Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

Goed slapen als een ‘way of life’: gebruik je energie voor leukere dingen

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar ik wil je waarschuwen om niet te fanatiek met slaapadviezen aan de slag te gaan. Juist door je vol overgave op het ultieme doel – goed slapen – te richten, voer je de druk en spanning voor jezelf op. Je bereidt je als het ware voor op een wedstrijd. En dat werkt alleen maar averechts, omdat het bij goed slapen draait om loslaten en ontspanning.

De sleutel is om elke dag te zorgen voor een optimaal slaapvermogen – een krachtige golf – maar dan als een ‘way of life’. Met andere woorden: je brengt de beste slaapadviezen elke dag op de automatische piloot in de praktijk, zonder dat je er nog over na hoeft te denken. Het resultaat is dat je je energie kunt gebruiken voor dingen die er echt toe doen, zoals werk, hobby’s en familie, en je slapeloosheid niet langer voedt, want alles wat je aandacht geeft groeit. 

De beste manier om een slaapversterkende levensstijl te ontwikkelen, is door het creëren van gewoontes. Elke dag op dezelfde tijd opstaan, moet net zo vanzelfsprekend worden als je tanden poetsen. En bij het om 22.00 uur in de avond uitschakelen van alle beeldschermen hoef je helemaal niet meer na te denken. Dat gaat automatisch. En dat wandelingetje in de lunchpauze en dat halve uurtje sporten op zolder met je kettlebell zijn voor jou het ‘nieuwe normaal’.

Door nieuwe slaapversterkende gewoontes slim te verbinden aan activiteiten die je sowieso moet doen, bespaar je tijd en energie. Als je op de fiets naar je werk gaat, pak je al een flinke dosis daglicht, frisse lucht (negatieve ionen) en lichaamsbeweging mee. Drie vliegen in een klap. En je moet toch naar je werk. Ik ben ervan overtuigd dat je met een beetje creativiteit allerlei wegen kunt vinden om jouw nieuwe gewoontes een slimme plek te geven in je leven, zodat je elke dag onbewust bezig bent met het verbeteren van je slaap.

Voor verdere verdieping bij het aanleren van goede gewoontes en het afleren van slechte gewoontes, wil ik je adviseren om het geweldige boek ‘Elementaire Gewoontes’ van James Clear eens te lezen.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen