Blog Column Slaapproblemen

Lig je wakker? Vecht niet langer tegen je gevoelens

Man kan niet slapen en ligt wakker in bed

Gevoelens van angst, spanning, frustratie en irritatie. Als je al lang te maken hebt met slapeloosheid zal het je allemaal bekend voorkomen. De uren voordat je gaat slapen, ontstaat er vaak al een ‘knoop in de maag’. Zal ik deze nacht wel goed slapen? Je hart begint harder te kloppen en er ontstaat het gevoel dat je een prestatie moet leveren.

Als het slapen inderdaad niet lukt – je ligt al een flinke tijd wakker – bereiken deze gevoelens een hoogtepunt. Je voelt je gefrustreerd (waarom overkomt mij dit), hulpeloos (wie kan mij helpen) en eenzaam. Na verloop van tijd kunnen deze gevoelens je leven – zowel overdag als ’s nachts – gaan beheersen.

Chemische reacties

Het is belangrijk om te realiseren dat je weinig controle hebt over gevoelens. Ze zijn simpelweg een gevolg van chemische reacties in ons brein. Waar je wel controle over hebt, is hoe je met deze gevoelens omgaat. Om een voorbeeld te noemen: je kunt heel zenuwachtig zijn voor een eerste date. Terwijl je staat te wachten op de afgesproken plek, heb je de neiging om hard weg te rennen. Toch doe je het niet. De gevoelens kun je niet veranderen, maar hoe je er op reageert heb je volledig zelf in de hand.

Verwelkom je gevoelens

Bij frustratie, angst en spanning door slapeloosheid maakt jouw reactie op deze gevoelens een wereld van verschil. Net als bij angstgedachten (zie dit artikel) is het belangrijk om ze te herkennen, te verwelkomen en te accepteren. Het klinkt misschien een beetje belachelijk, maar door te zeggen “hallo frustratie, ik zie dat je er weer bent” of “welkom angst, ik dacht al dat je vannacht weer op bezoek zou komen” plaats je de gevoelens buiten jezelf en maak je ze kleiner.

Een gevecht dat je niet kan winnen

Probeer vervolgens de verleiding te weerstaan om tegen deze gevoelens te vechten. Voel dat ze aanwezig zijn, accepteer dat ze er zijn en besteed er zo weinig mogelijk aandacht aan. Het laatste wat je kunt gebruiken is een gevecht tegen chemische reacties waar je geen controle over hebt. Je voorkomt hierdoor dat de spanning nog verder toeneemt – je voert een gevecht dat je niet kan wennen – en dat er een onrealistische angst voor deze gevoelens ontstaat.

Wereld van verschil

Het klinkt misschien een beetje vreemd en onnatuurlijk – ik kan me voorstellen dat je er nooit op deze manier over hebt nagedacht – maar het kan een wereld van verschil betekenen. De kans is groot dat je naar verloop van tijd pas ontdekt hoeveel onnodige energie het vechten tegen gevoelens jou heeft gekost. Vaak betekent het opgeven van deze zinloze strijd het begin van meer geestelijke rust, betere slaap en meer energie tijdens de dag.

Meer informatie over het omgaan met stress en spanning door slaapproblemen vind je op mijn website en binnen mijn 7-stappen methode. Ik kan je in elk geval adviseren om de onderstaande artikelen eens te lezen:

slaapwijzer
2 reacties
  1. stanley florencia 4 jaar geleden
    Reageren

    heel heel goeie verslag dank u wel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen