of 3/4 in de nacht haar laagste punt bereikt.

Niet voldoende ‘afgekoeld’ betekent slecht slapen
Als deze natuurlijke schommeling niet goed verloopt – je lichaamstemperatuur daalt ‘s avonds en ‘s nachts bijvoorbeeld niet voldoende – dan zorgt dat onherroepelijk voor moeite met inslapen en onvoldoende diepe slaap. Ook hierbij geldt dat bijna alle ‘wondermiddelen’ tegen slecht slapen geen enkele invloed hebben op deze dieper liggende oorzaak.

 

#4 Een verstoorde biologische klok


Onze biologische klok is niet groter dan een speldenknop, maar speelt een extreem belangrijke rol in ons lichaam. Het kleine gebied in de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor ons slaap-waak ritme. Als je biologische klok niet ‘op tijd loopt’ zorgt dit gegarandeerd voor slaapproblemen. Het betekent simpelweg dat je lichaam nog niet klaar is om te slapen, waardoor je (onnodig) wakker ligt en kans loopt op doorslaapproblemen. Een verstoord slaap-waakritme kan er bovendien voor zorgen dat je overdag juist in de ‘slaapmodus’ bent, waardoor je je moe en futloos voelt.

Extra impact
De biologische klok is een gevoelig orgaan en raakt in deze tijd eenvoudig ‘van slag’. Om dit te begrijpen moeten we even de geschiedenis induiken. De mensheid is ongeveer anderhalf miljoen jaar op aarde en 99% van deze tijd hebben we als jager-verzamelaar geleefd. In deze tijd zijn de ‘fabrieksinstellingen’ van onze biologische klok bepaald. Tegenwoordig wijkt onze levensstijl – bijvoorbeeld qua levensstijl, voeding en blootstelling aan licht – zover af dat er meer slaapproblemen en vermoeidheidsklachten zijn dan ooit. Mensen met slaapproblemen hebben de pech dat deze verstoring bij hen extra impact heeft.

De biologische klok, de schommeling in lichaamstemperatuur en de aanmaak van hormonen hebben een grote invloed op elkaar. Als het ritme van je biologische klok bijvoorbeeld verstoord is, heeft dit invloed op de aanmaak van hormonen en de lichaamstemperatuur. Als alles goed verloopt, versterken deze ‘slaapbeïnvloeders’ elkaar juist en komt je lichaam in haar kracht. We zijn namelijk allemaal ‘geboren slapers’.

In mijn artikel over slapeloosheid ga ik dieper in op de onzichtbare oorzaken van slaapproblemen en vind je een aantal tests waarmee je inzicht krijgt in jouw situatie.

 

Pappen en nathouden

Het is treurig om te zien dat 99% van de ‘oplossingen’ tegen slecht slapen zich niet richten op de hierboven genoemde (echte) oorzaken. Hoe kan een kussenspray jouw lichaamstemperatuur beïnvloeden? Hoe gaat een homeopathisch kruidenmiddel jouw biologische klok gelijk zetten? En hoe zorgen slaappillen ervoor dat jouw hormoonspiegel weer in balans komt? Juist, dat doen ze niet en daardoor komen je slaapproblemen altijd weer terug. Pappen en nathouden wordt dat ook wel genoemd.

 

Echt iets doen tegen slecht slapen

Maar hoe kan je dan wel ECHT iets doen tegen slecht slapen? Allereerst wil ik je adviseren om een eventuele zoektocht naar een ‘wondermiddel’ te staken. Het gaat je niet helpen bij het herstellen van je natuurlijke vermogen om te kunnen slapen. In bijna alle gevallen is het aanpassen van je slaapgewoonten, je levensstijl, je voedingspatroon en je voorbereiding op de nacht de enige manier die je op de lange termijn het beste resultaat biedt.

 

Kleine veranderingen maken een enorm verschil

Het gaat bij het oplossen van slaapproblemen niet om één maatregel – voorkom dit, eet dat, laat zus of doe zo – maar om allemaal kleine veranderingen die bij elkaar opgeteld een enorm verschil maken. Wist je bijvoorbeeld dat je door de juiste voedingskeuzes je cortisolniveau flink kunt verlagen? En dat de juiste vorm van beweging bijdraagt aan een lagere lichaamstemperatuur tijdens de avond/nacht? En dat je eerste activiteit na het opstaan je biologische klok direct ‘gelijk’ kan zetten? Het kan allemaal een wereld van verschil maken.

 

Ik wil je graag helpen

Ik wil je graag helpen om deze puzzelstukjes op de juiste plek te leggen. Allereerst natuurlijk met de artikelen op de website, het gratis boekje Kalmeer je gedachten en val in slaap en de Slaap IQ-test (eigenlijk een soort slaapcursus). Als je regelmatig slecht slaapt adviseer ik je daarnaast om aan de slag te gaan met mijn 7 stappen methode. Deze aanpak – gericht op de dieper liggende oorzaken van slecht slapen – heeft al duizenden lezers succesvol geholpen om hun slaapproblemen definitief op te lossen. In tegenstelling tot alle ‘wondermiddelen’ kun je de 7-stappen methode risicoloos proberen.

Vaak krijg ik de vraag welke producten wel werken tegen slapeloosheid. Om je te helpen het kaf van het koren te scheiden heb ik een Slaapwinkel gelanceerd met artikelen waar ik in geloof. Het is belangrijk om deze producten als ‘hulpmiddel’ (een extra steuntje in de rug) te zien en niet als oplossing tegen slapeloosheid.

 

Spread the word 

Ik hoop dit artikel voor jou een eye-opener was. Door te weten wat de echte oorzaken zijn van je slapeloosheid is het makkelijker om er echt iets aan te doen. Bovendien bespaart het je in de toekomst hopelijk de nodige desillusies, frustraties en weggegooid geld. Ik vind het belangrijk om met deze boodschap zoveel mogelijk mensen te bereiken. Je kunt mij hierbij helpen door dit artikel te delen op social media (zie hieronder) of er een linkje naar toe te plaatsen vanaf je eigen website. Ook een reactie is van harte welkom. Ik wil je alvast hartelijk bedanken en veel goede nachten toewensen!

Lees meer: slaapproblemen oplossen met de 7-stappen methode