Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

Je best doen om beter te slapen? Trap niet in deze valkuil …

Je best doen

‘Vanaf nu ga ik echt mijn best doen om beter te slapen. Het is alles of niks.’ Uitspraken zoals deze – en met een vergelijkbare strekking – hoor en lees ik regelmatig. Het is goed om slaap serieus te nemen, maar toch zit er een grote valkuil in deze prestatiegerichte benadering.

Slaap laat zich niet afdwingen en je best doen – wat bij talloze andere gebieden een uitstekende strategie is – kan bij slaapproblemen averechts werken. Goed slapen betekent loslaten en ontspannen en dat lukt niet als je de druk voor jezelf opvoert.

Is je best doen om goed te slapen dan onmogelijk? Zeker niet, maar het is wel belangrijk om voor de juiste benadering te kiezen. Er zijn talloze dingen die je kunt doen om beter te slapen. Een goede slaaphygiëne, beter omgaan met stress, een ‘slaapverwekkende’ levensstijl en een bewust voedingspatroon zijn enkele voorbeelden.

Het is echter van groot belang om hier een vast onderdeel van je levensstijl van te maken, zonder dat je elke dag bewust met het verbeteren van je slaap bezig hoeft te zijn. Je kunt hierdoor focussen op je werk, familie, hobby’s en alle andere zaken die er toe doen, terwijl je – zonder dat je de druk voor jezelf opvoert – op de automatische piloot een goede basis voor je nachtrust legt.

De ‘Slaapchecklist’ die je bij mijn ‘monster-methode‘ kunt krijgen, biedt hierbij houvast. Je vult elke week in wat je hebt gedaan aan het verbeteren van je slaap door vinkjes te zetten. Na een aantal weken heb je de checklist niet meer nodig, omdat je simpelweg niet meer anders gewend bent.

Elke dag doe je je best om beter te slapen, zonder onnodige druk en prestatiedrang en met alle energie voor wat jouw leven kleur geeft. 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen