Blog Levensstijl Slaapproblemen

4 slaaptips waar je direct mee aan de slag kunt

slaaptips
Ik mag in mijn berichten graag een beetje de diepte ingaan. Bijvoorbeeld over de dieper liggende oorzaken van slapeloosheid en de manier waarop je om kunt gaan met stress, spanning en angstgedachten. Dit keer hou ik het lekker concreet. Ook wel eens fijn voor de verandering. Hieronder vind je 4 slaaptips die je vandaag al kunt toepassen en die een direct of indirect effect hebben op de kwaliteit van je nachtrust.

1. Installeer f.lux

F.lux? Wat is dat nou weer zul je misschien denken. Het is een gratis programma voor de computer dat je kunt downloaden via deze link:

https://justgetflux.com/

Het zorgt ervoor dat het zogenoemde ‘blauwe licht’ van je computer – dat tijdens de uren voor het slapengaan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine blokkeert – wordt gefilterd. Het programma herkent zelf wanneer het donker wordt en wanneer het ‘filteren’ moet starten. Uiteraard kun je het indien gewenst ook gewoon weer uitzetten.

Extra opmerking: voor zover ik weet is f.lux voor zowel Windows als Apple-computers gratis en eenvoudig te installeren. Ik kan kan vanwege mijn overvolle agenda helaas niet assisteren als je toch tegen problemen aanloopt. Wellicht kan een familielid of vriend je op weg helpen 🙂 2. Zorg voor absolute duisternis in de slaapkamer

En dan bedoel ik ook echt Donker met de hoofdletter D. Zelfs een heel klein beetje licht vindt – ook met je ogen dicht – haar weg naar je hersenen waar het voor verwarring zorgt. Ga dus ‘all the way’. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Het afdekken van je wekker(radio) waar verbazingwekkend veel licht vanaf kan komen.
  • 
Je telefoon andersom leggen, zodat deze niet telkens kan oplichten bij een melding.
  • Het licht op de gang uitdoen, zodat het je slaapkamer niet kan bereiken.
  • De slaapkamer goed beschermen tegen licht van buiten. Bijvoorbeeld met verduisterende (rol)gordijnen.

Ook een goed slaapmasker kan uitkomst bieden (Het Manta Sleep Mask is veruit de beste keuze) om ‘lichtvervuiling’ in de slaapkamer tegen te gaan.

 

3. Stop met snoozen


Niet vanaf volgende maand. Ook niet vanaf volgende week. Maar vanaf morgen. Natuurlijk is opstaan vaak geen pretje, maar van snoozen wordt het niet beter. Je lichaam raakt in de war van deze kleine brokjes slaap en je verstoort de natuurlijke processen van het lichaam om klaar te zijn voor een actieve dag. Bijt dus door de zure appel heen, sta direct op en de rest van de dag mag je jezelf dankbaar zijn! 


4. Zorg dat je elke dag 1 uur direct daglicht krijgt

Wist je dat daglicht 20 keer krachtiger is dan kunstlicht? En het is o zo belangrijk! Niet alleen voor ons energieniveau overdag, maar ook voor onze nachtrust. Dat heeft alles te maken met de ‘instelling’ van onze biologische klok. Zorg er dus voor dat je elke dag minimaal een uur buiten bent. Het liefst langer. Loop dus een rondje in de pauze en ga als het even kan met de fiets naar je werk. Het verschil zul je merken.

 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen