Blog Column Levensstijl Slaapproblemen Vermoeidheid overdag

Slapen tijdens de donkere maanden: kijk uit voor deze valkuil

Lichttherapie

De donkere dagen zijn begonnen. Aan de ene kant betekent dit goed nieuws voor je nachtrust. Het is een stuk eenvoudiger om een koele en donkere slaapomgeving te creëren, muggen zijn nergens te bekennen en het voelt simpelweg fijner om onder de wol te kruipen. Aan de andere kan is het tijdens de herfst en de winter lastiger om je biologische klok in balans te houden. En dat kan een flinke impact hebben op je slaap, stemming en energieniveau. In dit artikel leg ik uit hoe dit kan. 

Daglicht tijdens zonnige dagen vormt een krachtig signaal voor je biologische klok. Je lichaam weet dat het dag is, onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en laat de aanmaak van activerende hormonen op volle toeren draaien. Het is de reden dat je op mooie, stralende dagen lekkerder in je vel zit en over een flinke dosis extra energie beschikt. Bovendien zorgt het onderdrukken van melatonine overdag ervoor dat de aanmaak van dit slaaphormoon tijdens de avond en nacht juist op volle toeren draait. Precies wat de bedoeling is.

Tijdens bewolkte en donkere dagen is de golflengte van daglicht langer. Het licht geeft een minder krachtig signaal af aan je bioritme. Bovendien kom je simpelweg minder buiten. De aanmaak van melatonine overdag – waar je niet op zit te wachten – wordt hierdoor minder goed onderdrukt. Het is in een notendop de reden waarom mensen zich tijdens de winterperiode neerslachtig, moe en lusteloos kunnen voelen. Dit wordt ook wel de winterdepressie of ‘winterblues’ genoemd. Daarnaast kan het slapen tijdens de donkere maanden – schijnbaar onverklaarbaar – ineens minder gaan. Een verstoorde biologische klok kan de oorzaak zijn. 

Het advies zal voor de hand liggen. Ga – ook als het weer minder is – zoveel mogelijk naar buiten. Direct daglicht is altijd vele malen krachtiger dan kunstlicht. Daarnaast kan lichttherapie een groot verschil maken tijdens de donkere periode van het jaar. In dit artikel wordt precies uitgelegd wat lichttherapie precies is en wat het voor je kan betekenen. 

slaapwijzer
1 Comment
  1. Cannera 6 maanden geleden
    Reageren

    Goeie blog! slaapproblemen kunnen erg vervelend zijn!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen