Blog Slaapproblemen

4 manieren om je GABA-niveau te verhogen (en waar op letten bij een supplement)

GABA supplement

Over GABA (Gamma-Aminoboterzuur) wordt veel gezegd en geschreven. Niet zonder reden. De zogenoemde neurotransmitter speelt een sleutelrol in ons brein en is mede verantwoordelijk voor een goede en rustgevende slaap. Een goede reden om er in dit artikel eens specifiek op in te gaan en je 4 adviezen te geven om je eigen GABA-niveau te verhogen. 

Activiteit van zenuwen verminderen

GABA is een lichaamseigen stof en wordt in de hersenen geproduceerd vanuit glutamaat. De belangrijkste functie van GABA is om de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel te verminderen. Het spreekt voor zich dat dit essentieel is voor een goede (en diepe) slaap.


Slaapmiddelen: interactie met GABA

Om een voorbeeld te noemen: veel slaappillen danken hun effectiviteit aan de interactie met GABA. Benzodiazepines zijn bijvoorbeeld een categorie medicijnen die GABA activeren. Hierdoor worden de zenuwen gekalmeerd en dalen angstgevoelens en stress. Daarnaast heeft dit een verdovend/kalmerend effect, waardoor je makkelijker in slaap valt.


Slechte slapers: 30% minder GABA

Binnen een onderzoek dat in 2008 is verricht door het wetenschappelijke tijdschrift ‘Sleep’ is nadrukkelijk gekeken naar de relatie tussen GABA en slapeloosheid. De ‘GABA-levels’ van goede en slechte slapers werden met elkaar vergeleken. De slechte slapers hadden minstens 10 jaar last van slaapproblemen en gebruikten tijdens de periode van het onderzoek geen slaapmedicatie. De uitkomsten van het onderzoek waren opmerkelijk. Slechte slapers hadden maar liefst 30% minder GABA in hun systeem dan goede slapers.


Hoe ontstaat een tekort aan GABA?

Maar hoe ontstaat zo’n tekort aan GABA? Allereerst maakt je lichaam naarmate je ouder wordt minder GABA aan. Dit is een natuurlijk proces wat mede verklaart waardoor je naarmate je leeftijd vordert vaak slechter gaat slapen. Ook kan het zijn dat de GABA-receptor functie in je hersenen niet goed meer werkt. Een tekort aan GABA kan zich uiten door het moeilijk kunnen ontspannen van spieren. Ook kan het moeilijk zijn om de knop in je hersenen op ‘uit’ te zetten; je gedachten blijven maar voortrazen.


GABA-niveau verhogen: 4 methoden

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om te zorgen voor voldoende GABA. Maar hoe doe je dat? Hieronder vind je 4 adviezen.

#1 De juiste voeding
Allereerst is het goed om te kiezen voor GABA-verhogende voeding. Hierbij gaat het niet om voeding waar daadwerkelijk GABA in zit, maar om producten met voorloper glutamaat of een verwante stof. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Vette vis
 • Broccoli
 • Bananen
 • Amandelen
 • Walnoten
 • Spinazie
 • Volkoren producten
 • Havermout

#2 Knuffelen en huid-op-huid contact
Door te knuffelen en huid-op-huid contact maakt het lichaam meer GABA aan. En daarnaast nog een hele reeks andere kalmerende stofjes, zoals dopamine en serotonine.

#3 Voorkom een tekort aan Vitamine B6
Vitamine B6 draagt op zichzelf bij aan een heldere geest, een positieve gemoedstoestand en een normale werking van het zenuwstelsel. Daarnaast speelt het een sleutelrol bij het ‘omzetten’ van GABA. Met andere woorden: je lichaam heeft vitamine B6 nodig om van glutamaat GABA te maken. Dit wordt ook wel het metabolisme genoemd.

Het Voedingscentrum zegt het volgende over Vitamine B6:

De opname van vitamine B6 uit een gemiddelde voeding is ongeveer 75%. Er bestaan hierbij geen grote verschillen tussen de verschillende vormen van vitamine B6. De opname van vitamine B6 uit een supplement wordt geschat op 95%. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, noten, brood en graanproducten, peulvruchten, groente, melk- en melkproducten en kaas.

#4 Kies voor een kwalitatief hoogwaardig supplement
Uiteraard kun je ook kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig GABA-supplement. Mijn advies is daarbij wel om het kaf van het koren te scheiden. In goed overleg met mijn Nederlandse leverancier heb ik in mijn ogen een uitstekend GABA-supplement laten samenstellen.

Het bevat niet alleen GABA (425 mg per capsule), maar ook de actieve vorm van vitamine B6 (p-5-p). Zoals hierboven uitgelegd (zie advies #3) speelt dit een sleutelrol bij het GABA metabolisme in het brein. In feite vang je hiermee dus 2 vliegen in een klap.

Daarnaast bevat het supplement 50mg l-theanine per capsule. Dit is aminozuur dat in beperkte mate ook in (groene) thee voorkomt. Het wordt in verband gebracht met een ontspannend en kalmerend effect (Bron: orthokennis.nl). Reden daarvoor is dat het – daar komt ie – in verband wordt gebracht met een hoger GABA niveau in het brein.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezenclose

VANAVOND AL RUSTIGER IN SLAAP VALLEN


HOUDT HET 'PIEKERMONSTER' JOU OOK UIT JE SLAAP?

 • check-square-o
  Ontvang de beste adviezen in je mailbox. 
 • check-square-o
  Direct na je inschrijving krijg je een gratis ebook met 10 technieken
 • check-square-o
  Ontdek vanavond al wat paradoxaal denken, gedachten blokkeren en andere technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer info


Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. 
Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net