Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

Je brein trainen: maak er een vaste gewoonte van (juist bij slaapproblemen)

Je lichaam trainen is volledig ingeburgerd binnen onze maatschappij. 2,3 miljoen mensen zijn lid van een fitnessstudio en je kunt geen park of bos binnenwandelen zonder dat je hardlopers tegenkomt. En dat is een goede zaak. Bewegen is gezond, houdt ziektes buiten de deur en legt de de basis voor een goede nachtrust.

Het trainen van het brein is – hoewel het langzaam in opkomst is – nog een stuk minder vanzelfsprekend. Bij veel mensen komt het niet eens op of ze zien er simpelweg de meerwaarde niet van in. En dat is ontzettend jammer, want met een kleine inspanning per dag (10 minuten is voldoende) kun je een geweldig resultaat behalen.

Bij het trainen van je lichaam worden je spieren sterker. Dat klinkt vanzelfsprekend. Maar wist je dat onderzoek keer op keer heeft aangetoond dat het trainen van je brein ervoor zorgt dat er fysieke veranderingen in je hersenen plaatsvinden? Je maakt je brein sterker, weerbaarder en flexibeler. En dat biedt zo ontzettend veel meerwaarde.

De essentie van het trainen van je brein is het anders of niet reageren op (sterke) gedachten en gevoelens. Je (h)erkent simpelweg dat ze er zijn, maar je trapt niet in de valkuil om ze je volledig in beslag te laten nemen of om er tegen te vechten. Jij BENT namelijk niet jouw gedachten. En elke gedachte en elk gevoel dat je in je leven hebt gehad, is uiteindelijk ook weer verdwenen.

Door de juiste afstand te nemen van je gedachten en gevoelens, nemen ze vrijwel onmiddellijk in kracht af en voorkom je de automatische ‘vecht- of vluchtmodus’ die zo vaak onnodig wordt geactiveerd. En dat maakt een enorm groot verschil, zeker als je goed wilt kunnen slapen.

Maar hoe train je je brein? Meditatie is hierbij de sleutel. En dat hoeven echt geen lange, zweverige sessies van een uur te zijn, waarbij je gehurkt op een kussen zit. 10 minuutjes per dag, gewoon op een stoel, is voldoende. 
Er zijn meerdere goede apps die je hierbij kunnen helpen. Mijn absolute favoriet is de ‘Waking Up’’ app van de neurowetenschapper Sam Harris. Op een hele nuchtere, onderbouwde manier legt hij de voordelen van meditatie uit en begeleidt hij je – met zijn rustgevende stem – door de dagelijks oefeningen heen. Meer informatie vind je via deze link
slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen