Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

10 dingen die je moet weten over GABA

gaba
Gamma-aminoboterzuur (GABA). Het klinkt als een chemisch goedje waarmee je proefjes kunt doen in een laboratorium. In werkelijkheid is het een zogenoemde neurotransmitter (een signaalstofje) dat een onmisbare rol speelt in ons brein. Het helpt ons om te kunnen relaxen, het vermindert angst en stress en het stelt ons in staat om (goed) te kunnen slapen. Een goede reden om in dit artikel 10 feitjes/wetenswaardigheden over GABA met je te delen. 

 1. Uit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Sleep’, blijkt dat slechte slapers maar liefst 30% minder GABA in hun hersenen hebben dan proefpersonen die wel goed slapen.
 2. Het GABA-niveau ligt eveneens lager bij mensen met een depressie of stemmingsproblemen. 
 3. Veel slaappillen danken hun effectiviteit aan de interactie met GABA. Benzodiazepines zijn bijvoorbeeld een categorie medicijnen die GABA activeren. Hierdoor worden de zenuwen gekalmeerd en dalen angstgevoelens en stress. Daarnaast heeft dit een verdovend effect, waardoor je makkelijker in slaap valt. 
 4. Een tekort aan GABA kan zich uiten door het moeilijk kunnen ontspannen van spieren. Ook kan het moeilijk zijn om de knop in je hersenen op ‘uit’ te zetten; je gedachten blijven maar voortrazen. 
 5. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder GABA aan. Ook kan het zijn dat de GABA-receptor functie in je hersenen niet goed meer werkt. 
 6. Je kunt de aanmaak van GABA stimuleren door te kiezen voor de juiste voeding. Hierbij gaat het niet om voeding waar daadwerkelijk GABA in zit, maar om producten met voorloper glutamaat of een verwante stof. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vette vis, broccoli, bananen, amandelen, walnoten, spinazie en volkoren producten. 
 7. Ook het stofje l-theanine doet het GABA niveau in de hersenen toenemen. Het is dan ook bewust toegevoegd aan het GABA-supplement van slaapwijzer.net
. 
 8. Door te knuffelen en huid-op-huid contact maakt het lichaam meer GABA aan. En daarnaast nog een hele reeks andere kalmerende stofjes, zoals dopamine en serotonine. 
 9. Vitamine B6 speelt een sleutelrol bij het ‘omzetten’ van GABA. Met andere woorden: je lichaam heeft vitamine B6 nodig om van glutamaat GABA te maken. Dit wordt ook wel het metabolisme genoemd. Aan het GABA-supplement van slaapwijzer.net is dan ook vitamine B6 toegevoegd. 
 10. Onderzoekers hebben lang gedacht dat GABA als supplement grote moeite heeft met het passeren van de bloed-hersenbarrière. Recent onderzoek trekt dit in twijfel en suggereert dat dit wel degelijk mogelijk is (de bloed-hersenbarrière is meer flexibel dan gedacht). De Natura Foundation schrijft hierover het volgende: 

  Toch wordt GABA erg vaak ingezet en ondervinden velen positieve resultaten, vooral bij stressgelateerde klachten waaronder ook slaap- en angststoornissen. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat wanneer er voldoende GABA perifeer aanwezig is, dit de werking en effectiviteit van GABA positief beïnvloed in het CZS. Een andere mogelijkheid is dat GABA wél voor een deel de bloed-hersenbarrière kan passeren. Echter tot nu toe is er nog geen eenduidige verklaring. 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen