Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

Met een leeg hoofd gaan slapen: een zorgenkwartiertje maakt het verschil

Slaapproblemen zorgen
Wist je dat kinderen van 8 het best slapen? De reden hiervoor is dat de meeste kinderen van deze leeftijd vaste slaaptijden hebben. Hoe belangrijk dit is (en hoe je het zelf het best kunt toepassen) lees je in hoofdstuk 2 van mijn boekEen andere belangrijke reden is dat de meeste kinderen (nog) onbezorgd door het leven gaan.En dat is precies waar het bij veel volwassenen misgaat. Juist als we tot rust willen komen, komen alle gedachten op gang. Van problemen op het werk en zorgen over de kinderen tot dingen die we de volgende dag moeten doen en piekergedachten over het slechte slapen zelf. Alles komt in een willekeurige volgorde voorbij. 

Helaas is het onmogelijk om je hersenen tijdelijk even uit te zetten. Ik heb dit knopje in elk geval nog niet kunnen vinden. Toch kan een zogenoemd ‘zorgenkwartiertje’ een wereld van verschil betekenen. Het simpelweg opschrijven van je zorgen kan je helpen om ze in eerste instantie ‘uit te stellen’ en vervolgens op te lossen. Hoe dat werkt? Frank de Moei, professioneel life-coach van NewStart (bekend van de e-cursus  ‘Blijvend Zelfvertrouwen‘ en ‘Nooit meer zorgen of stress‘) legt dit op een hele mooie manier uit:

“Stel je eens voor dat je een puzzel hebt van duizend stukken. Kun je die in gedachten oplossen? Kun je je ogen sluiten en in je hoofd alles op zijn plaats leggen? Tenzij je een beter geheugen hebt dan een olifant gaat je dat niet lukken.

Een puzzel los je pas op als je de stukken voor je hebt liggen. Zo werkt het ook met je zorgen. Door je zorgen op te schrijven haal je de puzzelstukken uit je hoofd en leg je ze voor je neer. Je maakt je zorgen concreet zodra je ze op papier zet. Pas als je letterlijk ziet staan waar je je zorgen over maakt, kun je er wat aan doen.

Door je zorgen op te schrijven zie je bovendien het patroon. Je herkent welke zorgen regelmatig terugkomen. Net zoals in een puzzel. Als je honderd stukjes met groene bladeren voorbij ziet komen, dan is je conclusie: dit moet wel een bos zijn. Als je honderd zorgen over je relatie hebt opgeschreven zie je: het gaat eigenlijk maar om één ding.”

In hoofdstuk 5.1 van mijn boek vind je een beproefde methode om jouw zorgenkwartiertje zo goed mogelijk in de praktijk te brengen. Je leert bijvoorbeeld hoe je tot de kern van het probleem komt, waneer je direct met iets aan de slag moet (en wanneer je het even kunt laten rusten) en hoe je jouw zorgen kunt transformeren in iets positiefs.  

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen