Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

Voelt slapen als een hobbel die je elke nacht weer over moet?

Denk niet aan een roze olifant. Ik meen het! Je mag er niet aan denken! Lukt het? Dat dat dacht ik al. Natuurlijk niet. Waarschijnlijk zag je zojuist een grote roze olifant voor je. Logisch, want over je gedachten heb je geen controle en wat je af wilt dwingen lukt juist niet.

Hoe harder je spartelt, hoe vaster je komt te zitten …

Met slapen is het precies hetzelfde. Je kunt het niet afdwingen. Onmogelijk en uitgesloten. Hoe beter je je best doet, hoe moeilijker het wordt. Je kunt het vergelijken met drijfzand. Hoe harder je spartelt en probeert los te komen hoe vaster je komt te zitten.

Een marathon die je elke nacht moet lopen …

Toch zijn vrijwel alle mensen met langdurige slaapproblemen aan het spartelen. Ze zijn steeds maar weer met het verbeteren van hun nachtrust bezig bent en proberen van alles. Slapen is langzaam maar zeker gaan aanvoelen als een prestatie die geleverd moet worden. Een hobbel die je elke nacht over moet. Een marathon die je moet lopen.

Zo ben je nu eenmaal voorgeprogrammeerd …

Kun je daar wat aan doen? Zeker niet. Je bent nu eenmaal zo ‘voorgeprogrammeerd’. Je best doen is de norm. Als iets niet lukt? Kop in de wind en er nog harder tegenaan. Dus ja, wat doe je als het slapen niet lukt? Juist. Je gaat de strijd aan, terwijl het helemaal geen gevecht is.

Hoe de buitenwereld de prestatiedrang versterkt …

En weet je wat het geniepige is? De prestatiedrang die je voelt wordt (vaak onbewust) versterkt door de buitenwereld. Bijvoorbeeld door collega’s met ‘goedbedoelde’, maar volslagen idiote adviezen. Of door de media die het thema ‘slapeloosheid’ continu op de meest dramatische manier mogelijk belichten. Als je niet snel beter slaapt staat je allerlei onheil en ellende te wachten…

Je eigen identiteit verdwijnt langzaam naar de achtergrond …

En weet je wat nog geniepiger is? Op een gegeven moment ga je denken en handelen als een slechte slaper. De nachten staan in het teken van de angst om wakker te liggen en overdag ben je bezig om weer een dramatische nacht te voorkomen. Je wordt opgeslokt en je eigen identiteit verdwijnt langzaam naar de achtergrond …

Loslaten is je enige optie, maar hoe doe je dat?

De enige manier om deze vicieuze cirkel van ellende definitief te verlaten is LOSLATEN. Slaap laat zich niet afdwingen en het laatste wat je moet doen is dit toch proberen. De wereldberoemde slaapdeskundige Sasha Stephens weet het treffend te verwoorden.

“Not minding about wheter you sleep is probably the one single most important (and difficult) change in attitude that you can make.”

Jij kijkt vanaf de zijlijn mee …

Helaas is loslaten niet eenvoudig. Jouw (onbewuste) strijd, je angsten en de druk van de buitenwereld hebben je stevig in hun greep. Zolang je jezelf niet weet te bevrijden van deze saboterende invloeden, blijft slecht slapen je leven beheersen. Je gaat je doelen, plannen en ambities (onbewust) naar beneden bijstellen. Je slaapproblemen hebben de touwtjes in handen en jij kijkt vanaf de zijlijn mee …

Wat ik jou wil vragen …

Mijn vragen aan jou. Wat denk je na het lezen van dit stuk? Voel je instinctief aan dat het klopt? En is slapen – wat in essentie pure ontspanning is – voor jou ook gaan aanvoelen als een prestatie? Als een uitdaging? Als een puzzel die je moet op zien te lossen, maar waar je de juiste stukjes maar niet van weet te vinden?

Ervaar wat het met je gaat doen (vanavond al)

Als je een of meerdere vragen met een ‘ja’ hebt beantwoord, wil ik je op het hart drukken: bevrijd jezelf van de last die je onbewust mee hebt gesleept en ga weer vrijuit leven en slapen. Vanavond al! En ja, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom ga ik je helpen! Op deze pagina leg ik je uit hoe we samen gaan afrekenen met al jouw ‘slaapsaboteurs’, zodat je je eindelijk weer vrij gaat voelen.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen