Blog Nieuws Slaapproblemen Vermoeidheid overdag

Te lichte slaapkamer niet alleen slecht voor je slaapkwaliteit (+ duisternis experiment?)

Met de lichtste periode van het jaar op komst, is er geen beter moment om een belangrijk advies (nogmaals) met je te delen: probeer voor volledige duisternis in je slaapkamer te zorgen. Een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in ‘medical journal PNAS’ maakt het belang hiervan (niet alleen op je slaap) nog eens kraakhelder duidelijk.

Onderzoekers lieten participanten slapen in ruimtes met verschillende lichtniveaus. Hierbij werd duidelijk dat zelfs een klein beetje licht voor een hogere hartslag zorgt tijdens het slapen: een signaal dat het zenuwstelsel is geactiveerd. Daarnaast is er een verband gevonden tussen een te lichte slaapomgeving en cellen die minder gevoelig zijn voor insuline. Indirect kan dit voor futloosheid, extra vetopslag en veel trek in zoetigheid zorgen. Het onderzoek is een aanvulling op vele studies die de negatieve effecten van een te lichte slaapomgeving op je slaapkwaliteit laten zien. Daarnaast is er een verband gevonden met depressieve klachten

Helaas stuit ik regelmatig op mensen die zeggen: “als ik mijn ogen dicht doe dan is het toch donker?” Uiteraard is dit niet het geval. Je oogleden laten licht door. Als je je ogen sluit in een donkere omgeving heb je een heel ander beeld dan in een lichte ruimte. 
Om een lang verhaal kort te maken: denk niet te ‘lichtzinnig’ over een donkere slaapkamer. Rolluiken, verduisterende (rol)gordijnen of desnoods verduisterende raamfolie (niet de meest charmante oplossing, maar wel effectief) zijn altijd een verstandige investering. De snelste, makkelijkste en voordeligste manier om in volledige duisternis te slapen (wanneer en waar je wilt) is een goed slaapmasker.  Mijn favoriet – en dat van vele gebruikers – is het Manta Sleep Mask: 100% verduisterend en supercomfortabel. De Facebook reacties (klein stukje naar beneden scrollen) zeggen wat dat betreft genoeg.

Als extra stimulans om je deze lichte maanden te laten ervaren hoe fijn het is om in volledige duisternis te slapen, kun je het tot en met dinsdag (10 mei) met 5 euro korting bestellenGoed om te weten: mocht het om wat voor reden dan ook niet bevallen, dan kun je het heel eenvoudig weer terugsturen. Ook na gebruik. Wellicht is het dus een ‘duisternis-experimentje’ waard 🙂 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen