Blog Column Slaapproblemen

De Bohemian Rhapsody onder de slaapadviezen

Slaapadviezen

Sinds ik mij verdiep in de statistieken van Slaapwijzer.net valt het mij op dat er tijdens de nacht van zondag op maandag vrijwel altijd een enorme bezoekerspiek is. Soms verwelkom ik meer dan 10.000 bezoekers tijdens deze nacht. Veel meer dan op andere avonden/nachten. Het zijn vrijwel allemaal mensen die tijdens het weekend uit hun ritme zijn geraakt, langer wakker liggen dan gebruikelijk, uiteindelijk online hulp zijn gaan zoeken en op slaapwijzer.net terecht zijn gekomen. Uiteraard is dit geen verstandig idee. Je bent te laat en het licht van je telefoon werkt alleen maar averechts. 

Bohemian Rhapsody

De enorme bezoekerspiek na het weekend maakt me altijd weer (extra) bewust hoe belangrijk het is om een vast slaap- en waakritme te hebben. Onze biologische klok is extreem gevoelig. Een paar keer te lang uitslapen en je bent van het padje af. En helaas kost het vrijwel altijd weer een paar dagen om het ritme terug te vinden. Als ik een top 2000 zou moeten maken van (algemene) slaaptips zou het zorgen voor een vast slaapritme dan ook met stip op nummer 1 staan. Zie het maar als de Bohemian Rhapsody onder de slaapadviezen 😉 In hoofdstuk 2 van mijn boek vind je hier alle informatie over die je nodig hebt.

Hotel California

Een slaapadvies dat misschien wel op #2 staat van de Top 2000 – in hoofdstuk 3 van mijn boek wordt toegelicht – is zelf de regie houden en je leven niet laten bepalen door slaap(problemen). Met andere woorden, dit advies kun je zien als de ‘Hotel California’ van de lijst. Sorry, ik hou hierna op met deze rare vergelijking.  En soms gaan tip 1 en tip 2 niet helemaal lekker samen. Want juist in het weekend zijn er vaak (goede) redenen om de structuur kwijt te raken. Een gezellige verjaardag, een bruiloft, een avondje stappen of vrienden die langer blijven plakken zorgen er al snel voor dat het veel later wordt dan door de week.   

Welk advies voorrang geven? 

Wat te doen op dit soort momenten? Mijn advies: geniet van je weekend en laat tip #2 het op deze momenten winnen. Jij bent de baas over je leven en je moet je – zolang je je er uiteraard goed bij voelt – niet laten tegenhouden. Dus ga gewoon lekker een avondje op stap als je daar zin in hebt zonder je schuldig te voelen. De volgende ochtend is het echter belangrijk om tip #1 voorrang te geven. Met andere woorden: sta niet (veel) later op dan je gewend bent. Pak hooguit een uurtje extra, maar slaap geen gat in de dag. Misschien ben je de ‘day after’ wat minder fit, maar de rest van de week wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. 

Als je met onregelmatige werktijden te maken hebt, zul je ook ervaren dat dit een (extra) hindernis vormt om goed te slapen. Zeker als er ook sprake is van nachtdiensten. Uitdaging is om binnen de onregelmatigheid toch structuur te vinden. Soms makkelijker gezegd dan gedaan, dat realiseer ik me heel goed. Wellicht biedt dit artikel aanknopingspunten.   

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen