Blog Column Slaapproblemen

Geef je nachtrust een boost door ‘s avonds te douchen

Douchen voor slapen

Een goede slaaproutine is van groot belang om los te komen van de dag en je lichaam en geest voor te bereiden op de nacht. Direct vanuit de hectiek van de dag in je bed springen zorgt gegarandeerd voor problemen. Uit pure vermoeidheid kan het nog wel lukken om snel in slaap te vallen, maar de onrust die je nog bij je draagt, steekt tijdens de nacht vroeg of laat de kop weer op. Het gevolg: onrustig slapen en doorslaapproblemen.

Trek gerust een uur uit voor een goede slaaproutine. Stop met het gebruik van schermen – telefoon, tablet, computer en liefst ook de televisie – en kies voor rustgevende activiteiten. Denk aan een puzzel, even lezen, gezellig kletsen met een familielid, een kleine wandeling en/of mediteren (binnen De Slaapomgeving vind je 27 goede suggesties). Een activiteit die zeker niet mag ontbreken is een warme douche of een bad.

Uit onderzoek van de universiteit van Texas blijkt dat een warm bad of een warme douche voor het slapen de slaap verbetert. De gemiddelde tijd om in slaap te vallen was 25 minuten bij de proefpersonen zonder douche- of baddersessie. Werd er wel een douche of een bad genomen dan nam deze tijd af tot 17 minuten.

De totale slaaptijd zou volgens de onderzoekers met een kwartier toenemen na blootstelling aan warm water tijdens de avond. Dit effect bleek echter statistisch niet significant te zijn. Hetzelfde geldt voor de 20% toename van de ‘slow-wave-sleep’ (diepe slaap) die gemeten werd bij proefpersonen die ’s avonds gedoucht of gebadderd hadden.

De reden dat een warme douche of een warm bad slaapbevorderend werkt, is dat het je lichaam de kans geeft om af te koelen. Dit is een vereiste voor goede slaap. Het warme water maakt de bloedvaten wijder. Door de verbeterde doorbloeding kan het lichaam meer warmte afstaan aan de omgeving. Uit het onderzoek blijkt dat een bad- of douchesessie het meest effectief is als deze 1 tot 2 uur voor het slapengaan plaatsvindt. Je lichaam heeft dan voldoende tijd om langzaam af te koelen.

Uiteraard is ’s avonds douchen of badderen geen wondermiddel of oplossing tegen slaapproblemen. Het is wel een fijne en rustgevende gewoonte met een bewezen positieve invloed op je slaap. Zonde om er geen gebruik van te maken toch?

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen