Blog Slaapproblemen

Doorslaapproblemen: duw je ‘slaapfase’ verder de nacht in

Lichttherapie

Het zal je niet ontgaan zijn: de dagen worden korter en de nachten worden langer. Over een paar weken gaat de klok een uurtje terug en is de donkere tijd van het jaar officieel begonnen. Veel mensen krijgen tijdens deze periode te maken met somberheid en een gebrek aan energie. Dit wordt ook wel een winterdepressie – of in mildere vorm een winterdip – genoemd. Lichttherapie – dat daglicht op een zonnige dag nabootst – is de sleutel om het zomergevoel vast te houden. Daarnaast kan het bijdragen aan een betere nachtrust, vooral als er sprake is van doorslaapproblemen. In dit artikel leg ik het uit. 

Rond 4 of 5 uur in de nacht wakker worden en vervolgens niet verder kunnen slapen. Het is een hardnekkig probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Een zogenoemde ‘vervroegde slaapfase’ kan de oorzaak zijn. Het betekent dat je lichaam vroeg in de avond – bijvoorbeeld rond 20.00 of 21.00 uur – eigenlijk al klaar is om te slapen. Met pijn en moeite blijf je wakker of je dut misschien kort in op de bank. Een lichaam dat te vroeg klaar is om te slapen is ook te vroeg klaar om wakker te worden. En dat is precies de reden waarom het zo vroeg in de ochtend (of laat in de nacht) niet lukt om verder te slapen. Je lichaam is al klaar voor de dag, maar jij nog niet. 

Lichttherapie kan helpen om je slaapfase als het ware verder de avond in te duwen. Door ongeveer 2 uur voor het slapen een lichttherapie-sessie te plannen, geef je je lichaam het signaal dat het nog dag is (en nog geen tijd om te slapen). Door dit meerdere avonden te doen, schuift je slaapfase langzaam maar zeker op in de gewenste richting. Het resultaat is dat je meer energie hebt tijdens de avond (je ligt niet als een zoutzak op de bank), door kan slapen tot de wekker en op volle kracht aan de dag kan beginnen. 

Steeds meer mensen kiezen voor een lichttherapiebril in plaats van een traditionele daglichtlamp. Je hebt volledige bewegingsvrijheid en het neemt onnodige twijfel weg (welke kant opkijken, hoe ver van de lamp afzitten etc.). Onze favoriet is de AYOlite lichttherapiebril

 

 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen