Blog Column Slaapproblemen

Terugkijktip: de ‘slaapbusiness’ op NPO2 (en het ironische daarvan)

slaapproblemen

Gisteren toevallig nog naar NPO 2 gekeken? Er was een interessante documentaire op over de ‘slaapindustrie’. Wat ik al jaren roep op mijn website werd nog eens blootgelegd: slaapproblemen zijn big business. Ik was niet bijzonder onder de indruk van de kwaliteit van het programma (vrij kort en niet heel goed uitgewerkt) maar het is zeker interessant genoeg om eens terug te kijken (mocht je het gemist hebben). Dat kan via deze link.

Ironisch was dat juist elektronicabedrijf Philips ruimschoots aan bod kwam. Zij zien een ‘groeimarkt’ (wat een vreselijk woord) in slaapproblemen en investeren kapitalen in allerlei oplossingen. Uiteindelijk wordt dit uiteraard weer doorberekend aan de betalende (en vaak wanhopige) klant. In feite kun je zeggen dat elektronicabedrijven die zich vol overgave op de ‘slaapmarkt’ (minstens zo’n vreselijk woord) storten hun eigen rotzooi opruimen. En hier bovendien nog een keer een slaatje uit proberen te slaan. De sterke groei van het aantal mensen met slaapproblemen is namelijk min of meer synchroon gelopen met de opkomst van technologie. Lang geleden door de introductie van kunstlicht, daarna door de televisie en uiteindelijk de echte ‘klapper’: computers, tablets en smartphones.

Bij het bekijken van zo’n programma realiseer me heel goed dat ik in feite ook een onderdeel ben van de ‘slaapbusiness’. Ik verkoop immers mijn 7-stappen methode en heb een digitale ‘Slaapwinkel’ met hulpmiddelen (waar ik in geloof) om je nachtrust te verbeteren. En ik kan er eigenlijk niks tegenin brengen. Ik verdien een bescheiden boterham aan mijn website. Ik zet me echter in om dit zo integer mogelijk te doen en ik hoop van harte dat je dit ook zo ervaart. Juist door dit soort programma’s voel ik de behoefte om dit nog even te benadrukken:

  • Een extreme garantie op mijn 7-stappen methode: niet goed, is geld terug. Voor een periode van 90 dagen. Het boek mag je bovendien houden (geen gedoe met terugsturen). Ik wil alleen tevreden klanten en leg het risico bewust bij mezelf.
  • Een relatief lage prijs (37 euro) voor een totaalpakket dat bestaat uit een fysiek boek, een e-cursus en diverse ebooks.
  • Gratis persoonlijke ondersteuning voor alle mensen die met mijn methode aan de slag gaan. Geen dure uurtarieven, maar gewoon persoonlijk advies zonder prijskaartje.
  • Een groot deel van de opbrengsten worden gebruikt voor gratis informatie (blogartikelengratis ebooksonline tests etc.)
  • De producten in mijn Slaapwinkel belicht ik heel nadrukkelijk als ‘hulpmiddel’ met feitelijke informatie, zonder ze als oplossing of ‘wondermiddel’ tegen slecht slapen te presenteren.

Sorry, het moest me even van het hart 🙂 Als je zelf suggesties voor me hebt voor (verdere) verbetering dan zijn deze uiteraard van harte welkom.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen