Blog Column

Heel Nederland Slaapt: zeker amusant, maar ook een gemiste kans

Heel Nederland Slaapt

En? Begin november nog gekeken naar ‘Heel Nederland Slaapt’ van Omroep Max? Ik wel. Een anderhalf uur durend programma over slaap mag ik natuurlijk niet missen. Als jij het wel gemist hebt, kun je het terugkijken via deze link

Wat ik ervan vond? Laat ik vooropstellen dat ik het goed vind dat er tegenwoordig steeds meer aandacht voor slaap (en slapeloosheid) lijkt te komen. De uitzending zelf vond ik amusant (leuke items), er werden een aantal belangrijke onderwerpen – waaronder de invloed van de biologische klok – goed uitgelegd en als ik heel eerlijk ben vind ik Dionne Stax ook een erg charmante presentatrice 😉

Toch heb ik de echte diepgang gemist in Heel Nederland Slaapt. In de zaal zaten bijna alleen maar goede slapers en het psychologische aspect van slapen is niet tot nauwelijks aan bod gekomen. Dat vind ik een gemiste kans. Het zijn juist de malende gedachten en de angst om te slapen – ‘hoe kom ik morgen ooit de dag door’ – die bij praktisch alle slechte slapers voor de grootste problemen zorgen.

Het vervelende is namelijk dat je alle adviezen die gisteren aan bod kwamen – een vast slaappatroon, meer bewegen, gezond eten etc. – uit kunt voeren, maar dat angst en spanning het slapen toch onmogelijk kunnen maken. Doordat deze angst continu bevestigd wordt (zie je wel dat het niet lukt) zak je langzaam steeds verder weg in het drijfzand.

Als het jou bekend voorkomt wil ik je het volgende meegeven. Heb je er wel eens over nagedacht dat slapen en panikeren twee uitersten zijn? Slapen ligt bij wijze van spreke helemaal links en panikeren helemaal rechts. Het heeft niks met elkaar te maken.

Als je niet kunt slapen is het beste alternatief om de situatie te accepteren en ‘gewoon’ uit te rusten. Uitrusten is de directe buurman van slapen en veruit het beste alternatief. Probeer de volgende keer dat je slecht slaapt – hoe gek het ook moge klinken – gewoon te genieten. De technieken in mijn gratis ebook helpen je daarbij.

Verder wil ik je nadrukkelijk adviseren om aan de slag te gaan met ‘rustgedachten’. Een geweldige techniek van de Britse slaapdeskundige Sasha Stephens. Het helpt je om op basis van je eigen herinneringen de geestelijke rust te vinden die je nodig hebt om goed te slapen. In mijn boek (hoofdstuk 6.4) leg ik precies uit hoe dit werkt.

Om even terug te komen op Heel Nederland Slaapt: ik ben geen zuurpruim en vond het een leuk en goed programma. Ik hoop dat de de combinatie psychologie/slapen een idee is voor een volgende thema-uitzending. Ik zal Jan Slagter een mailtje sturen 😉

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen