GABA: neurotransmitter met een inhiberende (remmende) werking

GABA – een afkorting voor gamma-aminoboterzuur – is een zogenoemde neurotransmitter die we van nature aanmaken in onze hersenen. Het heeft een zogenoemde inhiberende (remmende) functie in het centraal zenuwstelsel.  In dit artikel wordt precies uitgelegd wat GABA is en welke rol het vervult voor ons lichaam.

Dit artikel gaat over GABA als lichaamseigen stof, niet over GABA als supplement. Als je overweegt om een supplement te gebruiken dan is het advies om bij twijfel te overleggen met een arts en je altijd aan de adviezen op de verpakking of in de bijsluiter te houden. Het is bovendien verstandig je supplementen bij een betrouwbare (Nederlandse) webwinkel te bestellen.


GABAWat is GABA precies?

GABA wordt in de hersenen geproduceerd vanuit glutamaat. Glutamaat is een zout dat van glutaminezuur afstamt. Glutaminezuur komt in het lichaam voor als aminozuur, een bouwstof waaruit eiwitten worden gemaakt. De productie van GABA komt tot stand met behulp van vitamine B6 en het enzym GAD. De belangrijkste functie van GABA is om de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel te verminderen. Hoe dit werkt beschrijft de Ortho Health Foundation goed op hun website:

“Er zijn stimulerende (exiterende) en remmende (inhiberende) neurotransmitters en deze twee houden elkaar in balans. Wanneer er een overactiviteit in de neuronen ontstaat zal GABA die een inhiberende activiteit heeft deze overactiviteit remmen. Hierdoor werkt GABA als een natuurlijke rustgever, remt het de zenuwimpulsen en heeft GABA een stress regulerende activiteit.”

Wat is de relatie tussen GABA en geneesmiddelen?

Veel slaappillen danken hun effectiviteit aan de interactie met GABA. Benzodiazepines zijn bijvoorbeeld een categorie medicijnen die GABA activeren. Hierdoor worden de zenuwen gekalmeerd en dalen angstgevoelens en stress. Daarnaast heeft dit een verdovend effect, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Hoe merk je dat je een tekort hebt aan GABA?

Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder GABA aan. Ook kan het zijn dat de GABA-receptor functie in je hersenen niet goed meer werkt. Een tekort aan GABA kan zich uiten door het moeilijk kunnen ontspannen van spieren. Ook kan het moeilijk zijn om de knop in je hersenen op ‘uit’ te zetten; je gedachten blijven maar voortrazen.

Gaba in voeding

GABA komt in diverse soorten voeding voor. Voorbeelden hiervan zijn (blad)groenten, noten, zaden, eieren en tomaten, vette vis en volkoren producten.

 

Binnen de Kennisbank van Slaapwijzer.net lees je ook informatie over het gebruik van 5-HTP en melatonine als voedingssupplement.