Blog Column Slaapproblemen

Mindfulness-oefening: negatieve gedachten begroeten

Je ligt in bed en ineens zijn ze er weer: negatieve en ‘slaapsaboterende’ gedachten. Hoe kom ik morgen ooit de dag door? Wat als ik de hele nacht niet slaap? Hoe lang hou ik dit nog vol? Je herkent vast wat ik hiermee bedoel.

Een goede manier om met deze gedachten om te gaan, is ze verwelkomen op het moment dat ze bij je opkomen. In gedachten zeg je bijvoorbeeld: ‘Hallo angst voor morgen’, ‘welkom bezorgdheid om mijn gezondheid’ of ‘ik zie dat je er weer bent irritatie om mijn partner die wel goed slaapt’. Als er gedachten zijn die vaak voorkomen, kun je deze zelfs bijnamen geven, wat het begroeten alleen maar makkelijker maakt.

Het bovenstaande klinkt een beetje gek – dat realiseer ik me heel goed – maar het werkt echt. Door je gedachten welkom te heten, plaats je ze indirect in perspectief. Je respecteert dat je hersenen deze gedachten voortbrengen, maar je ziet ze niet langer als een absolute waarheid. Je plaatst ze door de begroeting als het ware meer buiten jezelf, waardoor ze minder krachtig worden.

Het verwelkomen van negatieve gedachten is een mindfulness techniek. Het uitgangspunt hiervan is dat je niet tegen je gedachten vecht, maar accepteert dat ze er zijn. Meer hierover vind je in dit artikel over mindfulness en slaapproblemen.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen