Blog Levensstijl Slaapproblemen Vermoeidheid overdag

Ervaar de kracht van lichttherapie ook tijdens de lente en zomer

Lichttherapie doorslaapproblemen

Lichttherapie wordt altijd geassocieerd met de herfst en de winter. En dat is natuurlijk logisch. Juist in deze donkere tijd kan de juiste vorm van lichttherapie wonderen doen voor je stemming, je slaap en je energieniveau. Toch kan lichttherapie ook tijdens de lente en de zomer van grote waarde zijn. In dit artikel leg ik uit waarom.  

Het verschuiven van je slaapfase: doorslapen tot de wekker

Lichttherapie kan ook tijdens de lente en zomer worden toegepast om doorslaapproblemen vanwege een zogenoemde vervroegde slaapfase te voorkomen. Een lichttherapie-sessie van ongeveer 30 minuten tijdens de avond kan helpen om eindelijk pas wakker te worden als de wekker gaat. Plan de sessie ongeveer 2 uur voor het slapen en vermijd daarna fel licht. 

Een onmisbare opkikker tijdens druilerige dagen

We wonen in Nederland (of Belgie). En dat betekent natuurlijk dat er in de lente en de zomer meer dan genoeg bewolkte en druilerige dagen zijn. De kracht van het daglicht is tijdens deze dagen onvoldoende om de aanmaak van melatonine overdag te onderdrukken. En dit zorgt helaas voor (onnodige) vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid. Bovendien kan het je bioritme in de war schoppen. Lichttherapie – een sessie van 20 tot 30 minuten volstaat – kan dit voorkomen. 

Een boost tijdens dagen dat je veel binnen bent

Ook tijdens de lichte tijd van het jaar zijn er dagen dat je – bijvoorbeeld door (werk)verplichtingen – te weinig buitenkomt. En dat heeft een negatieve invloed op je slaap, stemming en energieniveau. Wist je bijvoorbeeld dag kunstlicht 20 keer minder krachtig is dan daglicht? Lichttherapie helpt je om toch vrolijk en energiek de dag door te komen. Plan bijvoorbeeld een sessie in direct na het opstaan.

Plan een licht-sessie en presteer optimaal

Heb je een belangrijke afspraak? Ben je flink ingekakt, maar wil je toch fit en energiek tijdens een etentje verschijnen? Of wil je optimaal presteren tijdens het sporten? Een lichttherapie-sessie ongeveer een uur voor jouw gewenste ‘piekmoment’ geeft je de gewenste boost en helpt je om optimaal te presteren.

Wisselende werktijden: ondersteun je bioritme

Wisselende werktijden zijn altijd een uitdaging voor je lichaam. Zeker als er sprake is van nachtdiensten. Lichttherapie kan helpen om je bioritme in balans te houden. Met andere woorden: fit en energiek zijn op de werkvloer en thuis goed kunnen slapen (en niet andersom). 

Aan de slag met lichttherapie? Kies dan voor een lichttherapiebril. In tegenstelling tot traditionele daglichtlampen ben je niet aan een vaste plek gebonden en kan er geen twijfel ontstaan (welke kant moet ik opkijken, hoe ver moet de lamp van mij afstaan etc.). Onze favoriet is de AYOlite lichttherapiebril. De bril is licht en minimalistisch, gebruikt blauw-turquoise licht met de perfecte golflengte en kent bovendien een niet goed, geld terug garantie van maar liefst 60 dagen. 

 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen