Blog Column

Komt er een dag dat slapeloosheid serieus wordt genomen?

slapeloosheid

Valt jou het ook op? Dat er langzaam maar zeker steeds meer aandacht komt voor slapeloosheid in de media? Het bekendste voorbeeld was natuurlijk het avondvullende programma ‘Heel Nederland Slaapt‘ van Omroep Max afgelopen november, maar ook bij Pauw zat onlangs een slaapdeskundige aan tafel en laatst werd ik attent gemaakt op een item bij het RTL Nieuws over de impact van slaapproblemen. Ook in het Financieel Dagblad zat laatst een speciale bijlage over slapeloosheid.

Hoewel ik op de inhoud vaak wel wat heb aan te merken – zie mijn column over ‘Heel Nederland Slaapt’ – vind ik het een goede ontwikkeling. Niet omdat ik denk dat deze programma’s heel veel aanknopingspunten bieden om beter te gaan slapen, maar omdat (de omvang van) het probleem op de kaart wordt gezet. Langzaam maar zeker wordt slapeloosheid steeds iets meer serieus genomen. We zijn er nog lang niet, maar er ontstaat een zekere erkenning.

Want hoe vaak komt het wel niet voor dat slapeloosheid helemaal niet serieus wordt genomen? Collega’s die hun schouders ophalen, vrienden die doen alsof ze je begrijpen of familieleden die nauwelijks rekening met je houden. Het ergst zijn de totaal zinloze adviezen waarmee wordt gestrooid alsof het pepernoten zijn op 5 december. ‘Drink een glaasje warme melk met honing’, ‘gebruik een homeopathisch middeltje’, ‘ga vanavond lekker vroeg naar bed’ of – nog een bekende – ‘gewoon stoppen met piekeren’. Misschien zijn ze wel goedbedoeld, maar het maakt tegelijkertijd ook pijnlijk duidelijk hoeveel onbegrip er is.

Zorgverzekeraars begrijpen ook nog altijd weinig van slapeloosheid. Het is de enige verklaring die ik kan bedenken voor het feit dat behandelingen voor een probleem met zo’n grote impact op alle aspecten van het leven niet tot nauwelijks worden vergoed. Ik hoop – sorry voor de beeldspraak – dat de ogen van de grote bazen langzaam maar zeker opengaan en dat goede behandelingen voor iedereen toegankelijk worden. Niet alleen voor de mensen met een peperdure plus-plus-plus polis of het geld op de bank om het zelf te bekostigen.

Laten we hopen dat er een beweging in gang is gezet die niet meer valt te stoppen. Dat slapeloosheid de aandacht en zorg krijgt die het verdient. Ik blijf me er zelf met hart en ziel voor inzetten. Met goede en eerlijke informatie op slaapwijzer.net, mijn gratis ebook en een voordelige en bewezen oplossing (7-stappen methode) die je risicoloos kunt proberen.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen