Blog Levensstijl Nieuws Slaapproblemen Vermoeidheid overdag

Het verhaal van Suzanne: “zo wilde ik geen 80 worden, tijd voor radicale stappen”

Met enige regelmaat ben ik in de gelukkige positie om een e-mail te openen die mijn dag een (flink) stukje mooier maakt. Het bericht dat ik van Suzanne ontving is daar een perfect voorbeeld van. Zij nam de moeite haar achtergrond (een halve eeuw slecht slapen), haar inzichten en haar ervaringen met het coachingstraject van slaapwijzer.net te delen. Suzanne heeft mij toestemming gegeven om haar indrukwekkende verhaal te delen:

Al een tijdje volg ik jouw online slaapprogramma en ik vind het fijn je even te laten weten hoe blij ik ermee ben en hoeveel profijt ik ervan heb.

Ik ben een vrouw van 71 en heb vanaf mijn 20ste (een halve eeuw!) slaapproblemen. Deze zijn ontstaan, besef ik nu, in mijn eerste beroep in de verpleging. Hier had ik te maken met veel onregelmatige diensten, waaronder nachtdiensten. Ik ben iemand met een hoge sensitiviteit (wist ik toen natuurlijk allemaal nog niet) en een turbulent leven. Ik heb in de loop van mijn leven aardig goed met mezelf leren omgaan. Alleen dat eeuwige (niet) slapen….

Ik heb in de loop van mijn leven aardig goed met mezelf leren omgaan. Alleen dat eeuwige (niet) slapen….

In en na de overgang begon ik behalve moeilijk inslapen ook steeds moeilijker door te slapen als ik na 2, 3 of 4 uur slapen wakker werd. Slopend want ik ben au fond een zeer energiek persoon. Op een gegeven moment brak het me op (teveel doen op de verkeerde manier met te weinig slaap). Ik kwam ik in een soort burn-out terecht en mijn schildklier ging volledig op hol met de daarbij behorende hartklachten. Een aantal jaren medicinale behandeling bij de internist volgden.

Ik had snel door dat ik mijn way of life moest veranderen en ging dagelijks yoga nidra doen (soort van mindfulness, maar dan intenser, even heel kort gezegd) en leerde mijn lichaam wat totale ontspanning is. Het lukt me nog steeds aardig goed om hierdoor mijn gebrek aan slaapuren op te vangen en bewuster te leven met waar nodig enkele pauzes.

Ik had snel door dat ik mijn way of life moest veranderen.

Dit ging zo goed dat ik na een aantal jaren helemaal geen medicatie meer nodig had en afscheid nam van de zeer ‘openminded’ internist die best onder de indruk was, want normaal moet je toch wel de rest van je leven hormonen slikken. 

Goed, ik ging beter en bewuster met mezelf om maar het niet slapen bleef een probleem en op een gegeven moment had ik schoon genoeg van deze overlevingsmodus en wilde ik niet op deze manier 80 worden. Tijd voor radicale stappen! 

Op deze manier wilde ik geen 80 worden. Tijd voor radicale stappen! 

Ik heb natuurlijk al veel geleerd in de afgelopen 50 jaar. Ik weet bijvoorbeeld dat je geen beeldschermen moet gebruiken ’s avonds, heb kennis over slaapbevorderende voeding en het belang van een goede verbinding tussen lichaam, ziel en geest, maar het waren altijd stukjes van de puzzel.

De echte samenhang ontbrak waardoor het in ieder geval wat betreft de praktische richtlijnen lapmiddelen bleven. Dat geldt ook voor de meeste literatuur over het onderwerp; het zijn vaak stukjes van de puzzel.

Toen ik al zoekende de Slaapwijzer voorbij zag komen was ik eerst erg sceptisch. “Ik weet het allemaal al.” En het klopt wel dat ik na een halve eeuw vrij veel weet en doorleefd heb, maar iets in mij zei mij dat ik misschien aan de Slaapwijzer best wel iets kon hebben. En mijn intuïtie is goed uitgekomen!

En mijn intuïtie is goed uitgekomen!

Dit is de eerste training die ik tegenkom die zo allround is (alle stukjes komen bij elkaar) én ik kwam erachter dat ik niet alles wist!! Ik vind de eerste stap geniaal: de mindset. Dat maakte al een wereld van verschil. Ik zie nu ook beter het verband tussen hoe de invulling van je dag mede je nacht en je slaapkwaliteit bepaalt.

Ik heb inzicht gekregen in triggers, invloeden en reacties van de omgeving. In het verleden had ik vooral geleerd over de praktische kant wat betreft voeding, beeldschermen en de verbinding tussen lichaam en geest, maar dingen zoals eerdergenoemde mindset (ik had niet een slaapprobleem, ik was het!!) en het omgaan met triggers had ik nog niet in mijn pakket.

Ik heb inzicht gekregen in triggers, invloeden en reacties van de omgeving. 

Natuurlijk, ik ben er nog niet. Hoewel de kwartjes snel vallen blijft het een geleidelijk proces van vallen en opstaan, maar al vrij snel zag ik verbetering. Door sommige onderdelen kan ik vrij snel heen fietsen, want inderdaad voor mij bekend, andere zijn ware eyeopeners. Ik vind ik het tempo van de lessen fijn. Het biedt tijd en ruimte om het een en ander goed te laten consolideren.

Kortom ik ben erg blij dat ik Slaapwijzer ben tegengekomen en wil je hiermee graag bedanken!

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen