De meeste dromen zijn bedrog. Marco Borsato had er zo’n 20 jaar geleden een dikke hit mee. Maar heeft hij gelijk? Zijn de meeste dromen bedrog of hebben ze toch een betekenis. In dit artikel gaan we dieper in op het enigszins mysterieuze thema ‘dromen verklaren’. Wie meer wil weten over de betekenis van dromen komt al snel op spirituele en zweverige websites terecht. Slaapwijzer.net houdt het in dit artikel zo zakelijk mogelijk ;). We gaan in op de betekenis van dromen en geven een spoedcursus dromen verklaren.

Betekenis van dromen 

Dromen kunnen een grote indruk achter laten en hevige emoties losmaken. De bizarre, angstige en ontroerende momenten prikkelen mensen al eeuwen om op zoek te gaan naar de uitleg van dromen. Helaas bestaat er geen eenduidig wetenschappelijk antwoord op de vraag of – en hoe – dromen verklaard kunnen worden. Voor Slaapwijzer.net reden om het artikel te beginnen met het op een rij zetten van drie veel voorkomende theorieën. We laten je dus zelf kiezen 😉

Onderdrukte wensen
In het boek ‘the interpretation of dreams’ – de bijbel voor veel droomexperts – richt Sigmund Freud zich op de betekenis van dromen. Hij betoogt dat dromen gerelateerd zijn aan wensen die de dromer in het dagelijks leven onderdrukt. Carl Jung – nog zo’n icoon uit vroegere tijden – ging nog een stapje verder dan Freud. Hij was ervan overtuigd dat dromen dienen als compensatie voor delen van de psyche die in het dagelijks leven onderontwikkeld zijn.

Reflectie van je persoonlijkheid
Onderzoeker George William Domhoff heeft zich vastgebeten in het onderwerp door duizenden droomdagboeken te analyseren. Op basis hiervan kwam hij tot de conclusie dat dromen dienen als ‘reflectie’ van onze gedachten en persoonlijk leven. De (inter)acties, personages en objecten geven een beeld van het leven van de dromer. Calvin Hall – een studiegenoot van Domhoff verklaart dat je op basis van 100 dromen een goed psychologisch profiel van een persoon kan schetsen en met 1000 dromen een omschrijving kunt maken die bijna net zo accuraat is als een vingerafdruk.

Bijproduct van neurologische processen
De meest nuchtere benadering is dat een droom een bijproduct van neurobiologische processen in de hersenen is. Tijdens de REM-slaap genereert de hersenstam willekeurige signalen die niet te onderscheiden zijn van externe prikkels. Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich ‘mengen’ met ons geheugen’ – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.

De nuchtere benadering: dromen als bijproducten van neurobiologische processen

Spoedcursus dromen verklaren

Denk jij dat jouw dromen een diepere betekenis hebben? Dan kan deze ‘spoedcursus’ je helpen om een beter beeld te krijgen van de betekenis van jouw dromen.

Een helder beeld van je droomdromen verklaren
Een droom verklaren begint bij het krijgen van een zo scherp mogelijk beeld van deze droom. Vaak is het beeld van een droom net na het ontwaken het meest helder en je doet er dan ook goed aan om een ‘droomdagboek ‘ – een gewoon notitieblokje volstaat – naast je bed te leggen. Direct na het ontwaken schrijf je de droom zo volledig mogelijk op. Neem hierbij ook de gedeelten die – op het eerste oog – nergens op slaan mee. Als je je op een later moment nieuwe gedeelten van de droom herinnerd, kun je deze toevoegen aan het ‘droomverslag’. Maak van het bijhouden van je droomdagboek een vast dagelijks ritueel.

Probeer bij het noteren van dromen de volgende valkuilen te vermijden:

    • Probeer de verleiding te weerstaan om gedeelten van je droom zelf in te vullen om een logisch verloop te creëren.
    • Gebruik geen ‘droomhandboeken’ of andere hulpmiddelen. Dromen zijn net zo uniek als een vingerafdruk. Laat je niet teveel ‘sturen’. Een uitzondering op deze regel is het uitstekende boek ‘Dromen en hun betekenis’ dat je als een soort ‘coach’ helpt bij het verklaren van dromen.

Het analyseren van je droom
Analyseer je droom niet direct, maar wacht een paar dagen. Door deze afstand te nemen, kun je met een heldere blik naar de droom kijken. Lees de droom goed door en let hierbij op de volgende zaken:

Welke elementen herken je uit je wakkere leven? 
Personen uit je dagelijks leven. Bijvoorbeeld je ouders, kinderen, collega’s of – niet zeldzaam – een oude liefde.
– Situaties waar je in terecht bent gekomen. Bijvoorbeeld een ruzie op straat, een bijzondere
– Plekken waar je bent geweest. Bijvoorbeeld je werk, de sportclub of de kroeg.
Dingen die je bezig houden. Bijvoorbeeld een ruzie, een moeilijk tentamen, een nieuwe liefde of een lastige vergadering.

Verklaring dromen

Een ‘vanzelfsprekende’ betekenis
In de meeste gevallen zul je ontdekken dat de droom een weergave is van situaties, problemen en gebeurtenissen uit je dagelijks leven. Je hersenen zetten de boel op een rijtje en dit zijn de ‘highlights’ die eruit worden gepikt. Een voorbeeld:

Je droomt over een belangrijk tentamen. Als je binnenkort inderdaad een tentamen moet maken dan is het een koud kunstje om de betekenis van je droom te achterhalen. Heb je geen tentamen dan kan er een andere betekenis achter schuilen. 

Een ‘symbolische’ betekenis
Als de betekenis van een droom niet overduidelijk is, is het de uitdaging om op zoek te gaan naar een diepere betekenis. Vaak kun je deze afleiden uit de emoties die je tijdens je droom ervaren hebt. In veel gevallen hebben deze emoties – ook al is de setting en de situatie in je droom totaal verschillend – wel een directe of indirecte link met je eigen leven. Een voorbeeld:

Tijdens je droom bevind je je op een verlaten eiland. Je bent helemaal alleen en voelt je eenzaam. 

Het gevoel dat je hebt in deze droom – eenzaamheid – kan heel goed betrekking hebben op een gevoel dat je zelf ervaren hebt de afgelopen tijd. Bijvoorbeeld een relatie die is stukgelopen of een flinke ruzie met een goede bekende.

Blijven oefenen!

Maak van het zoeken naar de betekenis van je dromen een vaste gewoonte. Je zult merken dat je er steeds beter in wordt. Houd in je achterhoofd dat er geen ‘regels’ zijn, maar dat het vooral neerkomt op zelfkennis en eerlijkheid. Uiteindelijk leer je jezelf aan de hand van je dromen beter kennen en kun je op een unieke manier leven toevoegen aan de vele uren die slapend voorbij gaan.