Blog Column Slaapproblemen

Naar de huisarts met slaapproblemen? Bereid je voor met de juiste informatie

Een aantal jaar geleden kwam ik in gesprek met een al wat oudere huisarts. Een echte dorpsdokter uit een Twents gehucht. Hij vertelde mij over de belangrijkste ontwikkelingen die hij binnen zijn vakgebied had meegemaakt. De opkomst van het internet kwam ruimschoots aan bod. Hij kreeg nu patiënten die ‘gegoogeld’ hadden op de klachten waar zij mee te maken hadden. Ik verwachtte een wat terughoudende of zelfs negatieve houding ten opzichte van deze verandering. 

Het tegendeel was echter waar. Deze op het oog ‘traditionele’ huisarts was blij met de ‘googelende’ patiënten. Ze hadden een minder afwachtende houding (“zegt u het maar dokter”), waren meer betrokken bij hun eigen gezondheid en kwamen geregeld met goede ideeën en inzichten. 

Ik kan me vinden in de visie van deze huisarts en denk dat het goed is om je, voor je naar de dokter gaat, te verdiepen in de klachten die je ervaart. Zeker als er sprake is van slaapproblemen, helaas toch nog vaak een ondergeschoven kindje bij veel huisartsen, is dit in mijn ogen waardevol. 

Als je kennis hebt over de oorzaken van slapeloosheid en de factoren die het probleem in stand houden, ben je beter in staat om samen met de arts te zoeken naar een structurele oplossing. En dat is in mijn ogen altijd beter dan een passieve houding aannemen en simpelweg ‘aanhoren’ wat de dokter adviseert.

Een belangrijk uitgangspunt bij het zoeken naar informatie is om te kiezen voor websites met betrouwbare informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thuisarts.nl (informatie opgesteld door huisartsen) en apotheek.nl (veel goede informatie over slaapmedicatie).

Ik ben ervan overtuigd dat ook de artikelen op mijn eigen website je helpen om een beter gesprek te voeren met de huisarts. Het voert wellicht wat ver om alle artikelen door te ploegen. Het zijn er nogal wat. Om die reden vind je hieronder een selectie van artikelen die echt de diepte in gaan en je helpen om je eigen slaapproblemen beter te begrijpen. 

  • Chronische slaapproblemen: hoe je langzaam wegzakt in het drijfzand (en weer op kunt krabbelen) – Klik hier
  • Slapeloosheid behandelen: zijn jouw ‘triggers’ nog actief? – Klik hier
  • Slapeloosheid: hoe de gevolgen het probleem juist erger maken (eye-opener) – Klik hier
  • Hoe slechte slapers hun slaapgolf onbewust afbreken (doe jij dit ook?) – Klik hier 

Zoals al min of meer gezegd vind je ook (veel te) veel informatie over slapeloosheid met een belabberde kwaliteit. Vaak gaat het om pure bangmakerij (slecht slapen leidt tot …..) om zoveel mogelijk ‘kliks’ en bezoekers te krijgen. Laat je er niet door gek maken. In mijn nieuwe boekje Hart onder de Riem bied ik een tegengeluid en stel ik mensen met slaapproblemen juist gerust. Het boekje is (tijdelijk) verkrijgbaar voor 7 euro. Klik hier voor meer informatie

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen