Blog Column Slaapproblemen

Ben jij een tafeltje met 3 poten?

Ik zou je eens willen vragen om een paar seconden naar dit plaatje te kijken. Waarschijnlijk vraag je je af: waarom? Het plaatje staat symbool voor jou. Tenminste, als je al regelmatig slaapadviezen in de praktijk hebt gebracht zonder het resultaat waar je op hoopte. Je hebt van alles geprobeerd. Vaste slaaptijden aanhouden, je telefoon op tijd weg leggen, ‘s avonds geen koffie drinken etc. etc. Maar toch verandert er (te) weinig.

De genoemde voorbeelden zijn goede slaapadviezen. Ze dragen echt bij aan een goede nachtrust. En waarschijnlijk doen de andere tips waar je mee aan de slag bent gegaan dat ook. Wat je gedaan hebt is het tafeltje bouwen dat je op de afbeelding ziet. Het heeft maar 3 poten. Dat is beter dan niks, maar helaas onvoldoende. Een tafel met 3 poten blijft af en toe staan, maar kukelt ook regelmatig om. Het is simpelweg niet stabiel. 

Maar wat is dan die 4e poot? Die heeft alles met identiteit te maken. Het stoppen met het (onbewust) voeden van het ‘slapeloosheidsmonster’, zodat het een schoothondje wordt. Klinkt ongetwijfeld wat abstract. Ik denk dat deze reacties – die ik heb ontvangen van mensen die met mijn 7-stappen methode aan de slag zijn gegaan – het perfect verwoorden:  

“Vooral het hoofdstuk over het slapen maken tot een ‘monster’ was zo herkenbaar. Het ging dwars tegen m’n gevoel in om hier aan te gaan werken.”

“Ik dacht altijd: slecht slapen hoort bij mij. Het zit in de familie (mijn ouders hebben er ook last van) en ik ben nou eenmaal zo. Nu weet ik dat dat niet zo is.”

“De angst om niet te kunnen slapen bleef. Hiervoor nam ik vaak een slaapmutsje of temazepam. Na het lezen van je boek is deze angst weg! Dit heeft geresulteerd in een ontspannen houding en meer durf om iets te ondernemen.”

“Het gedeelte van goed in de spiegel kijken liet het licht bij me branden en was heel herkenbaar. En zorgde ervoor dat ik het uit mijn hoofd kon zetten. Ik heb veel tips in de praktijk kunnen brengen en een groot deel van mijn leven gereset.”

“Vooral de benadering die je hanteert; die van het ‘ont-angsten’ is voor mij van essentieel belang. Wat je zegt over de eenzaamheid was voor mij zó ongelofelijk belangrijk: het geeft me erkenning voor mezelf; geen zelfverwijten meer!”

“Na 20 jaar slecht slapen hebben jouw inzichten me een veel betere slaap gebracht dan alle dingen die ik hiervoor heb gedaan, van mindfulness tot slaapcursussen en natuurlijk de slaaptabletten. Alles hielp wel een beetje, maar nooit genoeg. Het allergrootste verschil is dat ik me er gewoon niet meer zo druk om maak, ondanks alle negatieve berichten die je altijd leest.”

Een beeld gekregen van wat ik bedoel? Dan wil ik je van harte uitnodigen om samen met mij die vierde tafelpoot in elkaar te zetten. En uiteraard komen de andere 3 tafelpoten ook aan bod, zodat het eindresultaat niet meer kan wiebelen.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen