GABA

GABA – een afkorting voor gamma-aminoboterzuur – lijkt als voedingssupplement steeds populairder te worden in Nederland en België. De lichaamseigen stof die we van nature aanmaken in onze hersenen wordt in verband gebracht met een betere slaap en het reguleren van stress en angsten. In dit artikel wordt precies uitgelegd wat GABA is, of het zinvol is om GABA als supplement te gebruiken, wat eventuele bijwerkingen zijn en waar je het kunt bestellen.

Zie voedingssupplementen enkel als hulpmiddel en niet als oplossing tegen slapeloosheid. Overleg bij twijfel met een arts en houd je altijd aan de adviezen op de verpakking of in de bijsluiter. Voor een definitieve oplossing tegen slaapproblemen verwijs ik je graag naar mijn 7-stappen methode


GABAWat is GABA precies?

GABA wordt in de hersenen geproduceerd vanuit glutamaat. Glutamaat is een zout dat van glutaminezuur afstamt. Glutaminezuur komt in het lichaam voor als aminozuur, een bouwstof waaruit eiwitten worden gemaakt. De productie van GABA komt tot stand met behulp van vitamine B6 en het enzym GAD. De belangrijkste functie van GABA is om de activiteit van zenuwen in het zenuwstelsel te verminderen. Omdat GABA een lichaamseigen stof is, kan het gezien worden als een natuurlijk middel.

Binnen de Slaapwinkel van slaapwijzer.net wordt een kwalitatief hoogwaardig GABA-supplement aangeboden met l-theanine en vitamine B6. Met de kortingscode: GABA (invullen bij het afrekenen) krijg je tot donderdag 14 februari 15% korting.


Wat is de relatie tussen GABA en geneesmiddelen?

Veel slaappillen danken hun effectiviteit aan de interactie met GABA. Benzodiazepines zijn bijvoorbeeld een categorie medicijnen die GABA activeren. Hierdoor worden de zenuwen gekalmeerd en dalen angstgevoelens en stress. Daarnaast heeft dit een verdovend effect, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Hoe belangrijk GABA precies is als essentiële neurotransmitter is relatief kort geleden ontdekt. Er wordt op dit moment verwacht dat het een rol speelt bij verschillende gezondheidsproblemen, zoals ADHD, slapeloosheid, depressie, angsten, ontstekingen en het premenstrueel syndroom.


Hoe merk je dat je een tekort hebt aan GABA?

Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder GABA aan. Ook kan het zijn dat de GABA-receptor functie in je hersenen niet goed meer werkt. Een tekort aan GABA kan zich uiten door het moeilijk kunnen ontspannen van spieren. Ook kan het moeilijk zijn om de knop in je hersenen op ‘uit’ te zetten; je gedachten blijven maar voortrazen. In dit geval kan eventueel gekozen worden voor een supplement.


De GABA bloed-hersenbarrière controverse

De bloed-hersenbarrière van je lichaam is een zeer nuttig verdedigingsmechanisme dat voorkomt dat schadelijke stoffen je hersenen binnendringen. Deze barrière maakt het echter ook veel moeilijker voor synthetische of natuurlijke supplementen om verbindingen met receptoren in je hersenen aan te gaan.

Onderzoekers hebben lang gedacht dat GABA als supplement grote moeite heeft met het passeren van de bloed-hersenbarrière. Recent onderzoek trekt dit in twijfel en suggereert dat dit wel degelijk mogelijk is (de bloed-hersenbarrière is meer flexibel dan gedacht). Vitamine B6 en l-theanine kunnen hierbij een rol spelen. Extra onderzoek is echter nodig.


GABA: welke dosering

De juiste dosering van GABA is in principe afhankelijk van je leeftijd, geslacht en gewicht. Over het algemeen wordt 250 mg per dag geadviseerd. Bij twijfel is het – ook bij een lichaamseigen stof zoals GABA – verstandig om met je huisarts te overleggen. Het is niet bekend wat de langetermijneffecten zijn van het nemen van een hoge dosering GABA (meer dan 1000-1500 mg per dag).


Starten met GABA-supplementen

Voor welke toepassing je GABA ook gebruikt, het wordt aangeraden om met een relatief lage dosering te beginnen om te kijken hoe je lichaam reageert. Het is onverstandig om de bovengrens qua dosering te overschrijden, aangezien er aanwijzingen zijn dat een teveel aan GABA juist een omgekeerd effect kan hebben. Mocht je enige bijwerkingen merken, dan kun je direct een aanpassing maken door de dosering te verlagen of te stoppen met het gebruik. Het is verstandig om contact op te nemen met je (huis)arts als er sprake is van bijwerkingen.


GABA bijwerkingen

GABA is veilig om te nemen en kan gebruikt worden met geen of minimale bijwerkingen. In sommige gevallen kan het innemen van een GABA-supplement echter leiden tot milde bijwerkingen:

  • verhoogde hartslag
  • snelle ademhaling of kortademigheid
  • gevoel van tintelingen en jeuk in de nek, gezicht en/of ledematen
  • slaperigheid

Er zijn enkele gevallen bekend waarbij een extra hoge dosering van GABA juist angstgevoelens en depressies aan leek te wakkeren. Ook worden er – op het internet – gevallen genoemd waarbij GABA voor een rood aangelopen gezicht heeft gezorgd.


Groepen voor wie het slikken van GABA als supplement risicovol is

Er zijn enkele risicogroepen waarvoor het beter is om GABA niet te gebruiken of het gebruik tot een minimum te beperken. Ben je zwanger of geef je borstvoeding bijvoorbeeld, dan is het verstandig geen GABA-supplementen te nemen. Er is simpelweg te weinig onderzoek gedaan naar de effecten hiervan op je baby. Ook als je al medicijnen neemt tegen depressie, angsten of slaapstoornissen dan is overleg met je arts noodzakelijk, voordat je start met GABA-supplementen. Het is namelijk mogelijk dat er een ongewenste reactie ontstaat tussen de medicijnen en het supplement.

Binnen de Slaapwinkel van slaapwijzer.net wordt een kwalitatief hoogwaardig GABA-supplement aangeboden met l-theanine en vitamine B6. Met de kortingscode: GABA (invullen bij het afrekenen) krijg je t/m donderdag 28 februari 15% korting.

Binnen de Kennisbank van Slaapwijzer.net lees je ook informatie over het gebruik van 5-HTP en melatonine als voedingssupplement.