Blog Column Levensstijl Slaapproblemen Vermoeidheid overdag

Voorkom ‘opstartproblemen’ in de ochtend door voor het slapengaan strategisch te eten

Eten voor het slapen
Wel of niet eten voor je gaat slapen. Het is een onderwerp waar veel wijsheden over de ronde doen. Vaak wordt geadviseerd om in de uren voor het slapengaan niks meer te eten. Je wordt er dik van en je gaat er raar van dromen zijn veelgebruikte argumenten. Maar is dit ook echt waar? En waar doe je verstandig aan? Mijn nadrukkelijke advies is als volgt: eet zeker nog iets voordat je gaat slapen, maar doe dit ‘strategisch’. Dit betekent een kleine maaltijd of ‘welterusten-snack’ van 150 tot 250 calorieën met een lage glycemische index. 

De zogenoemde glycemische index (gi) geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen en wat hun effect is op de bloedsuikerspiegel. Hoe lager de glycemische index hoe langer de vertering duurt en hoe stabieler de bloedsuikerspiegel blijft. En dat is precies wat tijdens de nacht de bedoeling is. Via deze link kom je op een website met de glycemische index van de belangrijkste koolhydraatrijke producten.

Een kleine maaltijd voor je gaat slapen voorkomt dat je bloedsuikerspiegel ‘crasht’ tijdens de nacht. Dit is bij veel mensen een (verborgen) oorzaak van vermoeidheid in de ochtend en klachten zoals hoofdpijn die vaak onterecht aan een slechte nachtrust worden toegeschreven.

Maar wat eet je dan? Denk bijvoorbeeld aan een handje druiven, een appel, noten, een bakje yoghurt of een volkoren boterham. Extra inspiratie nodig? Bij mijn 7-stappen methode krijg je gratis een handig digitaal receptenboekje met 5 ‘welterusten snacks’. Deze zijn smakelijk, verantwoord en natuurlijk slaapbevorderend. Het gaat om de volgende recepten:

  • Kiwi Banaan Zzzzzmoothie
  • Slaperige pannenkoekjes
  • Melatonine kersenyoghurt
  • Tonijn Zzzzzandwich
  • Ontspannende amandelmelk
Voor ik het vergeet: je stofwisseling loopt gewoon door tijdens de nacht. Wees dus niet bang dat je aankomt van een verantwoorde snack voor het slapengaan. En het zorgt er ook niet voor dat je raar gaat dromen. Mijn toepasselijke afsluiting: eet smakelijk en slaap lekker!

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen