Blog Slaapproblemen

Slaapuitdaging: 8 tips om gewoon eens een week uit te proberen

Slaapuitdaging
In dit artikel vind je 8 slaapadviezen. Ik zou je willen uitdagen om ze vanaf zondag eens een week in de praktijk te brengen om te kijken wat het met je slaap(kwaliteit) gaat doen. Heeft het een positieve invloed op je nachtrust, dan ga je er na die week mee door. Bevalt het niet, dan stop je er gewoon weer mee. Niks te verliezen en veel te winnen.

Ik verwacht niet dat deze adviezen slaapproblemen volledig oplossen – daar is meestal een bredere aanpak en meer tijd voor nodig – maar ik ben er wel van overtuigd dat ze voor positieve ervaringen gaan zorgen, zowel overdag als ‘s nachts. Bovendien – en dat is minstens zo belangrijk – kunnen deze adviezen de ‘slapeloze identiteit’ doorbreken. En dat is het begin van volledig herstel. Ik zou je willen adviseren om dit artikel hierover eens te lezen.


Voor ik het vergeet: hieronder vind je de 8 slaapadviezen:

 • Noem jezelf geen slechte slaper en gebruik geen zware woorden om je situatie te omschrijven.
 • Praat niet over je slaapproblemen met de buitenwereld. Hooguit met je directe naasten (maar beperk het tot een minimum).
 • Besteed elke dag niet meer dan een half uurtje aan ‘slapen’. Gebruik je aandacht en energie verder voor andere (leukere) dingen.
 • Laat je niet remmen door je slaapproblemen. Blijf niet binnen en spaar jezelf niet, ook als het misschien niet helemaal comfortabel aanvoelt. Maak plannen, spreek af met vrienden, ga naar een verjaardag die je anders misschien overgeslagen zou hebben of ga een middag winkelen. 
Wees niet te voorzichtig, maar forceer uiteraard niks. Wat niet gaat, dat gaat niet.

 • Houd vaste slaaptijden aan en haal geen slaap in overdag (uitslapen, dutjes of extra vroeg naar bed). Later naar bed mag eventueel (b.v. in het weekend), maar wijk met opstaan niet meer dan een uur af van de normale tijd (bij voorkeur helemaal niet). 
 • Een lastige, maar wel een hele belangrijke: breng niet meer dan 8 uur in bed door. Of je nu slaapt of niet. In deze video wordt uitgelegd waarom dit belangrijk is. 
 • Eet zo weinig mogelijk suikers en snelle koolhydraten (zeker niet tijdens de avond) en stop na 14.00 uur in de middag met cafeïne. 
 • Lees dit artikel elke dag 1 keer 🙂
Ik wens je veel succes en laat me vooral even weten hoe het gegaan is.

slaapwijzer
1 Comment
 1. Greta 2 maanden geleden
  Reageren

  Dank voor de vele inzichten waarom slapen zo moeilijk kan zijn .Zoveel waarheden …zoveel patronen in ons leven die we beetje bij beetje moeten proberen te doorbreken ,patronen waarvan we in ons hart weten dat we slecht bezig zijn …en op die manier via jullie mails of boeken de bevestiging en steun krijgen .
  Alvast dank
  Greta

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen