Blog Column Slaapproblemen Vermoeidheid overdag

Een feestje met jezelf: hoe een ander perspectief voor geestelijke rust zorgt

Probeer in je gedachten eens terug te gaan naar een nacht dat je vanwege een leuke of bijzondere reden weinig geslapen hebt. Bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw, door een feestje dat later werd dan verwacht of vanwege een sportwedstrijd die je wilde volgen. Hoe voelde je de dag erna? Waarschijnlijk niet optimaal fit, maar wel een heel stuk beter dan na een nacht waarbij je tegen wil en dank wakker hebt gelegen.  

Gek toch eigenlijk? Het lichamelijke effect na een gebroken nacht met een leuke oorzaak is precies hetzelfde als het lichamelijke effect na een gebroken nacht waarbij je ‘plafonddienst’ hebt gehad. Je voelt je niet fit. Het is niet je lichaam, maar het zijn je gedachten die je (extra) laten lijden. De dag na een feestje ga je – ondanks je gesteldheid – over tot de orde van de dag. Na een gebroken nacht door slaapproblemen blijf je hangen in schuldgevoel, moedeloosheid en een krampachtige zoektocht naar een oorzaak en een oplossing.

De Britse neurowetenschapper en filosoof Sam Harris weet het treffend te verwoorden: “Bijna al ons lijden is het product van onze gedachten. We brengen bijna elk moment van ons leven in gedachten verzonken door en worden gegijzeld door het karakter van die gedachten.” En juist bij slaapproblemen zijn die gedachten vaak veel zwarter dan nodig is. Het glas wordt – vrijwel altijd onbewust – altijd als half leeg gezien. We kunnen de situatie maar vanuit één hoek bekijken.

Een ander perspectief maakt een wereld van verschil. Waarom beeld je je na een slapeloze nacht bijvoorbeeld niet in dat je een feestje met jezelf hebt gevierd? Dat haalt de druk van de ketel en maakt de dag erop een stuk prettiger. Je blijft niet hangen in de slechte nacht en besteed je energie – die heus minder zal zijn – aan dingen die de moeite waard zijn. Er breekt een straaltje zonneschijn door in je donkere gedachten.

Het verhaal hierboven is een voorbeeld van hoe een ander perspectief de macht van je slaapproblemen kan doorbreken. Als je anders naar je slaapproblemen leert kijken, ontstaat er plotseling geestelijke rust. Je trekt als het ware de angel uit de bij. Het beestje zoemt nog een beetje door, maar kan niet meer prikken.

slaapwijzer
1 Comment
 1. Annemarieke van Oijen 6 maanden geleden
  Reageren

  Beste William,
  Na een zeer lange periode van dramatisch slecht slapen gaat het weer geweldig. Als een roos. Je mails stuur ik door naar een vriendin die slecht slaapt. Maar…. sinds enige tijd hoor ik als het stil is een piepje in mijn linkeroor. En dan….. begint de hele ellende weer van voren af aan. Ik ga onmiddellijk weer in de Ik kan niet slapen stand. Wakker liggen, naar het piepje luisteren, proberen het te negeren, lukt niet, woelen etc. En de volgende dag brak. Ik heb al naar zo’n draadloos oortje geïnformeerd. Dit aansluiten op Ipad met Zen muziek. Als ik dat verdraaide piepje maar niet hoor. Dit heb ik nog niet geprobeerd. Je boek heb ik ooit ontvangen maar dit weer aan een andere vriendin gegeven omdat ik alweer zo heerlijk sliep. En nu dit.
  Heb je een piepje negeren advies?
  Hartelijke groet en dank voor je vele goede adviezen.
  Annemarieke van Oijen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen