Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

7 dingen die je moet weten over GABA

gaba
Gamma-aminoboterzuur (GABA). Het klinkt als een chemisch goedje waarmee je proefjes kunt doen in een laboratorium. In werkelijkheid is het een zogenoemde neurotransmitter (een signaalstofje) dat een onmisbare rol speelt in ons brein. Het helpt ons om te kunnen relaxen, het vermindert angst en stress en het stelt ons in staat om (goed) te kunnen slapen. Een goede reden om in dit artikel 7 feitjes/wetenswaardigheden over GABA met je te delen. 

Dit artikel gaat over GABA als lichaamseigen stof, niet over GABA als supplement.  Aangezien Slaapwijzer.net GABA als supplement verkoopt mogen wij door strenge EU-wetgeving hier slechts beperkt informatie over geven.

  1. Uit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Sleep’, blijkt dat slechte slapers maar liefst 30% minder GABA in hun hersenen hebben dan proefpersonen die wel goed slapen.
  2. Het GABA-niveau ligt eveneens lager bij mensen met een depressie of stemmingsproblemen.
  3. Veel slaappillen danken hun effectiviteit aan de interactie met GABA. Benzodiazepines zijn bijvoorbeeld een categorie medicijnen die GABA activeren. Hierdoor worden de zenuwen gekalmeerd en dalen angstgevoelens en stress. Daarnaast heeft dit een verdovend effect, waardoor je makkelijker in slaap valt.
  4. Een tekort aan GABA kan zich uiten door het moeilijk kunnen ontspannen van spieren. Ook kan het moeilijk zijn om de knop in je hersenen op ‘uit’ te zetten; je gedachten blijven maar voortrazen.
  5. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder GABA aan. Ook kan het zijn dat de GABA-receptor functie in je hersenen niet goed meer werkt.
  6. Je kunt de aanmaak van GABA stimuleren door te kiezen voor de juiste voeding. Hierbij gaat het niet om voeding waar daadwerkelijk GABA in zit, maar om producten met voorloper glutamaat of een verwante stof. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vette vis, broccoli, bananen, amandelen, walnoten, spinazie en volkoren producten.
  7. Door te knuffelen en huid-op-huid contact maakt het lichaam meer GABA aan. En daarnaast nog een hele reeks andere kalmerende stofjes, zoals dopamine en serotonine.
slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen