Blog Vermoeidheid overdag

Moe wakker worden is niet normaal: doe er wat aan

Moe wakker worden

Moe wakker worden. Voor veel mensen is het dagelijkse kost. Toch is het zeker niet normaal om tijdens het opstaan vermoeider te zijn dan op het moment waarop je gaat slapen. Kortom, tijd voor actie. Ontdek de oorzaak, ga op zoek naar een structurele oplossing en ontdek hoe fijn uitgerust wakker worden is. Zie dit artikel als de (onmisbare) eerste stap!


Vind de oorzaak

Vermoeid wakker worden is niet aangeboren. Het heeft vaak één of meer duidelijke oorzaken. Om je te helpen bij het vinden van deze oorzaken ga ik ze hieronder stuk voor stuk af. Ik beschrijf de symptomen – waaraan kun je het probleem herkennen – hierbij zo goed mogelijk. Uiteraard ga ik ook in op de manier waarop de achterliggende problemen structureel verholpen kunnen worden. Kortom, alle informatie om binnenkort fris(ser) aan de ontbijttafel plaats te nemen!


Oorzaak: Te weinig diepe slaap

Een belangrijke (verborgen) oorzaak van veel vermoeidheidsklachten is te weinig diepe slaap. Om dit te begrijpen ontkomen we niet aan een klein theorielesje. Zoals je misschien wel weet doorloop je tijdens de nacht verschillende slaapfasen:

 • Slaapfase 1: dit is de overgangsfase tussen slapen en wakker zijn.
 • Slaapfase 2: in deze fase slaap je licht en word je nog relatief snel wakker.
 • Slaapfase 3 en 4: dit zijn de diepe slaapfasen. De bloeddruk, hartslag en ademhaling bereiken hun laagste punt en er komen hormonen vrij die je helpen om te herstellen.
 • REM-slaap: Er is sprake van snelle oogbewegingen en verhoogde hersenactiviteit. Je hersenen verwerken alle indrukken en ervaringen van de dag.

Uit onderzoek blijkt dat de diepe slaapfasen en de REM-slaap veruit het belangrijkst zijn en zorgen voor het beste en snelste herstel. Als je je na een relatief korte nacht toch fit, uitgerust en energie voelt, is de kans groot dat je een flinke dosis diepe slaap en REM-slaap hebt gehad. Als je – ondanks een lange nacht slaap – vermoeid en lusteloos bent dan is de kwaliteit van je nachtrust waarschijnlijk niet optimaal geweest (veel slaap in fase 2). Dit laatste is een veelvoorkomende oorzaak van vermoeidheidsklachten.

Voorbeeld
De afbeelding hieronder laat het verschil in een goede en slechte slaapkwaliteit overduidelijk zien. In de bovenste grafiek zie je – in tegenstelling tot de onderste variant – onafgebroken slaapcycli en relatief veel diepe slaap en REM-slaap. Het betekent het verschil tussen een heerlijke nacht en een slopende nacht. 

moe wakker worden

Oplossing: je slaapkwaliteit verbeteren
Als je het vermoeden hebt dat je vaak moe wakker wordt, door te weinig diepe slaap, is mijn advies om gericht te gaan werken aan het verbeteren van je slaapkwaliteit. Hieronder vind je een aantal tips en adviezen die je hiermee op weg helpen:

 • Besteed aandacht aan je slaapkamer. Zorg ervoor dat het (pik)donker is, koel (circa 18 graden) en probeer zoveel mogelijk frisse lucht binnen te laten. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar deze factoren hebben een directe en grote invloed op je slaapkwaliteit.
 • Stop met het drinken van cafeïnehoudende dranken om 14.00 uur in de middag. De afbraak van cafeïne door het lichaam duurt langer dan je denkt.
 • Drink geen alcohol in de periode voor je gaat slapen. Het heeft een nadelig effect op je slaapkwaliteit (met name de REM-slaap wordt aangetast).
 • Weer een open deur, maar ‘oh zo belangrijk’. Werk actief aan het verminderen van stress en spanning. Het boek ‘meer rust in je hoofd’ vormt hierbij een geweldig hulpmiddel.
 • Ontdek de Zuid-Amerikaanse thee Green Mate. Het smaakt niet alleen heerlijk, maar geeft je ook een instant energieboost, verbetert je concentratie en zorgt voor een betere stemming. Daarnaast dragen de ingrediënten van Green Mate indirect bij aan een diepere slaap.
 • Ga direct in de ochtend naar buiten en kom zoveel mogelijk in aanraking met daglicht. Het ervoor dat je biologische klok ‘gelijk loopt’ en je lichaam ’s avonds de hormonen aanmaakt die je nodig hebt om goed en diep te kunnen slapen. In de donkere wintermaanden kan een kwalitatief goede daglichtlamp (of energielamp) voor een extra portie daglicht zorgen.
 • Ontdek wat voedingssupplementen zoals GABA5 HTP of melatonine voor je nachtrust kunnen betekenen.
 • Beperk het aantal koolhydraten in je voedingspatroon. Vooral suikers zorgen voor (onnodige) cortisol (stresshormoon) pieken die je slaapkwaliteit negatief  beïnvloeden.

Als je slecht slaapt of het gevoel hebt dat je slaapkwaliteit niet optimaal is, adviseer ik je om te kiezen voor een structurele oplossing voor de lange termijn. Mijn 7-stappen methode (en gratis e-cursus ‘Dieper Slapen’) helpt je om slaapproblemen definitief op te lossen, je slaapkwaliteit sterk te verbeteren en frisser en uitgeruster wakker te worden.


Oorzaak: op het verkeerde moment wakker worden

Tijdens het slapen doorga je een aantal zogenoemde ‘slaapcycli’ die 90 minuten duren. Deze cycli bestaan uit vijf fases:

 • Fase 1: Sluimerende toestand
 • Fase 2: Lichte slaap
 • Fase 3 en 4: Diepe slaap
 • Fase 5: Rapid Eye Movement (REM) slaap, de zogenoemde ‘droomfase’

Om deze veel voorkomende oorzaak beter te begrijpen is het belangrijk om iets dieper in te zoomen op deze slaapcycli. Wanneer je halverwege je slaapcyclus (tijdens de diepe slaap en de REM-slaap) wakker wordt, wordt je suf, vermoeid en gedesoriënteerd wakker. Probeer jezelf maar eens te herinneren hoe het is om midden in een droom wakker te worden. Vaak heb je geen idee waar je bent. Het wakker worden op het verkeerde moment – de verkeerde slaapfase – is dan ook de meest voorkomende oorzaak van (onnodig) moe wakker worden.

Wakker worden tijdens een diepe slaapfase zorgt voor (onnodige) vermoeidheid

Oplossing: kies een ‘slimme’ wekker
De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Zorg ervoor dat je tijdens de lichtere slaapfases wakker wordt. Maar hoe doe je dat? Het maken van een schema om precies 6, 7,30 of 9 uur te slapen – en hierdoor aan het eind van je cyclus wakker te worden – heeft weinig zin. Slaap valt niet te plannen. De ene avond slaap je direct en de andere avond lig je een half uur wakker en moet je ’s nachts ook nog naar het toilet.

De beste oplossing is het inzetten van digitale middelen. Schrik niet, je hoeft jezelf niet met snoeren te bevestigen aan medische apparatuur en het kost geen kapitaal. Er zijn een aantal ‘slimme wekkers’ die jou precies op het juiste moment wakker kunnen maken. Op basis van een non-contact sensor kunnen zij exact nagaan op welk moment jij licht slaapt en het best gewekt kan worden. Uiteraard kun je zelf een uiterste wektijd aangeven, zodat je op tijd op je werk of op school bent. Een goed voorbeeld is de ‘Renew Sleep Clock’, een fraai vormgegeven slaapmonitor en wakeup-speaker voor de iPod Touch, iPhone en iPad.

Digitale hulpmiddelen kunnen je helpen om op het juiste moment wakker te worden

Sleep Cycle geeft je inzicht in je slaap en maakt je op het juiste moment wakker
Sleep Cycle maakt je op het juiste moment wakker

Goedkoper alternatief: gebruik net als miljoenen anderen de app ‘Sleep Cycle’
Een (veel) goedkoper alternatief is de app ‘Sleep Cycle’ (App Store/Google Play). Deze app analyseert je slaap en maakt je wakker in de lichtste slaapfase. Het resultaat is dat je frisser aan de nieuwe dag begint. De app heeft miljoenen fans, is de meest verkochte betaalde app (0,79 euro) in o.a. de Verenigde Staten en Duitsland en is belicht door media zoals CNN, de BBC en de New York Times. Kortom, een onmisbaar instrument voor je arsenaal met ‘slaapwapens’ en zeker het proberen waard.

Oorzaak: je bent ‘snooze’ verslaafd

Het is misschien wel de meest voorkomende verslaving in Nederland. Hele volksstammen zetten hun wekker te vroeg zodat zij een aantal maal op de ‘snooze’ knop kunnen drukken en weer 9 minuten kunnen slapen. Ons advies: stop er direct mee! Je brengt je lichaam ermee in de war. Het herhaaldelijk opnieuw indutten geeft je lichaam het sein om weer in een diepe slaap te belanden. Het resultaat is dat je steeds moeilijker wakker wordt.

Oplossing: sta direct op en zorg voor licht
De oplossing zal niet verrassend zijn: sta direct op als je wekker gaat. Doe de gordijnen open of zet je daglichtlamp aan (als het buiten nog donker is) en je zult merken dat je lichaam zich snel aanpast aan de ‘wakkere situatie’. Het ideale moment om de wekker af te laten gaan, kan je lichaam het best zelf bepalen (zie: oorzaak ‘op het verkeerde moment wakker worden’).

Lees meer: slecht slapen – waarom 99% van de oplossingen niet werken (eye-opener)


Oorzaak: je bent geen ochtendmens

Op de website nu.nl stond een aantal jaar geleden een erg interessant artikel. Hierin kwam naar voren dat het bestaan van ochtend- en avondmensen wetenschappelijk is aangetoond. Het wordt bepaald door de biologische klok die op zijn beurt weer beïnvloed wordt door de genen. Ik zal je alle details besparen, maar het mag duidelijk zijn dat avondmensen in deze ‘ochtendmaatschappij’ – 8 uur op je werk/half 9 op school – vaak in het nadeel zijn en (bijna) altijd moe wakker worden. Vroeg opstaan is voor veel avondmensen dan ook een ware marteling.

Oplossing: val op tijd in slaap (zonder ‘plafondstaren’)
Het vroege opstaan zou voor avondmensen niet eens zo’n groot probleem zijn als ze de avond ervoor op tijd in slaap konden vallen. Helaas is dit vaak niet het geval. Stop een avondmens om 22.00 uur in bed en dikke kans dat er een marathon ‘plafondstaren’ volgt. De echte uitdaging ligt dan ook bij het op tijd in slaap kunnen vallen. Met de artikelen op de website, mijn Slaap IQ-test, de , de producten in de Slaapwinkel en de 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen.

Voor avondmensen is het verder belangrijk om niet teveel uit hun ‘slaapritme’ te raken. In het weekend tot 12 uur uitslapen is geen goed idee. Dikke kans dat je zondagavond klaarwakker in bed ligt en de maandag weer met een slaapachterstand begint. Pak gerust een paar uurtjes extra slaap in het weekend, maar maak het niet te bont. Als je toch te lang hebt uitgeslapen dan kun je ervoor kiezen om de avond erop gebruik te maken van melatonine (neem 0,3 mg voor het beste effect). Doe dit echter niet te vaak.

Pak gerust een paar uurtjes extra slaap in het weekend, maar maak het niet te bont.

moe wakker worden
Avondmensen zijn in deze maatschappij vaak in het nadeel.

Oorzaak: je hebt (zonder dat je het door hebt) een slaapstoornis

Als jij na een nacht met voldoende slaap uitgeput en vermoeid wakker wordt dan bestaat de kans dat je last hebt van een slaapstoornis. Veel van deze aandoeningen kunnen je nachtrust ernstig saboteren zonder dat je het door hebt. Kortom, echte sluipmoordenaars. Veel voorkomende slaapstoornissen zijn snurken, het slaapapneu-syndroom, tandenknarsen en het rusteloze-been syndroom. De volgende symptomen kunnen er op wijzen dat er bij jou sprake is van een slaapstoornis:

 • Wakker worden met een droge mond en/of een vieze smaak in je mond (oesofagale reflux)
 • Veelvuldig moeten opstaan om het toilet te bezoeken (nycturie)
 • Een pijnlijke of ‘klikkende’ kaak en een pijnlijk gebit (bruxisme/tandenknarsen)
 • Zeer onrustig slapen, niet stil kunnen liggen of zelfs in omgekeerde positie wakker worden (rusteloze benen syndroom of een gerelateerde stoornis)
 • Een droge mond en een stinkende adem (snurken en/of slaapapneu)
 • Zere keel en extreme vermoeidheid overdag (slaapapneu)

Geklaag van je partner is ook een uitstekende manier om de slaapstoornis ‘snurken’ te achterhalen 😉

Oplossing: bezoek de huisarts en raak – indien nodig – je overtollige kilo’s kwijt
Slaap jij zonder duidelijke reden al langere tijd slecht en komen één of meerdere symptomen jou bekend voor? Dan is een bezoek aan de huisarts verstandig. Een goede huisarts zal samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak en je eventueel doorverwijzen naar een specialist.  Snurken en het slaapapneu syndroom houden vaak verband met een ongezonde levensstijl. Vooral overgewicht is een belangrijke boosdoener. Het kwijtraken van extra kilo’s zorgt er in de meeste gevallen ook voor dat deze slaapstoornissen verdwijnen. Afvallen in combinatie met vermoeidheid is echter bijzonder lastig. Een belangrijke succesfactor is de keuze van een gezond dieet.


Een steuntje in de rug

Ik kan er lang of kort over schrijven, maar opstaan zal nooit echt een pretje worden. Als afsluiter geef ik je daarom nog een paar tips om het opstaan wat te veraangenamen:

 • Voor de macho’s: neem een koude douche of was je gezicht met koud water.
 • Voor de minder stoere mensen: haal een koud washandje door je gezicht.
 • Plaats je vingers onder je ogen en wrijf in rondjes. Dit maakt je ogen wakker.
 • Geniet van een groot en proteïnerijk ontbijt.
 • Zoek het daglicht zo snel mogelijk op: haal de post uit de brievenbus, zet de afvalbak aan straat of loop een klein rondje in de achtertuin. Als het nog donker is, is een goede daglichtlamp een uitstekend alternatief (ook volgens de Consumentenbond).
 • Last but not least, geniet van een goede bak koffie of kies Green Mate voor een gezonde energieboost!
Een daglichtlamp: een geweldig hulpmiddel tijdens de donkere maanden.


Tot slot

Ik hoop dat ik je met dit artikel inzicht heb gegeven in de (verborgen) oorzaken van vermoeid wakker worden. Het herkennen van het probleem is namelijk de eerste (en belangrijkste) stap op weg naar een oplossing. Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met het oplossen hiervan. Ik help je hier graag bij met de 7-stappen methode. Als je vragen hebt of je eigen ervaringen wilt delen, vind je hieronder een reactiemogelijkheid. Ik probeer altijd persoonlijk te reageren.

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop ook hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis boekje Kalmeer je gedachten en val in slaap te downloaden.

slaapwijzer
29 reacties
 1. Avatar
  Ligneel.jimmy 4 jaar geleden
  Reageren

  Ik kom altijt rond 1,30 uir wakker neem zware medicatie tegen ,pijn ,oorzaak gals ,en rug ,komt door ,werkongeval +\_ 30 jaar geleden operatieve in greep in .1975 neem melotanine en rogipnol en moet ook insuline ,spuiten 4 maal kunt u mij een tip geven om dat probleem op te lossen ??????

  • W. van der Klaauw
   W. van der Klaauw 4 jaar geleden
   Reageren

   Hoi Jimmy,

   Ik ben helaas geen dokter en vind het moeilijk om een ‘oplossing’ aan te kunnen geven. Ik kan je wel adviseren om je eens te verdiepen in onze 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat je hierdoor meer energie krijgt en beter gaat slapen.

   Sterkte!

 2. Avatar
  Robin 4 jaar geleden
  Reageren

  Juist al die digitale middeltjes zorgen voor slaapproblemen. Steeds meer mensen lijden aan EHS (Elektrohypersensitiviteit). En dat komt vooral door het overmatige gebruik van digitale apparatuur.

  Naast mobiele telefoons, tablets, (spel)computers en andere apparaten die draadloos communiceren via WiFi, bluetooth of 2G/3G/4G zijn de apparaten en met name de verlichting met elektronische voeding net zo erg. Ze vervuilen de lucht (al dan niet via de elektrische bedrading in je huis) met gepulste elektromagnetische straling waarvan onafhankelijke-niet-overheid-en-industrie-gefinancierde-wetenschappers zeggen dat er steeds meer bewijzen zijn dat al de elektromagnetische golven helemaal niet gezond zijn.

  Het probleem met de bewijsvoering zit hem in het feit dat net als bij roken/asbest/medicijnen er sprake is van individu-specifieke lange termijn gevolgen. En de onderzoeken vrijwel allemaal korte termijn danwel epidemilogisch (dus niet individu-specifiek) zijn. Met als gevolg dat we de individu-specifieke lange termijn gevolgen compleet uit het oog verliezen.

  Waarom voelen mensen als ze gaan camperen zich zoveel beter om na thuiskomst de volgende dag weer met hetzelfde vermoeide gevoel wakker te worden als voordat ze op vakantie gingen.

  Als je mij niet gelooft, doe dan de volgende simpele test. Het is gratis en daar houden wij Nederlanders toch van?

  Als je naar bed gaat:
  1. Zet al je draadloze apparaten volledig uit (accu eruit)
  2. Zet de stroom in je hele huis uit (alle groepen van de meterkast op 0)

  Vooral bij mensen met een vrijstaand huis zal deze test zeer goed werken. In flats/rijtjeshuizen zijn de resultaten wisselend. Hoek-/beganegrondwoningen gaan meestal nog maar bij tussen-/etagewoningen heb je vaak nog veel invloed van de buren. Bedenk dat vooral bij etagewoningen de elektradraden van je onderburen in jouw vloer zitten en het uitschakelen van je eigen stroom voor de magnetische velden van de onderbuurman dus weinig zin heeft. Je zou in dat geval de test kunnen doen wanneer de buren weg zijn of vragen aan je buren of ze met je willen meedoen.

  We hoeven echt niet terug naar het stenentijdperk, maar niemand kan ontkennen dat we ons leven 24 uur per dag laten leiden door elektrische apparaten. Misschien is het tijd de balans opnieuw te bepalen.

  • W. van der Klaauw
   W. van der Klaauw 4 jaar geleden
   Reageren

   Dag Robin,

   Bedankt voor het delen van je visie. Mochten er mensen zijn die deze ‘test’ gaan doen: laat vooral je ervaringen even weten in de comments 🙂

  • Avatar
   Charlotte 2 jaar geleden
   Reageren

   Absoluut waar. Wij wonen zeer vrijstaand en hebben alle draadloze apparaten verbannen. Alleen nog mobieltjes die ’s nachts aan de andere kant van het huis liggen. ‘S nachts stoppen uit. Sinds we dat doen word ik beter wakker,eerder leek het of ik onder stroom stond en werd ik vaak met hoofdpijn wakker. Straling is het nieuwe asbest,daar zijn wij inmiddels ook van ovrtuigd. M.vr.gr.

 3. Avatar
  lastisland 3 jaar geleden
  Reageren

  Hallo,
  Wat Robin vertelt, heb ik ook al ervaren. Als ik op een (vrije) kampeertocht (roadtrip) ben, zeker in de wildernis, ver van alle elektro, slaap ik veel beter. (ik mijd campings, in het noorden is wildkamperen ook toegestaan) Thuis heb ik ernstige slaapproblemen.
  Ik slaap onderweg dus buiten in mijn kampeerbusje en ben elke dag goed uitgerust (de ramen staan ook op een kiertje, er zit een tochtstrip boven elk voorste raam. Frisse lucht helpt ook…
  Ik weet “dat goed slapen” in het begin aan “vakantiegevoel” maar het viel me de laatste keer weer erg op toen ik van Lapland kwam, dat ik eenmaal thuis (en nog steeds in vakantie), dagen last van hoofdpijn had en weer minder goed sliep.

  Op campings heb ik niet de ervaring van echt goed te slapen. Je hebt daar altijd lawaaierig volk, zeker in de zomer. Er is daar trouwens ook bijna overal elektriciteit in je buurt, van de caravan of mobilhome naast jou, van het sanitairblok, van het koelkastje van de tent naast jou..enz.

 4. Avatar
  Machteld 3 jaar geleden
  Reageren

  Bij de slaap-iqtest wordt nog steeds gezegd dat je (alleen) droomt tijdens de REM-slaap. Dat is zeer verouderde informatie. Dromen doe je tijdens alle slaapfasen. Ook heel veel tijdens de ondiepe slaap. Misschien even de test aanpassen?

  • W. van der Klaauw
   W. van der Klaauw 3 jaar geleden
   Reageren

   Bedankt voor je oplettendheid Machteld. De vraag was niet juist gesteld. Het is aangepast.

 5. Avatar
  Anoniem 3 jaar geleden
  Reageren

  Bij mij is het omgekeerd ik val zomaar in slaap terwijl ik op de bank zit enook dan niet echt moe ben

  • Avatar
   franky de clerck 2 jaar geleden
   Reageren

   Ik heb dat ook. En das ook lastig

 6. Avatar
  Johan 3 jaar geleden
  Reageren

  Hallo,

  Ik slaap al maanden slecht. Ga rond 23uur naar bed maar word dagelijks elke nacht rond 3-4 uur weer wakker. Van alles geporbeerd (geen beelden bekijken voor het slapen, dus relaxen, 5htp, lichter eten, enz). Ik ben dus dagelijks helemaal kapot. Is het ‘herstellen’ van mijn biologische klok misschien een oplossing? Zo ja, is er een schema o.i.d.? Ik heb echt hulp nodig. Ik hoor het graag. Dank u.

  • W. van der Klaauw
   W. van der Klaauw 3 jaar geleden
   Reageren

   Dag Johan,

   Vervelend om te lezen dat je te maken hebt met (door)slaapproblemen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn 7-stappen methode en de bijbehorende e-cursus ‘Dieper Slapen’ (tijdelijk gratis) je kunnen helpen om deze vorm van slapeloosheid definitief op te lossen. Het ‘gelijk zetten’ van de biologische klok speelt hierbij een centrale rol. Goed om te weten: mocht de methode om wat voor reden dan ook tegenvallen, dan storten wij het aankoopbedrag dezelfde dag nog terug.

   Ik wens je veel sterkte!

   William van der Klaauw

 7. Avatar
  Lizzy 3 jaar geleden
  Reageren

  Hallo,

  Ik kom in de avond niet direct in slaap en moet soms ook tussendoor er weer uit om te plassen.
  In de ochtend ben ik doodop en lukt het niet om eruit te komen want ik val na wakker worden direct weer in slaap.
  Nu gaat mijn partners zijn wekker altijd om 5.30 van deze wekker wordt ik dan ook wakker en moet ik plassen, daarna ga ik het bed weer in.
  Kan de vermoeidheid komen door deze wekker? en is het verstandiger om er dan ook maar uit te gaan tegelijk met hem? of moet het geen kwaad kunnen om na zijn wekker zelf nog een paar uurtjes te slapen?

  • W. van der Klaauw
   W. van der Klaauw 3 jaar geleden
   Reageren

   Dag Lizzy,

   Eindeloos snoozen is geen goed idee, maar nog een paar uurtjes doorslapen na de wekker van je partner lijkt mij geen oorzaak van je vermoeidheidsklachten. Wellicht kan mijn artikel over inslaapproblemen je verder helpen!

 8. Avatar
  Willem 3 jaar geleden
  Reageren

  Hallo,

  ik wil graag weten of er een oplossing is voor mijn slaapprobleem. Ik ben 59 jaar en weeg 130 kilo. Ik weet dus dat ik overgewicht heb. Aangezien ik twee hartaanvallen heb gehad en pijnklachten in de rug en gewrichten heb, ben ik aangewezen op een scootmobiel om me te kunnen verplaatsen. Verder heb ik ook slaapapneu en gebruik hiervoor een slaapmasker. Bovendien heb ik last van COPD (gold fase 2). Ik weet dat ik geen goede kandidaat ben om een behoorlijke nachtrust te hebben, maar ik zou toch graag je eventuele advies c.q. raadgeving willen ontvangen.
  Welnu, mijn probleem is dat ik sinds ik het slaapmasker draag niet meer normaal kan doorslapen. Ik val over het algemeen binnen een paar minuten in slaap (elke keer dat ik slaap). Maar ik slaap elke keer maar 2 of 3 uurtjes en wordt dan doodmoe wakker, bijna altijd met een mond die volledig droog is en daardoor van binnen volledig aan elkaar plakt. Daarbij heb ik ook een akelige zure smaak achter in mijn keel, die samen met de droogte er altijd oorzaak van is dat ik bijna brakend wakker wordt, omdat ik wil slikken maar door de droge mond niets heb om te slikken. Het op deze manier wakker worden brengt waarschijnlijk ook een van de door jou genoemde problemen met zich mee (wakker worden op het verkeerde moment). Door deze korte en onbevredigende slaap ben ik de rest van de nacht en dag volledig kapot en ben genoodzaakt om steeds opnieuw te gaan slapen als ik bijna rechtop in slaap dreig te vallen. Omdat ik met mijn hartproblemen, niet opnieuw af wil stevenen op een hartinfarct, kan ik niet gaan slapen zonder het masker en ga dan ook elke keer maar weer naar bed omdat het slaapapparaat nu eenmaal naast mijn bed staat. Dit herhaalt zich zo’n 4 of 5 keer per dag. Ik blijf ondanks de ogenschijnlijk voldoende slaap (dagelijks 6 tot 8 uur) volkomen kapot door de dag heen en heb het gevoel dat ik in een vicieuze cirkel zit waar ik niet uit kan komen. Ik probeer wat gewicht kwijt te raken, maar dat gaat door al mijn beperkingen niet lukken. Ik hoop dat je toch ergens voor mij een uitweg ziet. Artsen in het ziekenhuis en medici bij het Academisch slaapcentrum kunnen alleen maar als oplossing aandragen dat ik niet meer zo vaak moet gaan slapen, maar die hebben geen oplossing voorde vraag hoe ik dan de dag moet doorkomen als ik in de nacht maar 2 of 3 uurtjes slechte kwaliteit slaap krijg.
  Ik hoop dat je me kunt helpen, hoewel ik erg weinig hoop heb. Het maakt me wel kapot.

  • Avatar
   erikpeter 2 weken geleden
   Reageren

   er is spul of een zalf dat je mond vochtig houdt. dat wordt o.a. gebruikt bij mensen die niet meer kunnen eten of drinken. ik weet niet hoe het heet maar google maar of vraag het de huisarts of apotheek

 9. Avatar
  Denise w. 2 jaar geleden
  Reageren

  Sinds ik kind was bleef ik al vaak thuis van school omdat ik te moe was.
  Ik kan wel 12uren lang slapen.. en overdag een hele dag wakker blijven lukt haast niet. (Vooral nu ik niet meer aan de 12uur slaap kom).
  Is het mogelijk dat sommige mensen gewoon een kort energie lontje hebben?
  Ik slaap nu altijd om 10u of vroeger. Tot 7u smorgens.. dan gaat de wekker.
  Maar heb me nog best vaak ziek gemeldomdat ik te moe ben. Of in de pauze ga ik naar huis om slaap in te halen. De Dokter heeft een bloed test gedaan (eigenlijk al vaak bloed testen gedaan). Maar er komt nooit iets uit van vitamine te kort of iets… geen idee wat het kan zijn. Heb nooit problemen met in slaap vallen, ik hou van slapen..

  • Avatar
   Franka 1 jaar geleden
   Reageren

   Hallo Denise,
   Blijf alsjebieft naar de dokter gaan en blijf zeuren! Ik had daar ook al heel last van en eindelijk na ongeveer 10 jaar en tig bloedonderzoeken die zeiden dat ik super gezond was bleek eindelijk dat ik ME/CVS had toen het me eindelijk lukte de huisarts te overtuigen verder onderzoek te doen. Als de dokter je niet kan helpen vraag hem/haar je door te sturen naar een specialist die misschien nog andere onderzoeken kan doen, en geef niet op. Succes.

 10. Avatar
  Denise w. 2 jaar geleden
  Reageren

  Ook nog erachteraan. Het voelt vaak alsof ik de hele dag in een droom leef. Ik praat niet veel en ben vaak afwezig

 11. Avatar
  Nora 2 jaar geleden
  Reageren

  Ik wordt na een goede nacht slaap moe wakker. Meestal heb ik dan 8-10 u geslapen. Ik hoef ook zelden een wekker te zetten. Kan ik dan ook halverwege de slaapcyclus wakker worden? Ik wordt wel bijna altijd uit een droom wakker.

 12. Avatar
  Joorissen 2 jaar geleden
  Reageren

  ik werd ook regelmatig ’s nachts wakker. Na n plasje te hebben gedaan, kon ik moeilijk terug in slaap vallen. Droge mond ‘smorgens en zwaar hoofd. Ben gaan surfen op het internet het ik blijk te snurken, gelukkig geen apneu, nu heb ik een medische oplossing gevonden door bij snurkproblemen info op te vragen. Hun snurkbeugel heeft me wel geholpen. Ik slaap meer door en heb geen hoofdpijn meer als ik wakker word. Tevens is mijn partner ook uitgeslapen (door geen gesnurk meer van mij). Helaas wordt hier niets over geschreven. Wat ik raar vind. Enfin, de snurkbeugel werkt bij mij goed en ik heb haast geen problemen meer.

 13. Avatar
  Joost Kostelijk 12 maanden geleden
  Reageren

  als ik op bed lig heb ik te veel aan mijn hoofd waar door ik blijf piekeren om dat het te veel word om alleen thuis te zijn.
  en ben ik dus overdag snel moe om dat ik te veel dingen in huis doe dat ik niet kan volhouden.
  ik wil bezig kunnen zijn met mijn hobby s als mijn verloofde de deur uit is dan ben ik overal verantwoordelijk voor dat kan ik niet uit staan ik weet wel dat ik het kan ik doe mijn best om de zorgen los te laten en er het beste er van te maken het kost me te veel moeite om rustig te blijven en het zo in te plannen dat ik overal aan toe kom van wat ik voorbereid heb..
  daar heb ik ondersteuning bij nodig om het overzichtelijk te houden dat ik 1 ding tegelijk kan afhandelen voor dat ik verder met de overige plannen.
  het is eigenlijk dat ik te veel van me zelf verwacht en ik daar gestrest van word.

 14. Avatar
  T 8 maanden geleden
  Reageren

  Ik word smorgens net zo moe wakker als ik er savonds inging, dit is al jaren zo.
  Nu een horloge die mijn slaap analyseert, wat ik zie is dat mijn diepe slaap tussen de 0 tot 15 minuten ligt per nacht. Meestal meteen na 1 uur slapen en de rest vd nacht alleen lichte slaap/rem. Is dit te weinig diepe slaap, ben ik daardoor zo doodmoe.?

  • Avatar
   K 1 week geleden
   Reageren

   Hallo T,

   15 minuten diepe slaap per nacht is zeker te weinig. Dit zou rond een uur, anderhalf moeten liggen of rond de 15% van je totale slaap per nacht.
   Ik weet niet welke tracker je gebruikt, een fitbit kan dat aardig nauwkeurig.

   Groet

 15. Avatar
  F 4 weken geleden
  Reageren

  Hallo,

  Ik slaap al een aantal maanden heel slecht en merk dat me dit echt opbreekt. Ik droom constant. Het zijn hele levendige dromen maar met de grootste onzin. Merk dat dit niks met verwerken te maken heeft. Wanneer ik wakker word uit een droom en daarna weer in slaap van gaat hij gewoon door. Ik word dan ook altijd door mijn wekker wakker uit een droom. Zelfs als ik 10 minuutjes een dutje doe droom ik levendig en ik kan het ook bijna altijd tot in de puntjes na vertellen. De dokter weet niet wat kan helpen, ik heb al een andere pil geprobeerd. Ben nu doorverwezen naar een slaapcentrum voor een onderzoek wanneer ik er een nacht slaap. Vind dit toch wel akelig dus hoop er op een andere manier achter te komen.

  Ik hoor het graag!

 16. Avatar
  erikpeter 2 weken geleden
  Reageren

  het valt mij op dat de auteur sinds 2 jaar niet meer reageert

  • W. van der Klaauw
   W. van der Klaauw 2 weken geleden
   Reageren

   Dag Erik, ik ben me hiervan bewust. Door de enorme toestroom aan vragen van mijn lezers die ik moet (en wil) beantwoorden en mijn inspanningen om de website up-to-date te houden met nieuwe artikelen en informatie schiet dit er vaak bij in. Zeker niet mijn intentie en ik hoop het in de toekomst weer op te kunnen pakken. Fijne dag! William van der Klaauw

 17. Avatar
  Yvonne 5 dagen geleden
  Reageren

  Ik word geregeld extreem moe wakker. Heb daarom ook de sleep cycle app gedownload. Nu blijkt dat in de ochtende dat ik extreem moe wakker word, ik zeker 4 uur aaneengesloten in een diepe slaap lig. Dus niet het bekende slaapritme vertoon van pieken en dalen. Deze nachten heb ik gelukkig ook en dan word ik idd fit wakker.
  Maar de nachten met de lange diepe slaap zijn zo vermoeiend voor mij dat ik de dag erop ook echt niets meer kan.

  Hoe kan ik dit voorkomen ?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen