Blog Column Slaapproblemen

Hoe slechte slapers hun slaapgolf onbewust afbreken (doe jij dit ook?)

slaapvermogen

Slapen is een beetje te vergelijken met surfen. Jij bent de surfer. Niet zo’n beginner die je wel eens in van die klasjes bezig ziet vanaf het strand, maar een geoefende professional met een enorme dosis ervaring. Ga maar na. Je hebt al talloze uren gesurfd (geslapen). Het is dus zeker niet de vraag of je het wel kunt. Je hebt jezelf al lang bewezen. Je hebt waarschijnlijk meer uren geslapen dan de beste surfer ooit op zijn plank heeft gestaan. 

Toch zijn surfers afhankelijk van de golfen. Bij een klein rimpeltje in het water lukt het simpelweg niet, hoeveel vaardigheid en ervaring ze ook hebben. Om te laten zien wat ze kunnen hebben ze een stevige, krachtige golf nodig. Bij slapen is het niet anders. Als er geen goede, krachtige slaapgolf is waarop je je mee kunt laten voeren, komt er weinig van terecht. Hooguit wat vallen en opstaan. Met andere woorden: een gebroken nacht.

Maar wat is dan die slaapgolf hoor ik je denken. Het is een ander woord voor het slaapvermogen dat zich gedurende de dag opbouwt. Elk uur dat je wakker bent, bouwt het zichzelf langzaam op. In dit artikel (link) waarin ik uitleg hoe het slaap-waak ritme werkt ga ik hier verder op in met onder andere een aantal grafieken die het mooi in beeld brengen. Zeker de moeite waard om even te lezen, al zeg ik het zelf.

Elk uur dat je wakker bent, groeit je slaapvermogen

Hoe groot jouw slaapvermogen is heb je voor een groot deel zelf in de hand. Wat je doet (of juist niet doet) kan de golf laten groeien of juist kleiner maken. Een evenwichtig slaap-waak ritme, een gezonde (slaapverwekkende) levensstijl en het slim gebruik maken van licht en duisternis kunnen een kleine rimpeling in het water transformeren tot een mini-tsunami.

Helaas is het omgekeerde ook mogelijk. En dat is precies waar veel slechte slapers de mist in gaan. Zij proberen zo goed mogelijk om te gaan met hun slapeloosheid, maar saboteren juist hun natuurlijke slaapvermogen en maken de golf waarop ze moeten surfen onbewust veel te klein. Hierdoor blijven de slaapproblemen bestaan en worden ze zelfs groter.

Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn slaap inhalen gedurende de dag, extra lang uitslapen of juist (te) vroeg naar bed gaan. Misschien voelt het goed en verstandig – en even de ogen sluiten na het avondeten klinkt onschuldig – maar uiteindelijk krijg je de rekening gepresenteerd. De extra uurtjes die je meepakt beïnvloeden je slaapvermogen negatief en maken de golf kleiner. (Door)slapen tijdens de nacht wordt een stuk lastiger. Ook een verkeerde levensstijl (denk bijvoorbeeld aan je voeding) of blootstelling aan licht en duisternis op de verkeerde momenten van de dag kunnen de slaapgolf in kracht laten afnemen.

Het klinkt onschuldig, maar uiteindelijk krijg je de rekening gepresenteerd

En misschien denk je nu: mijn man doet altijd een middagdutje en hij slaapt ’s nachts prima. Of mijn zoon slaapt tot 11 uur uit en kan de volgende nacht ook weer slapen. Dat kan. Maar helaas geldt het niet voor iedereen. Mensen met een grote aanleg om dik te worden komen op de koffie als ze naar de McDonald’s gaan en mensen met aanleg voor slapeloosheid moeten altijd oppassen dat ze hun eigen slaapgolf niet afbreken.

Om nog even bij mijn beeldspraak te blijven wil ik tot slot nog even ingaan op het weer tijdens het surfen. Het zal je niet verbazen dat je het best vooruit komt met stevige golfen en een lekker briesje. Het liefst met het zonnetje hoog aan de hemel. Als het stormt of onweert wordt het een heel ander verhaal. Ook bij een goede golf is het dan vrijwel onmogelijk om op je plank te blijven staan.

Als het stormt of onweert, wordt het een heel ander verhaal

Ook hier valt een vergelijking te trekken met slapeloosheid. De storm en het onweer staan in dit verhaal symbool voor stress, spanning en angstgedachten die het slapen onmogelijk kunnen maken. Het is belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden. Ik wil er in dit artikel niet al te specifiek op ingaan, maar verwijs je graag naar mijn ebook met 10 beproefde technieken om je gedachten te kalmeren (ook voor de achtergrond hiervan). Klik hier om het gratis ebook te downloaden.

Wellicht goed om te weten: binnen mijn 7-stappen methode speelt het laten groeien van de slaapgolf en het omgaan met slecht weer (stress, spanning en angstgedachten) een centrale rol. Verdiep je er eens in of ervaar volledig risicoloos (niet goed, is geld terug) wat het voor jou gaat betekenen.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen