Blog Column Slaapproblemen

Welke gek rijdt er nou om 3 uur ’s nachts door je straat?

Slaapomgeving

Op het moment dat slaapproblemen ontstaan wordt er vaak als eerste naar de directe omgeving gekeken? Het bed – waarin je jaren goed hebt geslapen – ligt plotseling niet meer zo comfortabel. En vroeger viel het niet zo op, maar je partner maakt toch wel heel veel lawaai tijdens het slapen. En is dat zware ademen, om de 5 minuten omdraaien en aan de dekens trekken nou echt nodig?

Ook de geluiden op straat lijken plotseling veel luider. Waarom hoor ik mijn hart kloppen? En welke gek rijdt er nog om 3 uur ’s nachts door je straat? Waarom ligt ie niet gewoon in zijn bed. Het licht van die koplampen dat als een schim door de slaapkamer glijdt is echt irritant. Tijd voor nieuwe rolgordijnen. En die vogels. Laat die beesten op een ander tijdstip gaan fluiten.

Oke, het is misschien een beetje overdreven, maar het geeft in een notendop weer hoe slechte slapers naar omgeving kijken. Er is sprake van een verhoogd bewustzijn. Aan de ene kant omdat je wakker ligt. Je ligt daar maar een beetje, het is stil en je hebt niks te doen. Alles wat in je omgeving gebeurt komt heel scherp binnen. Aan de andere kant omdat ’s nachts alles meer dramatisch en intens lijkt. Je voelt je eenzaam en alles lijkt veel erger, vervelender en irritanter dan overdag.

Het is belangrijk om je bewust te zijn dat je waarschijnlijk teveel focust op je omgeving en dat je gedachten te negatief zijn. Zie het in perspectief en laat deze negatieve gedachten in kracht afnemen. Probeer daarnaast – en daar gaat het in dit artikel om – je omgeving niet teveel te controleren. Je bed, je partner, het lawaai van de straat of het licht van een lantaarnpaal zijn zelden de echte oorzaken van slapeloosheid.

Stop dus met het zoeken naar het beste en duurste matras en het meest comfortabele slaapmasker. Zet je bed niet in de Feng Shui richting en val je partner (en jezelf) niet lastig met geklaag over zijn/haar gewoel. Het is zonde van je energie, tijd en geld, want je richt je niet op de echte oorzaken. Het is slechts een bijproduct van het echte probleem. En het zal verdwijnen op het moment dat het slapen beter gaat. Focus op de echte oorzaken en je merkt dat de ergernissen verdwijnen op het moment dat het slapen beter gaat. 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen