Blog Levensstijl Slaapproblemen

L-tryptofaan: 5 feitjes over dit aminozuur (van kerstkalkoen tot ‘roze bril’)

l-trypotfaan
L-tryptofaan. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Ik vergelijk het aminozuur wel eens met de eerste halte van de spreekwoordelijke ‘slaaptrein’. L-tryptofaan wordt in het lichaam namelijk omgezet in 5-HTP, de tweede halte, en gaat verder als serotonine en uiteindelijk melatonine (de derde en de vierde halte). In dit artikel vind je 5 feitjes/wetenswaardigheden over L-tryptofaan. Zeker de moeite van het lezen waard!

Dit artikel gaat over L-tryptofaan als voedingsstof. Aangezien Slaapwijzer.net L-tryptofaan als supplement verkoopt mogen wij door strenge EU-wetgeving hier slechts beperkt informatie over geven.

  1. L-tryptofaan is een van de essentiële aminozuren. Dat betekent dat mensen het niet zelf aan kunnen maken, maar dat het uit voeding (of een supplement) moet komen.
  2. Het L-tryptofaan molecuul wordt in het lichaam omgezet in verschillende ‘stofjes’. Allereerst 5-HTP en vervolgens serotonine en melatonine.
  3. Voedingsmiddelen die relatief veel L-tryptofaan bevatten zijn eieren, melk, kalkoen, rijst, banaan, aardappelen, kabeljauw, kaas en soja.
  4. Vroeger werd gedacht dat de L-tryptofaan in kalkoen ervoor zorgde dat mensen na de kerstmaaltijd slaperig werden. Waarschijnlijk heeft het er echter meer mee te maken dat het verteren van een (veel) te grote maaltijd veel energie kost voor het lichaam.
  5. Op de onvolprezen website ergogenics.org worden een flink aantal onderzoeken over L-trytpofaan belicht. Enkele opmerkelijke uitkomsten vind je hier. 
slaapwijzer
1 Comment
  1. Renate 3 jaar geleden
    Reageren

    Hallo dank voor alle slaapinfo. Vandaag voor het eerst L-tryptofaan en 5-HTP gebruiken. Ben benieuwd!!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen