Blog Column Slaapproblemen

Lig je wakker? Neem het stemmetje in je hoofd niet langer serieus

Je ligt in bed, je bent al een tijdje wakker en ineens ‘meldt’ het stemmetje in je hoofd zich. Bijvoorbeeld met een venijnige angstgedachte die plotseling opdoemt in je hoofd (hoe kom je morgen ooit de dag door als je nu niet snel in slaap valt?). Je hart begint sneller te kloppen, er ontstaat een knoop in je maag en je voelt gevoelens van frustratie en irritatie opkomen.

Alleen al het besef dat het stemmetje zich kan gaan melden, maakt de situatie minder ‘slaapverstorend’. Het is volkomen normaal. Als je je niet uit het veld laat slaan door deze plaagstootjes, komen deze steeds minder voor en maken ze steeds minder indruk. Ook daar kun je op vertrouwen. Uiteindelijk vind je de stilte en geestelijke rust waar je zo naar hebt verlangd.


Het belangrijkste inzicht bij het omgaan met het vervelende stemmetje in je hoofd is dat je er geen controle over hebt. Je bent niet de baas over je eigen gevoelens en gedachten. Ze zijn simpelweg het gevolg van reacties in ons brein.

Waar je wel controle over hebt, is hoe je met deze gevoelens omgaat. Om een voorbeeld te noemen: je kunt heel zenuwachtig zijn voor een eerste date. Terwijl je staat te wachten op de afgesproken plek, heb je de neiging om hard weg te rennen. Toch doe je het niet. De gevoelens kun je niet veranderen, maar hoe je er op reageert heb je volledig zelf in de hand.  

Bij frustratie, angst en spanning door slapeloosheid maakt jouw reactie een wereld van verschil. Wegdrukken of ertegen vechten werkt volledig averechts. En waarom zou je dat doen? Je hebt er geen enkele controle over.

Het simpelweg erkennen dat deze gevoelens en gedachten er zijn en er verder niet al te veel aandacht aan besteden, is veruit de beste strategie. Je voorkomt hierdoor dat de spanning nog verder toeneemt en je in een gevecht terecht komt dat je niet kunt winnen. Het is de essentie van mindfulness, waarover je in dit artikel meer kunt lezen.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen