Blog Column Slaapproblemen

Internationale dag van de Slaap: extra aandacht is goed, maar waarom altijd zo dramatisch

Internationale dag van de slaap

Het is vandaag de Internationale Dag van de Slaap. Net als andere ‘bijzondere dagen’ zegt het me allemaal niet zoveel. Via Google kwam ik erachter dat het in België meer leeft en wordt gezien als een soort nationale uitslaapdag. Een ietwat vreemde invulling als je het mij vraagt, maar vooruit. Tranen in mijn ogen

In Nederland is de dag meer bedoeld om aandacht te vragen voor de gevolgen van een slechte nachtrust. In mijn ogen al een stuk beter, maar bij het lezen van het eerste artikel in het kader van de Internationale Dag van de Slaap schoten de tranen alweer in mijn ogen. Met de titel: ‘Wat een chronisch slaapgebrek met je doet: het maakt ziek en dik’ weet nu.nl de toon weer lekker te zetten.

Pogingen om aandacht te trekkenIn principe is meer aandacht voor slapeloosheid een goede zaak. De manier waarop stuit mij echter vaak tegen de borst. In hun pogingen om de aandacht van de lezer en kijker te trekken wordt er vaak voor een vrij dramatische ‘insteek’ gekozen.

Ziekten en aandoeningen

Vaak worden slaapproblemen in verband gebracht met allerlei ziekten en aandoeningen. Het eerste deel van de kop luidt dan: ‘Slapeloosheid vergroot de kans op ….’. Op de plek van de puntjes kunnen vervolgens allerlei ziekten en aandoeningen worden ingevuld. Van astma en diabetes tot depressies en psychoses.

Belachelijk verband

Soms wordt het hele scala aan ellende dat gekoppeld wordt aan slaapproblemen nog een tikje breder getrokken. Onlangs kwam ik bijvoorbeeld een artikel tegen met de ronduit lompe strekking: ‘slaapproblemen zijn funest voor je relatie’. In een van de artikelen op mijn website ga ik in op dit belachelijke verband.

Drukt neem toe

Het gevolg van deze berichtgeving over slaapproblemen is dat de druk op slechte slapers verder toeneemt. Logisch. Want als je niet rap beter slaapt dan zijn de gevolgen niet te overzien. “Ik voel me niet alleen overdag uitgeput, maar ik heb ook nog meer kans op allerlei aandoeningen en voor mijn relatie is het ook nog eens funest.” Heerlijk om met zo’n gevoel in bed te liggen, maar niet heus…

Eenzijdig en schadelijk

In mijn ogen is veel berichtgeving in de media over slapeloosheid eenzijdig, tendentieus en schadelijk voor slechte slapers. Door het thema op een andere manier te belichten, wat echt niet minder nieuwswaardig/interessant is, wordt er juist druk weggenomen of leer je slechte slapers beter om te gaan met de druk die zij ervaren. Maar dat gebeurt helaas zelden. 

De andere kant

Wist je bijvoorbeeld dat we best goed kunnen presteren met weinig slaap, dat we niet moeten vechten tegen negatieve gedachten en dat je onprettige lichamelijke sensaties die voortkomen uit je slapeloosheid, denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen door de stress, het best vriendelijk kunt begroeten?

Meer geestelijke rust

Mijn website en boek zijn bedoeld om je hierbij te helpen. Ik wil je graag anders laten denken over slaapproblemen. Ik ben ervan overtuigd dat het je kan helpen om het benauwde gevoel weg te nemen en je meer geestelijke rust kan brengen. En dat is natuurlijk weer een basis om beter te gaan slapen.

Tot slot


Belangrijk om te vermelden: uiteraard is het op geen enkele manier mijn bedoeling om (de gevolgen van) slapeloosheid te bagatelliseren. Slapeloosheid kan een grote impact hebben op je leven, ik ben de laatste die dat zal ontkennen, en wil je dan ook op het hart drukken om professionele hulp in te schakelen als de situatie je boven het hoofd groeit.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen