Blog Column Levensstijl Slaapproblemen Vermoeidheid overdag

Geef je nachtrust een boost met 3 ‘strategische relaxmomentjes’ overdag

Rennen, rennen, rennen en niet tot nauwelijks stilstaan. Het is in een notendop hoe een dag eruit ziet voor veel Nederlanders en Belgen. Vooral mensen die met slaapproblemen te maken hebben, zijn geneigd met beide benen in deze valkuil te stappen. In hun pogingen om alle balletjes in de lucht te houden, staan zij de hele dag in de actiemodus. Komt het je bekend voor?

Het gevolg: je rent jezelf de hele dag voorbij en ploft aan het einde van de dag uitgeput in je bed. Helaas vaak meer moe dan slaperig. De kans bestaat dat het nog wel lukt om op basis van je natuurlijke slaapgolf (zie dit artikel) redelijk snel in slaap te vallen.

De ellende begint pas na enkele uren. Je lichaam en brein hebben de hele dag in de ‘overdrive’ gestaan en zijn onvoldoende tot rust gekomen. Het gevolg is dat ze vroeg of laat weer op de deur gaan kloppen. Het resultaat is dat je tijdens de nacht wakker wordt met een overactief brein en een bonzend hart. Voor je weer tot rust bent gekomen is het vaak uren later. Met een beetje geluk val je nog in slaap, maar als het tegenzit lig je de rest van de nacht wakker.

Zie je waar het probleem hier ligt? Nadat je ’s nachts wakker bent geworden moeten je brein en lichaam alsnog tot ontspanning komen. Waarom? Omdat je dit tijdens je drukke dag hebt nagelaten. Doorslaapproblemen komen vrijwel altijd door een ‘inhaalslag’.

Om die reden wil ik je op het hart drukken: kies bewust voor jezelf en gun jezelf ontspanning. Het geeft je leven overdag een boost, maar betekent ook een kwaliteitsimpuls voor je nachtrust. Ik begrijp erg goed dat er vaak veel moet gebeuren op een dag en dat je niet altijd tijd hebt voor een lange wandeling in het bos of andere tijdrovende activiteiten. Als je er wel tijd voor kan maken, laat het dan vooral niet na 🙂

De beste oplossing om voldoende ontspanning een plek te geven in een druk leven zijn ‘strategische relaxmomentjes’. Maak op een dag bijvoorbeeld 3 keer 10 minuten vrij voor ontspanning. Het lijkt niet veel, maar het maakt een wereld van verschil. Zeker als je er een vaste gewoonte van maakt.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Mediteren is een geweldige manier van (snelle) ontspanning en er zijn handige apps die je hierbij kunnen begeleiden. Andere opties zijn ‘gewoon even liggen’, muziek luisteren, visualiseren, een kort wandelingetje, schrijven (wat jij wilt) of puzzelen. Je kunt zelf vast nog talloze andere ideeën bedenken en anders kan Google dat wel 🙂

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen