Blog Column Levensstijl Nieuws Slaapproblemen

Dit stofje zou waardevol kunnen zijn bij doorslaapproblemen

quercetine

Ooit gehoord van quercetine? Het is een zogenoemd ‘flavonol’ dat uit planten afkomstig is. Het komt veel voor in groenten en fruit. Met name kappertjes, uien, appels, bessen, boerenkool, bieslook, bramen, kersen en broccoli zijn belangrijke bronnen van dit antioxiadant. Ook zijn er supplementen met quercetine verkrijgbaar. 

Waarom ik je dit vertel? Onderzoek suggereert dat quercetine de afbraak van melatonine remt. Om het heel technisch uit te leggen: de lever breekt melatonine af via het enzym CYP1A. Quercetine remt dit enzym. 

Dit gegeven zou er op kunnen wijzen dat quercetine een positief effect kan hebben bij doorslaapproblemen. Immers, als melatonine langzamer wordt afgebroken is de waarschijnlijkheid om wakker te worden (en wakker te blijven!) minder groot.

Ik zeg dit uiteraard met een grote slag om de arm. Het onderzoek naar de werking van quercetine in relatie tot melatonine is bijzonder summier, iedereen reageert verschillend op bepaalde voedingsstoffen en doorslaapproblemen kunnen andere oorzaken hebben. 

Toch wilde ik het graag met je delen. Wellicht is het voor jou de moeite van het proberen waard. Je kunt hierbij een tijdje kiezen voor quercitine-rijke voeding en eventueel een goed supplement. 

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen