Blog Levensstijl Slaapproblemen

L-tryptofaan: 10 feitjes over dit aminozuur (van kerstkalkoen tot ‘roze bril’)

l-trypotfaan
L-tryptofaan. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Ik vergelijk het aminozuur wel eens met de eerste halte van de spreekwoordelijke ‘slaaptrein’. L-tryptofaan wordt in het lichaam namelijk omgezet in 5-HTP, de tweede halte, en gaat verder als het ‘feel good’ stofje serotonine en uiteindelijk het ‘slaaphormoon’ melatonine (de derde en de vierde halte). In dit artikel vind je 10 feitjes/wetenswaardigheden over L-tryptofaan. Zeker de moeite van het lezen waard!

 1. L-tryptofaan is een van de essentiële aminozuren. Dat betekent dat mensen het niet zelf aan kunnen maken, maar dat het uit voeding (of een supplement) moet komen.
 2. Het L-tryptofaan molecuul wordt in het lichaam omgezet in verschillende ‘stofjes’. Allereerst 5-HTP (ook als supplement verkrijgbaar) en vervolgens serotonine en melatonine.
 3. Voedingsmiddelen die relatief veel L-tryptofaan bevatten zijn eieren, melk, kalkoen, rijst, banaan, aardappelen, kabeljauw, kaas en soja.
 4. Vroeger werd gedacht dat de L-tryptofaan in kalkoen ervoor zorgde dat mensen na de kerstmaaltijd slaperig werden. Waarschijnlijk heeft het er echter meer mee te maken dat het verteren van een (veel) te grote maaltijd veel energie kost voor het lichaam.
 5. L-tryptofaan en 5-HTP worden vaak gebruikt om de serotonine- en melatoninesynthese te verhogen. Bij suppletie met L-tryptofaan is er een ongeveer een 10 keer hogere dosis nodig (bron: orthokennis.nl).
 6. Het Naval Health Research Center heeft onderzocht of ze L-trytpofaan konden gebruiken om soldaten fitter te maken. Meer informatie over het onderzoek en de uitkomsten hiervan vind je via deze link
 7. Op de onvolprezen website ergogenics.org worden een flink aantal onderzoeken over L-trytpofaan belicht. Enkele opmerkelijke uitkomsten? L-tryptofaan zou vrouwen een roze bril opzetten, het zou je dominant maken, het zou de emotionele intelligentie verhogen en het zou ervoor zorgen dat ‘nee’ zeggen makkelijker wordt. 
 8. Binnen de Slaapwinkel van slaapwijzer.net wordt een kwalitatief hoogwaardig L-tryptofaan supplement aangeboden. Hier zijn de vitaminen B6 en B3 aan toegevoegd die een rol spelen bij de omzetting in het lichaam.
 9. Het is belangrijk om L-tryptofaan als supplement op een lege maag in te nemen, ongeveer een half uur voor het slapen. Nadien is het advies om fel licht vermijden, om de aanmaak van melatonine niet tegen te gaan.
 10. L-tryptofaan, 5-HTP en melatonine worden veelvuldig verkocht als ‘slaapsupplement’. Ik krijg vaak de vraag wat het beste werkt. Helaas kan ik hier geen eenduidig antwoord op geven. Iedereen reageert verschillend op supplementen en het is de uitdaging om dit voor jezelf uit te vinden.
Om eventuele vragen voor te zijn nog even het volgende: net als bij andere supplementen is het bij L-tryptofaan belangrijk om je aan de voorschriften op de verpakking te houden. Bij twijfel, bijvoorbeeld bij medicatiegebruik, is het altijd verstandig om even te overleggen met de arts die deze medicatie heeft voorgeschreven.
slaapwijzer
1 Comment
 1. Avatar
  Renate 1 maand geleden
  Reageren

  Hallo dank voor alle slaapinfo. Vandaag voor het eerst L-tryptofaan en 5-HTP gebruiken. Ben benieuwd!!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen