Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

Slaapproblemen? Volg het voorbeeld van Lennard en houd het luchtig

Slecht slapen is geen pretje. Zeker als je langdurig met het probleem te maken hebt en de impact op je leven overdag groot is. Ik ben de laatste persoon op aarde die (de gevolgen van) slaapproblemen wil bagatelliseren. Toch wil ik je vandaag het advies geven om het – waar het kan – luchtig te houden.

Door constant met je slaap bezig te zijn – waarom lag ik de halve nacht wakker, wat ga ik doen om vanavond beter te slapen, hoe belabberd ga ik me de rest van de dag voelen – maak je de impact van het probleem een stuk groter dan eigenlijk nodig is. Je vergroot je eigen lijden door te malen, te piekeren en je zorgen te maken.

Bovendien – en dit effect mag echt niet onderschat worden – vergroot je de macht van je slaapproblemen. Je voedt je slapeloosheid en het ‘monster’ waar je het die avond tegen op moet nemen wordt groter en groter. En dat maakt goed slapen een stuk minder eenvoudig.

Om die reden: blijf het luchtig houden. Probeer – hoe lastig dat ook kan zijn – af en toe met een knipoog naar je eigen slaapproblemen te kijken. Bijvoorbeeld door de techniek ‘paradoxaal denken’ zo nu en dan toe te passen. Deze techniek is te vinden in mijn gratis ebook.

Een tijdje geleden plaatste Lennard (niet de man op de foto bij het artikel) een post binnen de besloten community van Slaapwijzer.net als antwoord op de vraag ‘hoe heb je geslapen?’ Om een lang verhaal kort te maken: zijn nacht was ronduit slecht, maar de manier waarop hij het beschreef (met veel humor), maakte direct duidelijk dat hij luchtig naar zijn (slechte) nachten kon kijken.

Natuurlijk was het voor Lennard geen pretje om zo lang wakker te liggen en overdag te moeten presteren met maar een paar uurtjes slaap, maar de macht van zijn slapeloosheid werd eerder kleiner dan groter. Ik was niet verbaasd dat het de nachten erop een stuk beter ging. Via deze link kun je je aanmelden voor de besloten community en het verhaal van Lennard lezen. 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen