Blog Column Slaapproblemen

Jij valt direct in slaap? Gefeliciteerd! Wil je een ballon?

slaapproblemen serieus nemen

Ik merk dat er beetje bij beetje verandering in komt, maar toch wordt (langdurige) slapeloosheid lang nog niet altijd serieus genomen. Collega’s, vrienden en zelfs familieleden of partners kunnen zich vaak geen goed beeld vormen van de impact en de gevolgen van het probleem. Hierdoor zijn de reacties die je krijgt regelmatig ongelukkig of zelfs ronduit irritant.

Het vervelendst vind ik de mensen die zodra ze horen dat je met slaapproblemen te maken hebt direct vertellen dat zij in slaap vallen zodra hun hoofd het kussen raakt. Ze zeggen dit het liefst nog voor je bent uitgesproken. Van harte gefeliciteerd met jezelf. Wil je een ballon of een mooie sticker op je hand?

Met stip op nummer 2: de ‘goedbedoelde’ adviezen die eigenlijk rechtstreeks duidelijk maken dat je totaal niet serieus genomen wordt. Bekende voorbeelden: ga vanavond wat vroeger naar bed, stop ‘gewoon’ met piekeren of neem een glas warme melk (waarbij warme melk vervangbaar is voor elk willekeurig huismiddeltje). Passende reactie (met sarcastische stem): ‘Dankjewel! Ik heb al 20 jaar last van chronische slapeloosheid, maar jij hebt het zojuist voor me opgelost.’

En natuurlijk hoef je niet zielig gevonden te worden, maar een beetje begrip is wel heel prettig. Bij mijn 7-stappen methode zit 1 jaar gratis ‘support’ inbegrepen. Met andere woorden: je kunt vragen – over het boek of over je persoonlijke situatie – aan mij stellen. Dit gebeurt regelmatig, maar in de praktijk merk ik dat het meer een ‘verhalendeelservice’ is dan een vraagbaak. Ik ontvang vrijwel dagelijks indrukwekkende en ingrijpende verhalen van mensen die het op een andere plek vaak niet kwijt kunnen.

Juist om die reden ben ik blij dat er meer aandacht is voor slapeloosheid en dat het probleem meer serieus wordt genomen. Nog lang niet genoeg, maar we gaan de goede kant op. Dit artikel in de NRC van een tijdje geleden is een mooi voorbeeld. Het laat ‘buitenstaanders’ op een eerlijke manier zien wat slapeloosheid is en het geeft mensen met slaapproblemen op een zekere manier troost. Natuurlijk gun je niemand slaapproblemen, maar je bent niet alleen en er zijn talloze mensen die precies weten wat je doormaakt.

slaapwijzer
1 Comment
 1. Jolanda 3 jaar geleden
  Reageren

  Hai William,

  Met inslapen heb ik geen problemen. Maar doorslapen… dat is groot probleem. De ene nacht lig ook vanaf 5 uur wakker, de andere nacht vanaf 3 uur! Jouw gratis ebook is voor inslapen. Heb je ook iets voor doorslapen?

  Vriendelijke groet,
  Jolanda

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen