Oxazepam: alles wat je moet weten (en eerlijke ervaringen van gebruikers)

Oxazepam wordt regelmatig voorgeschreven door (huis)artsen als er sprake is van slapeloosheid. Net als bij andere vormen van slaapmedicatie kan het gebruik ervan voor rust zorgen, maar neemt het ook de nodige risico’s met zich mee. Het is dan ook van groot belang om goed op de hoogte te zijn. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Oxazepam, lees je ervaringen van gebruikers en deel ik een gratis methode met je om je slaap binnen 7 dagen op een natuurlijke manier te verbeteren. 

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer.net adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Ik wil je hier graag bij helpen. Bijvoorbeeld met de (gratis) 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge en mijn ebook met 10 technieken om je gedachten tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. 

Wat is het?

Oxazepam is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van benzodiazepines (middelen met een rustgevende en ontspannende werking). Vroeger was het voornamelijk bekend onder de naam Seresta. Oxazepam brengt rust bij patiënten en ontspant de spieren. Daarnaast verbetert Oxazepam de overdracht van prikkels in de hersenen. Ook worden gevoelens van angst ermee onderdrukt.

Door deze kalmerende werking zorgt Oxazepam ervoor dat de gebruikers ervan beter in slaap komen en ook beter door kunnen slapen. Omdat dit middel gecontroleerd gebruikt dient te worden, is het uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Wanneer wordt Oxazepam voorgeschreven bij slaapproblemen?

De dokter zal niet direct overgaan tot het voorschrijven van Oxazepam als je een keer niet kunt slapen. Als je te maken hebt met langdurige en ernstige slapeloosheid met een grote impact op je dagelijks leven (en andere oplossingen lijken niet te werken), dan kan de arts (tijdelijk) Oxazepam voorschrijven. Vaak is het doel om de (gevolgen van) slapeloosheid tijdelijk te verminderen, zodat er met meer rust naar een structurele oplossing gezocht kan worden.

Waarom krijg ik deze slaappillen maar tijdelijk voorgeschreven?

Als je langere tijd Oxazepam gebruikt, kan er gewenning optreden. Door de gewenning vermindert de werking van het medicijn en zal je steeds een hogere dosering nodig hebben om dezelfde resultaten te bereiken. Het is dus van belang dat wanneer je klachten verminderen of verdwijnen, de dosering Oxazepam weer wordt afgebouwd. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment te maken krijgt met vervelende ontwenningsverschijnselen, zoals braken, misselijkheid, spierkrampen en verhoogde prikkelbaarheid.

Daarnaast kan er door het gebruik van Oxazepam (en andere slaapmedicatie) geestelijke afhankelijkheid ontstaan. Je hebt het gevoel niet meer op eigen kracht te kunnen slapen en voelt je afhankelijk van Oxazepam om de nacht door te komen. Deze geestelijke verslaving kan erg hardnekkig zijn en is vaak moeilijk te doorbreken.

OxazepamHoe werkt het?

Oxazepam is een benzodiazepine. Deze groep medicijnen opent de door GABA geactiveerde chloridekanalen en laten chloride-ionen het neuron binnen. Dit maakt het neuron negatief geladen en bestand tegen prikkelingen. Klinkt redelijk technisch, maar het gevolg hiervan is dat de zenuwen in de hersenen (dus het centrale zenuwstelsel) licht tot ernstig worden onderdrukt. Hierdoor ervaar je een kalmerend, verdovend en ontspannend effect met slaperigheid als gevolg.

 

Lees het bijzondere verhaal van Irene (“Ach mevrouw, u moet maar denken, u bent niet de enige”). Het maakt pijnlijk duidelijk hoe mensen met chronische slapeloosheid vaak de verkeerde kant op worden gestuurd. 

Wat is de Oxazepam werkingsduur?

De werking van Oxazepam is al binnen een uur na inname merkbaar. Ongeveer 3 uur na inname is de werking op zijn piek en na ongeveer 6 uur is het middel weer uitgewerkt. Deze snelle uitwerking van Oxazepam komt omdat er in het middel geen actieve metabolieten zitten. Bij afbraak van het middel vormt het lichaam dus geen nieuwe werkzame stoffen.

Oxazepam wordt redelijk snel weer uitgescheiden in de nieren. Het grote voordeel hiervan is dat een eventuele overdosering van het medicijn eenvoudig te behandelen is met een grote vochtinname.

Wat zijn de Oxazepam bijwerkingen? 

Het spreekt eigenlijk wel een beetje voor zich dat een medicijn als Oxazepam een aantal mogelijke bijwerkingen heeft. Met name het hoofd, de hersenen en de spijsvertering worden in sommige gevallen gekweld door de bijwerkingen.

We noemen de meest voorkomende bijwerkingen:

 • Verwardheid
 • Duizeligheid
 • Verminderde concentratie
 • Verminderd reactievermogen
 • Coördinatieproblemen
 • Depressieve gevoelens
 • Klachten van maag en darmen
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtstoename
 • Snurken

Nog een aantal vervelende neveneffecten van Oxazepam:

 • Hartkloppingen
 • Minder zin in seks
 • Jeuk
 • Uitslag
 • Wazig of dubbel zien

Gelukkig is het met bijwerkingen zo dat het niet per definitie betekent dat je ermee te maken krijgt, maar dat slechts de kans erop bestaat. Als je de hele bijsluiter van Oxazepam wilt lezen, klik dan op deze link.

Download mijn gratis ebook met 10 technieken om je gedachten tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. Ooit gehoord van paradoxaal denken, de Spielberg methode en alfabetiseren? 

Wat is de beste Oxazepam dosering?

Het is belangrijk dat je je precies houdt aan de dosering die de arts voorschrijft. Je kunt de tabletten het beste met een ruime hoeveelheid water innemen. Er zijn tabletten van Oxazepam 10mg en Oxazepam 50mg. De tabletten Oxazepam 50mg worden over het algemeen niet voorgeschreven door een arts, omdat dit een zeer hoge dosering is. Oxazepam kan ook intraveneus (door middel van een injectie in een ader) of intramusculair* worden toegediend, maar dit komt niet vaak voor.

*Intramusculair wil zeggen dat er Oxazepam door middel van een injectie in een spier wordt gespoten. Dat wordt alleen gedaan als het van groot belang is dat het middel extra snel werkt. Binnen 15 tot 20 minuten is de vloeistof dan in de bloedsomloop opgenomen. Nadeel is dat het wel pijnlijke injecties zijn. Het is belangrijk om de spier waarin de injectie komt zoveel mogelijk te ontspannen.

Gemiddelde voorgeschreven doseringen Oxazepam per aandoening

Slapeloosheid

 • Volwassenen: 10 tot 50 mg per dag;
 • Ouderen: 5 tot 25 mg per dag;
 • Mensen met lever- of nierstoornissen: 5 tot 25 mg per dag.

Over het algemeen wordt er vaak met een zo laag mogelijke dosering begonnen. De tabletten dienen een uur voor het slapengaan ingenomen te worden. Zo kan worden voorkomen dat je de volgende ochtend nog wat suf bent, doordat de Oxazepam misschien nog niet helemaal is uitgewerkt. Na maximaal 4 weken moet met afbouwen van de medicatie worden begonnen om te voorkomen dat gewenning optreedt.

Uiteraard wordt de dosering/behandelduur vastgesteld door een arts die de specifieke situatie zal beoordelen. 

Spanning en angst

 • Iedere 6 tot 8 uur één of twee tabletten van 10 mg. Voor ouderen of mensen met lever- of nierstoornissen geldt een lagere dosering.
 • De maximale dosering houdt verband met de ernst van de spanning of angst. Deze kan oplopen tot 100 – 300 mg per dag, verdeeld over een aantal doses.
 • Bij spanningen of angsten mag deze behandeling maximaal 8 tot 12 weken duren. Dat is inclusief de periode van afbouwen.

Uiteraard wordt de dosering/behandelduur vastgesteld door een arts die de specifieke situatie zal beoordelen. 

Alcoholverslaving

Mensen die aan alcohol zijn verslaafd en hiermee willen stoppen, kunnen ook Oxazepam voorgeschreven krijgen. Wanneer je namelijk stopt met alcohol, kan je ontwenningsverschijnselen, zoals slapeloosheid, angst en beven krijgen. Oxazepam kan in dat soort situaties verlichting brengen.

De dosering bij alcoholontwenning ligt doorgaans tussen de 10 en 20 mg. Elke 6 tot 8 uur kunnen de tabletten worden ingenomen. Na ongeveer een week kan de Oxazepam weer worden afgebouwd.

Uiteraard wordt de dosering/behandelduur vastgesteld door een arts die de specifieke situatie zal beoordelen. 

Op zoek naar eerlijke Oxazepam ervaringen? 

De ervaringen met Oxazepam verschillen natuurlijk per gebruiker. Niet iedereen heeft dezelfde klachten en verkeert in dezelfde omstandigheden, dus dit is iets dat te verwachten valt. Wat wel praktisch voor iedereen geldt is dat het middel doet waar het voor is bedoeld: het laat je ontspannen.

Op internet zijn veel fora waarop je de persoonlijke ervaringen van Oxazepam gebruikers kunt vinden. Samenvattend kan gesteld worden dat Oxazepam over het algemeen helpt om goed om in slaap te komen, al zijn er ook gebruikers die beweren dat het niets voor ze doet op dit vlak. Mensen die last hebben van stress, angst- of paniekaanvallen zijn over het algemeen ook tevreden over de kalmerende werking van Oxazepam.

Onder het artikel vind je een aantal (eerlijke) ervaringen van Oxazepam-gebruikers. Ik nodig je van harte uit om je eigen ervaringen hier ook te delen. 

Waarom op doktersrecept? 

Het is goed om te begrijpen dat er niet één ‘pasklare’ soort slaapmedicatie is waar iedereen bij gebaat is en waar niemand vervelende bijwerkingen van krijgt. Daarom is Oxazepam – net als andere vormen van slaapmedicatie – uitsluitend verkrijgbaar op recept van een arts. Samen met de behandelend arts kan zo voor iedereen naar de meest geschikte medicatie en dosering worden gezocht.

Een verstandige keuze, ja of nee?

Oxazepam kent een aantal vervelende (mogelijke) bijwerkingen en er kan sprake zijn van een verslavend effect, zowel geestelijk als lichamelijk. Toch kan deze vorm van slaapmedicatie zeker bij ernstige slapeloosheid voor rust zorgen om naar een structurele oplossing te zoeken. Een goed behandelplan met je huisarts is hierbij van belang.  Het is verstandig om hierbij de onderstaande adviezen in acht te nemen: 

 • Het wordt ten strengste afgeraden om Oxazepam (en andere slaapmedicatie) op internet aan te schaffen. Dit soort medicijnen kunnen gevaarlijke bestanddelen bevatten. En je weet natuurlijk nooit zeker of je krijgt wat je hebt besteld.
 • Neem ook geen Oxazepam als je gedurende dag (of vlak voor het naar bed gaan) alcohol hebt genuttigd. Beide stoffen kunnen elkaars werking versterken. 
 • Oxazepam is een medicijn dat wordt voorgeschreven op basis van jouw persoonlijke situatie. Deel het dus niet met iemand anders, ook al heeft deze persoon dezelfde symptomen. 
 • Neem Oxazepam altijd exact op de manier waarop de arts het voorschrijft. En volg natuurlijk de instructies in de bijsluiter. Houd je ook altijd aan de aangegeven behandelperiode.

Tot slot is het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat het advies van jouw (huis)arts altijd leidend is. Hij of zij kan jouw situatie het best inschatten en je precies vertellen of Oxazepam (of een andere vorm van slaapmedicatie) geschikt is voor jou. Misschien is een andere behandelingsmethode voor je slaapproblemen wel veel beter. Want zelfs al ben je niet overgevoelig voor de werkzame stoffen en heb je geen of weinig last van bijwerkingen: de verslavende werking geldt voor iedereen. En een verslaving naast je slaapprobleem is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten.

Hoe voorkom je dat je verslaafd raakt?

Slaapmedicatie gebruik je liever niet, maar in sommige gevallen kan het niet anders. De slaapproblemen groeien je boven het hoofd, niks lijkt te werken en je hebt letterlijk en figuurlijk rust nodig om aan een structurele oplossing te werken. Let op: dit is altijd een afweging die je samen met je huisarts maakt. Hieronder vind je 2 belangrijke tips om zo verantwoord mogelijk gebruik te maken van Oxazepam en de kans op verslaving tot een minimum te beperken.

1. Begin niet zonder plan
Met een plan bedoel ik dat je voordat je begint met het gebruik van Oxazepam precies weet hoe lang je het gaat gebruiken, hoe vaak (bij voorkeur niet elke nacht) en hoe je het gebruik weer gaat afbouwen (inclusief een concreet schema). Ga hier niet lichtzinnig mee om en benadruk bij je huisarts dat het voor jou een voorwaarde is.
In dit artikel vind je meer informatie. 

2. Kies ook voor een ‘natuurlijke’ methode om je slaapproblemen op te lossen
Het is van groot belang om slaappillen niet als enige oplossing te hebben, maar ook op natuurlijke wijze te werken aan het verbeteren van je slaap. Een goed voorbeeld daarvan is de ‘monster-methode’ van Slaapwijzer.net die je 100% risicoloos kunt proberen (niet goed, is geld terug). Via deze link lees je hoe de methode veel lezers heeft geholpen om hun natuurlijke slaapvermogen terug te vinden. 

Met de monster-check weet je binnen 1 minuut of mijn ‘monster-methode’ ook voor jou het verschil gaat maken.

Vind je natuurlijke slaapvermogen terug (het kan echt)

Iedereen beschikt over het natuurlijke vermogen om goed en diep te kunnen slapen. De aanpak van Slaapwijzer.net is erop gericht om dit terug te vinden. En dat kan echt! Ik nodig je uit om dit volledig risicoloos te ontdekken door mee te doen aan onze 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge. We stellen jouw huidige situatie vast met behulp van de test hieronder, je gaat vervolgens 7 dagen aan de slag met mijn adviezen en daarna doen we de test nog eens.

Gemiddeld slapen deelnemers na een week 23% beter (!) en volgen ze bovendien de juiste koers om slapeloosheid volledig op te lossen. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor jou mogelijk is en dat je afhankelijkheid van slaapmedicatie kunt voorkomen of doorbreken! Hieronder kun je starten met de test (7 vragen). 

Wat zijn jouw ervaringen? 

Heb jij goede of slechte ervaringen met Oxazepam? Laat het ons weten door ze te delen in het ‘reactie-gedeelte’ onder het artikel!

Meer weten over andere vormen van slaapmedicatie? Verdiep je ook eens in de artikelen over Lorazepam, Nitrazepam, Temazepam, Brotizolam, Zolpidem en Zopiclon.

20 reacties
 1. Birga 3 jaar geleden
  Reageren

  Ik had er totaal geen baat bij. Kreeg enorme angstdromen en last van mijn longen ( heb astmatische bronchitis) Gebruik nu Lorazepam en dat helpt wel, maar wil na onze verhuizing afbouwen onder begeleiding. Lorazepam is ook niet goed voor astmatische klachten.

 2. christa 2 jaar geleden
  Reageren

  Bij mij werkt het heel goed ik had heel veel last van oogmigraine en pijn aan heel mijn gezicht ,heb nu nergens meer last van!

 3. tineke 2 jaar geleden
  Reageren

  ik slik het nu al 30 jaar 3xdaags 1
  heb 6 weken geleden een stoma gekregen voor de pijn tramadol daar kreeg ik verschrikkelijke bijwerkingen van
  angsten
  paniek
  zweten
  enzo enzo
  ben zelf meer oxazepam gaan nemen dat help een beetje ben er wel blij mee

  • Yvonne 10 maanden geleden
   Reageren

   Ik slik al 10 jaar oxazepam 3x daags 50 mg. En nu willen ze mij in 9 weken op nul hebben. De gedachte alleen al doet mij aan zelfmoord denken.

   • hamid 2 weken geleden
    Reageren

    na 10 jaar gebruik van oxazepam 3 maal 50 mg per dag is moelijk snel mee te stoppen…ik wens je veel succes…ik gebruik een keer 10 mg per dag al jaar…..ik kan niet mee stoppen….maar helpt wel tegen depressie angst en slaap…

 4. Klaas Vos 1 jaar geleden
  Reageren

  Begin nooit aan oxacepam. Je wordt er erg duf van en het lost niets op. Je kan beter op andere manieren in slaap proberen neem valeriaan. Maak je moe. Ik heb het gebruikt bij depressie maar ik werd inactief.

  • Mila 5 maanden geleden
   Reageren

   Ik ben gelukkig niet verslavingsgevoelig.

   Ik gebruik 15 mg zonodig. Heb zo nu en dan angstiggevoelens wat in hevigheid opkomt dan neem ik in ga ik goed van slapen en de dagen erna voel ik me beter. Er komt weles een maand of 2 voor dat ik niet gebruik. Dus ik heb t gelukkig wel onder controle. Al jaaaaren

 5. John Verburg 1 jaar geleden
  Reageren

  Ik gebruik 20 mg per keer om in slaap te komen. Ik kom nog steeds moeilijk in slaap wel loom. Maar na 4 uurtjes ben ik weer wakker. Spierpijn , soms neem ik dan nog 10 mg maar kom niet echt in slaap. Enge dromen / woelen .. overdag geen last.

 6. John 1 jaar geleden
  Reageren

  Ik gebruik het voor een angststoornis. Heb bewust met de huisarts overlegd hoeveel en wanneer ik het kan nemen om geen afhankelijkheid te creëren, want afkicken van benzodiazepine schijnt een van de ergste ervaringen te zijn die je kunt voorstellen.

  • Annie 1 jaar geleden
   Reageren

   Ik ben 1,5 jaar geleden CT gestopt met het gebruik van 7mg Diazepam wat ik 27 jaar heb ingenomen voor het slapen, dit ivm Cervicale Dystonie.
   Het enige waar ik last van heb is onrustige benen en slecht slapen, dat laatste had ik sowieso al.
   Ik gebruik nu af en toe Temazepam of Oxazepam maar de Oxazepam werkt beter. We zien wel hoe het gaat lopen ik kan alleen maar zeggen pas op met het stoppen.

   • RdV 3 weken geleden
    Reageren

    Wat is “CT”? Met dank.

    • Suzanne 5 dagen geleden
     Reageren

     Cold Turkye (dat je er direct mee stopt zonder afbouw)

  • Annemarie 3 maanden geleden
   Reageren

   Wat verstandig! Ik heb het dus een periode echt veel gebruikt (anders was ik er niet meer geweest) en het afkicken was echt enorm zwaar.
   Heb het nu al 10 jaar zo nodig, en dat is soms nog maar 2 keer per jaar. Je raakt er heel erg aan gewend, maar dat neemt ook weer af. Dus als ik het nu eens neem dan werkt het ook weer echt goed en dat is fijn.

 7. W. van der Klaauw 10 maanden geleden
  Reageren

  Sinds vorige week is mijn nieuwe boek gelanceerd: Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’. De methode is gericht op het terugvinden van het natuurlijke slaapvermogen door het fundament onder de slapeloosheid te laten verdampen. Aan de hand van de ‘monster-test’ weet je binnen 1 minuut of mijn aanpak ook jou kan gaan helpen om eindelijk je slaap (en leven) terug te vinden.

  http://www.slaapwijzer.net/monstertest

 8. Joske 10 maanden geleden
  Reageren

  Ik neem al 6 jaar Oxezepan Eentje van 15 mg en dat breek ik nog in het midden Maar verleden maand Medrol toegediend gekregen in mijn knie ,en kreeg hartkloppingen en angsten en maag en slokdarm problemen Veertien dagen plat gelegen van die Medrol en overgeven Nu ben ik moeten overgaan naar 15 mg hielp niet ,nu maar 30 mg genomen en dat helpt Ik ga dat toch zachtjes terug afbouwen Ben door een hel gegaan van die Medrol

 9. Joske 10 maanden geleden
  Reageren

  Ik neem al 6 jaar Oxezepan Eentje van 15 mg en dat breek ik nog in het midden Maar verleden maand Medrol toegediend gekregen in mijn knie ,en kreeg hartkloppingen en angsten en maag en slokdarm problemen Veertien dagen plat gelegen van die Medrol en overgeven Nu ben ik moeten overgaan naar 15 mg hielp niet ,nu maar 30 mg genomen en dat helpt Ik ga dat toch zachtjes terug afbouwen Ben door een hel gegaan van die Medrol

 10. Anoniem 9 maanden geleden
  Reageren

  Ik grbruik al 40 jaar oxezapam 2 maal daags 10 mg.helpt niet meer,ik denk door combinatie met valsartan en diltiazem,waardoor ik me als een zombi voel.en lig de halve nacht wakker.

 11. Engeltje 3 maanden geleden
  Reageren

  Oxazepam 10 mg. kreeg ik eind 2008, toen ik, geheel van streek, bij een huisartsenpost kwam. In 2009 volgde opname op psychiatrie (algemeen zoekenhuis).
  Daar kreeg ik na enige tijd Oxazepam als slaapmiddel, als ik het kwam halen, als slapen na een tijd proberen niet lukte. Weer thuis in 2010 kon ik er nog steeds 1 á 2 per dag van gebruiken, maar probeerde steeds vaker te slapen zonder dat tabletje. Na enige tijd (hoelang weet ik niet meer) had ik het niet meer nodig om ‘s nachts in slaap te komen. De arts schrijft herhaalrecepten uit als ik er om vraag, want ik gebruik het nu incidenteel, meestal als ik veel te vroeg wakker word. Dan alleen als er klussen voor liggen die intensief denkwerk behoeven (bijv. financiën, administratie en aanverwante artikelen). Door fysieke aandoeningen ben ik dikwijls erg moe en dan gaan die bezigheden me slecht af. Als ik goed uitgerust opsta, voordat ik eraan begin, dan gaan die bezigheden me juist heel goed af. Van concentratieproblemen na inname heb ik juist helemaal geen last, evenmin van andere, mogelijke bijwerkingen. Mijn advies (al is gebruik van Ox voor iedereen anders, zoals ook de reden waarvoor men het gebruikt/voorgeschreven krijgt): neem het zo nódig en incidenteel, dan heb je er meer baat bij dan last van.

 12. Laura 3 maanden geleden
  Reageren

  Tot 10 dagen geleden gebruikte ik oxazepam voor het slapen. Ik was er 1,5 jaar eerder mee begonnen, samen met antidepressiva, voor angst en slapeloosheid. Begonnen met 10 mg en door tolerantie uiteindelijk opgehoogd naar 15 en toen 20 mg. Omdat het langzaam beter ging, tijd terug begonnen met afbouwen. Echt super langzaam gedaan, elke keer 2,5 mg (kwart pil) eraf en dan die dosis net zo lang vasthouden totdat het weer normaal voelde. Uiteindelijk geloof ik 5 maanden over gedaan. De eerste 3 dagen bij elke afbouwstap waren niet zo fijn, onrust en nachtzweten. Maar dat gaat weer voorbij en als je dat eenmaal weet, dan is het oké. De crux is: doe het super langzaam, dan gaat het goed.

 13. CF 4 weken geleden
  Reageren

  Sinds een maand Oxazepam 10mg waarvan ik er 1 à 2 op een dag neem tegen paniekaanvallen, onrust in moeilijke tijden. Overspannen/depressief.
  Tot nu toe erg tevreden, werkt bij mij alleen niet als slaapmiddel, wordt er niet slaperig van. Hier gebruik ik liever themazepam voor.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.