Blog Column Slaapproblemen

‘s Nachts wakker: kies voor deze strategie

Tijdens de nacht wakker worden en niet verder kunnen slapen. Het is iets dat we allemaal geregeld meemaken. De verleiding is op zo’n moment groot om ‘in oplossingen te gaan denken’. Wat kun je doen om weer in slaap te vallen? Een bepaalde ontspanningsoefening? Even het bed verlaten? Anders gaan liggen? Toch maar een slaappil ertegenaan gooien? Ik zou je will adviseren om te stoppen met ‘je best doen’ (dat gaat niet samen met slapen) en om te accepteren dat je misschien de hele nacht niet meer slaapt. Dat klinkt gek maar dat is het niet.

De rest van de nacht wakker liggen is zeker niet fijn en je zult het de dag erop ongetwijfeld merken. Aan de andere kant is niet de enorme ramp die het tijdens de nacht kan lijken. Het wordt misschien geen pretje, maar je komt de dag wel door. Je hebt het ongetwijfeld al vaker gedaan. Door deze mindset haal je de druk van de ketel. Je hoeft niks meer te presteren en je kan niet falen. Door deze spanning en prestatiedruk weg te halen ontstaat er – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – juist een basis om weer in slaap te vallen. En als het echt niet lukt om verder te slapen, doet het minder pijn. Je had er immers al rekening mee gehouden.

Het idee dat je de hele nacht niet meer slaapt of dat het misschien lang gaat duren voor je weer in slaapt valt, kan desondanks beangstigend zijn. Met behulp van een techniek met de naam ‘cognitieve herstructurering’ kun deze angst tot een minimum beperken en de acceptatie te vinden die essentieel is om weer in slaap te vallen. In dit artikel leg ik dit uit. 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen