Blog Slaapproblemen

Waarom is GABA zo belangrijk en hoe kun je je GABA-niveau verhogen?

GABA supplement

Over GABA (Gamma-Aminoboterzuur) wordt veel gezegd en geschreven. Niet zonder reden. De zogenoemde neurotransmitter speelt een sleutelrol in ons brein en is mede verantwoordelijk voor een goede en rustgevende slaap. Een goede reden om er in dit artikel eens specifiek op in te gaan. 

Dit artikel gaat over GABA als lichaamseigen stof, niet over GABA als supplement.  Aangezien Slaapwijzer.net GABA als supplement verkoopt mogen wij door strenge EU-wetgeving hier slechts beperkt informatie over geven.

Activiteit van zenuwen verminderen

GABA is een lichaamseigen stof en wordt in de hersenen geproduceerd vanuit glutamaat. De belangrijkste functie van GABA is om de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel te verminderen. Het spreekt voor zich dat dit essentieel is voor een goede (en diepe) slaap.

Lees het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.

Slaapmiddelen: interactie met GABA

Om een voorbeeld te noemen: veel slaappillen – zoals bijvoorbeeld temazepam, zolpidem en zopiclon – danken hun effectiviteit aan de interactie met GABA. Benzodiazepines zijn bijvoorbeeld een categorie medicijnen die GABA activeren. Hierdoor worden de zenuwen gekalmeerd en dalen angstgevoelens en stress. Daarnaast heeft dit een verdovend/kalmerend effect, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Slechte slapers: 30% minder GABA

Binnen een onderzoek dat in 2008 is verricht door het wetenschappelijke tijdschrift ‘Sleep’ is nadrukkelijk gekeken naar de relatie tussen GABA en slapeloosheid. De ‘GABA-levels’ van goede en slechte slapers werden met elkaar vergeleken. De slechte slapers hadden minstens 10 jaar last van slaapproblemen en gebruikten tijdens de periode van het onderzoek geen slaapmedicatie. De uitkomsten van het onderzoek waren opmerkelijk. Slechte slapers hadden maar liefst 30% minder GABA in hun systeem dan goede slapers.

Hoe ontstaat een tekort aan GABA?

Maar hoe ontstaat zo’n tekort aan GABA? Allereerst maakt je lichaam naarmate je ouder wordt minder GABA aan. Dit is een natuurlijk proces wat mede verklaart waardoor je naarmate je leeftijd vordert vaak slechter gaat slapen. Ook kan het zijn dat de GABA-receptor functie in je hersenen niet goed meer werkt. Een tekort aan GABA kan zich uiten door het moeilijk kunnen ontspannen van spieren. Ook kan het moeilijk zijn om de knop in je hersenen op ‘uit’ te zetten; je gedachten blijven maar voortrazen.

Lees het indrukwekkende verhaal van Ruud: “Tjonge, wat wennen die pillen snel zeg …”

GABA-niveau verhogen

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om te zorgen voor voldoende GABA. Maar hoe doe je dat? Allereerst is maakt het lichaam meer GABA aan door knuffelen en huid-op-huid contact. En daarnaast nog een hele reeks andere kalmerende stofjes, zoals dopamine en serotonine. Ook is het goed om te kiezen voor GABA-verhogende voeding. Hierbij gaat het niet om voeding waar daadwerkelijk GABA in zit, maar om producten met voorloper glutamaat of een verwante stof. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Vette vis
 • Broccoli
 • Bananen
 • Amandelen
 • Walnoten
 • Spinazie
 • Volkoren producten
 • Havermout

Deze natuurlijke ‘slaapboosters’ kun je tijdelijk met flinke korting bestellen (aan nummer 5 had je waarschijnlijk nog nooit gedacht).

 

 

slaapwijzer
12 reacties
 1. gwen 3 jaar geleden
  Reageren

  Dag William

  Ik heb jouw artikelen over GABA gelezen en heb een vraag over de dosering van GABA supplementen. In 1 van de artikelen geef je aan dat 250 mg per dag wordt geadviseerd (en de 1000 mg niet zonder doktersadvies te overschrijden), bij het artikel over de 4 manieren om het GABA niveau te verhogen, schrijf je erover dat je supplementen van 425 mg aanbiedt maar als ik in jouw winkel kijk, bied je een supplement van 925 mg aan, met het advies deze 2-3 per dag in te nemen. Wat is nu het advies?

  vriendelijke groeten

  Gwen

  • renate 3 jaar geleden
   Reageren

   Beste Gwen, ik heb precies dezelfde vraag! Jammer dat er geen antwoord onder je vraag staat. Misschien gebeurt dat nog?

   • W. van der Klaauw 3 jaar geleden
    Reageren

    Beste Gwen en Renate,

    Excuses voor mijn late reactie. De informatie is inderdaad verwarrend en inmiddels aangepast.. In overleg met mijn leverancier (een autoriteit op het gebied van supplementen) ben ik tot een dosering van 950mg per dag (op basis van 2 capsules) gekomen. Mijn advies is om hier aan vast te houden.

    Vriendelijke groet,

    William van der Klaauw
    Slaapwijzer.net

  • Lieven Godderis 1 jaar geleden
   Reageren

   dag William,
   Ik ben trainer in psycho-sociale vaardigheden voor onze coaches bij 3-isOne.com in België.
   Met veel aandacht heb ik jouw materiaal onderzocht en zeer bruikbaar bevonden.
   Jouw aanpak en materiaal sluit tot op zeker hoogte aan bij onze integratieve aanpak.
   Al jaren geleden en in mijn eigen privé praktijk kwam het bevragen en begeleiden naar ‘voldoende’ slaap als één van de basisvoorwaarden voor het slagen van een psychotherapeutisch proces aan bod.
   Nu zijn we nog meer met rusten bezig als professionele activiteit in onze wekelijkse routine.
   Bedankt om jouw specialisatie verder te delen.
   Hartelijke groeten,
   Lieven

 2. Janneke 3 jaar geleden
  Reageren

  Creatine schijnt de gaba-aanmaak ook te verbeteren. In elk geval slaap ik er beter door.

 3. Marianne 3 jaar geleden
  Reageren

  Heb jij de controverse over vitamine B6 bij Kassa gevolgd. Het is in geen geval goed om de maximale dosis van B6 per dag te overschrijden. Jij hebt 100% van de dosis in het supplement zitten wat dan automatisch tot een overdosis leidt als je ook nog op natuurlijke wijze B6 binnen krijgt.
  Bovendien schijn je GABA beter als smelttablet te kunnen gebruiken.
  Reactie?

  • W. van der Klaauw 3 jaar geleden
   Reageren

   Beste Marianne,

   Dank voor je (goede) vraag. In 2 capsules GABA (dagdosering) zit inderdaad 1,4mg vitamine B6. Dit komt neer op 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het gevoel dat je (veel) te veel binnenkrijgt bekruipt je dan inderdaad al snel.

   
In de praktijk valt het mee al is het wel goed om alert te zijn. Volgens het Voedingscentrum en andere autoriteiten ligt de aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 op 25 milligram per dag voor volwassenen. 1,4 milligram zit hier ruim onder.

   Het is vrijwel onmogelijk om door voeding alsnog boven de 25 milligram uit te komen. Het kan wel misgaan als je andere supplementen gebruikt waar vitamine B6 aan toegevoegd is. Het is dan ook goed om alert te zijn op de totale hoeveelheid vitamine B6 in al je supplementen.

   Vriendelijke groet,

   William van der Klaauw
   Slaapwijzer.net

 4. tamara 2 jaar geleden
  Reageren

  Wat apart. Ik moet juist alle voeding vermijden waar glutamaat in zit ? Ik doe het endorfine herstelplan, jij schrijft juist het tegenovergestelde.

 5. tamara 2 jaar geleden
  Reageren

  “Bij een teveel aan glutamaat kan iemand niet meer tot rust komen en blijft continu in een alerte, nerveuze en rusteloze staat.”

 6. luuk 2 jaar geleden
  Reageren

  Aan de basis van GABA ligt het aminozuur l-glutamine. Doet wonderen bij een tekort aan GABA…

 7. Katinka 2 jaar geleden
  Reageren

  Kan ik GABA naast benzodiazepines gebruiken? Ik slik nu voor de nacht 0,5 of 1 tab oxazepam, sinds 3 dagen. Heb veel last van angsten en slecht slapen (piekeren) en ook gewoon wakker zijn en dan niet meer kunnen slapen. Dit sinds ik ben gestopt met roken, nu 7 weken geleden. Ik kan wel wat advies en hulp gebruiken.

  • Caitlin 2 jaar geleden
   Reageren

   Dat zou ook mijn vraag kunnen zijn. Ik gebruik meestal een halve tablet Oxazepam 0,5 mg. Zou daar graag vanaf willen maar zonder slaap ik niet. Ik denk zelf het is het één of het ander. Of Oxazepam of GABA… klopt dat? Graag een reactie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen