Blog Column Slaapproblemen

De enige juiste manier om je slaapkwaliteit te beoordelen

slaapkwaliteit beoordelen

Hoe weet je of je voldoende hebt geslapen? En hoe kun je je slaapkwaliteit het best beoordelen? Veel mensen kijken als eerste naar het aantal uren dat ze geslapen hebben. Logisch, want de ‘8 uur regel’ is er stevig ingestampt en het is natuurlijk lekker meetbaar. Toch zegt het vrij weinig. De ene persoon kan met 5 tot 6 uur slaap prima functioneren, terwijl een ander 9 uur slaap nodig heeft om zich fit te voelen. Het is onder andere afhankelijk van genen, gezondheid, leeftijd, stress, levensstijl en vele andere factoren.

De ‘8 uur regel’ kan een ongezonde druk leggen op slechte slapers. Je wilt als het ware iets presteren, wat vaak niet lukt. Het resultaat is dat het slapen (nog) moeizamer zal gaan. Slapen is immers loslaten en heeft niks met presteren te maken.   Ook overdag heeft de ‘8 uur regel’ zijn weerslag. Als je het gevoel hebt dat je niet aan deze ‘harde eis’ hebt voldaan, zul je je vrijwel automatisch slechter gaan voelen en minder gaan presteren. De invloed van de mindset is namelijk ontzettend groot.

Ik schreef er een tijdje geleden dit artikel over. Studenten die van onderzoekers te horen hadden gekregen dat ze te weinig REM-slaap hadden gehad de nacht ervoor, presteerden een stuk slechter dan studenten die verteld was dat ze een nachtrust met voldoende REM-slaap achter de rug hadden. Beide beweringen waren volledig uit de lucht gegrepen. 

De beste graadmeter om je slaapkwaliteit te beoordelen is hoe je je overdag voelt. Als je voldoende energie en levenslust hebt, kun je ervan uitgaan dat je nachtrust voldoende rustgevend is geweest. Voel je je constant moe en futloos – zonder dat hier andere oorzaken voor zijn – dan is je slaapkwaliteit waarschijnlijk niet optimaal. Een situatie om zeker niet in te berusten

Het is volkomen normaal om je net na het wakker worden en in de loop van de middag (rond 15.00/16.00 uur) wat vermoeid/lusteloos voelen. Onze lichaamstemperatuur is dan relatief laag wat hier een invloed op heeft.

slaapwijzer
1 Comment
 1. J.M Kammeraat 3 maanden geleden
  Reageren

  Ik ben geïnteresseerd. Mijn concentratie vermogen is slecht. Dus lezen is een hele taak.
  Ik heb geen e-reader maar ik denk niet dat het handig is om op mobiel te lezen? Vanwege het blauwe licht en de straling (wifi)

  Ik gebruik al jaren slaapmiddelen waar ik uiteraard vanaf wil.

  Momenteel ga ik door een stressvolle drukke tijd. Inslapen gaat goed, maar dat zullen de middelen nog wel doen. Ik word alleen veel te vroeg wakker. Als ik eenmaal verhuisd ben dan wil ik mijn benzodiazepinen afbouwen.
  Door de jaren heb ik dit verminderd maar het wordt nog een klus om er echt vanaf te komen. Ik weet de verschijnselen. Enfin dus nu met middelen wil ik ook geholpen worden.

  Ik heb een chronische insomnia van meer dan 25 jaar. Dus ik moet eerlijk zeggen dat ik me afvraag of uw methode wat veranderen kan. Maar mijn grootste wens is wel om te kunnen slapen.

  Wat is het programma? Worden er emails gestuurd, wat is de frequentie?
  Is het veel leeswerk, want ik wil het wel bij kunnen houden.

  Wat is er zo anders aan uw methode?

  Hoor graag van u. ….

  Groeten Josephine Kammeraat

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezenclose

VANAVOND AL RUSTIGER IN SLAAP VALLEN


HOUDT HET 'PIEKERMONSTER' JOU OOK UIT JE SLAAP?

 • check-square-o
  Ontvang de beste adviezen in je mailbox. 
 • check-square-o
  Direct na je inschrijving krijg je een gratis ebook met 10 technieken
 • check-square-o
  Ontdek vanavond al wat paradoxaal denken, gedachten blokkeren en andere technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer info


Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. 
Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net