Blog Slaapproblemen Vermoeidheid overdag

Chronische slapeloosheid oplossen: 5 stappen om je doel te bereiken

Bijna elke nacht tegen wil en dank wakker liggen, van alles proberen om het probleem op te lossen (zonder resultaat) en je constant moe en futloos voelen. Het is leven met chronische slapeloosheid in een notendop. Als jou dit bekend in de oren klinkt, wil ik je op het hart drukken dat het – hoe moedeloos het ook kan aanvoelen – echt mogelijk is om je natuurlijke slaapvermogen terug te vinden. Om dit levensveranderende doel te bereiken is het cruciaal om deze 5 stappen te doorlopen.

Een vergelijking met een monster

Om goed uit te leggen wat ik bedoel, vergelijk ik slapeloosheid met een monster. Het maakt het voor mij makkelijk om ‘beeldend’ uit te leggen wat ik bedoel en het helpt jou als lezer om de stappen zo goed mogelijk te begrijpen. Alles valt op een logische manier op z’n plek.

Stap 1: het monster doorzien

Als je weet hoe chronische slapeloosheid ontstaat, groeit en blijft bestaan, heb je eigenlijk alle puzzelstukjes in handen om de knoop waar je in verstrikt bent geraakt te ontwarren. Bovendien zorgt het doorzien van het monster ervoor dat het vrijwel direct zijn kracht verliest. Het is helemaal niet zo angstaanjagend als dat het lijkt. Je hebt er minder van te vrezen dan je dacht. En alleen dat gevoel helpt je al om vrijwel direct beter te gaan slapen.

Stap 2: jezelf sterker maken

Als je zelf sterk bent, heb je van monsters niet zoveel te duchten. Dat is in een notendop de essentie van deze stap. Door het in de praktijk brengen van slimme slaapversterkende gewoontes – als een onderdeel van je levensstijl – ontwikkel je een krachtige ‘slaapgolf’, waar je je tijdens de avond en nacht op mee kunt laten voeren.

Stap 3: het monster geen eten meer geven

Vrijwel altijd geven mensen met chronische slaapproblemen hun monster te eten. Telkens opnieuw, op allerlei manieren. En vaak zonder dat ze het zelf doorhebben. Het gevolg: het monster blijft sterk of wordt zelfs krachtiger. En elke nacht staat je weer een strijd te wachten. Je moet het opnemen tegen een tegenstander die op oorlogssterkte is.

Het doel van deze stap is om te stoppen met het voeden van het monster. Het wordt hierdoor direct zwakker. En na verloop van tijd zal het langzaam verschrompelen. Die gevaarlijke tegenstander – die je dag en nacht in zijn greep hield – blijkt ineens weinig meer dan een plumpudding te zijn. Het gevolg is dat het fundament onder je slapeloosheid afbrokkelt en goed slapen weer vanzelfsprekend wordt.

Stap 4: het monster ontmaskeren

Het doel van deze stap is zien en ervaren dat het slapeloosheidsmonster eigenlijk niet gevaarlijker is dan een schoothondje. Een beestje dat af en toe kan keffen, maar waar je zeker niet bang voor hoeft te zijn. Het resultaat: slapen gaat weer zorgeloos aanvoelen, je vindt de geestelijke rust die je nodig hebt en je kunt de angst en spanning, die je waarschijnlijk jarenlang hebt gevoeld, eindelijk loslaten.

Stap 5: het monster het laatste duwtje geven

De vijfde en laatste stap richt zich op het slapen zelf. Het fundament onder je slapeloosheid is door de eerste 4 stappen verbrokkelt, maar het slapen zelf moet nog wel even gebeuren. Daar is geen ontkomen aan. Het is van groot belang dat je weet wat je moet doen als het slapen toch niet lukt en het monster begint te grommen. Door te kiezen voor de juiste strategie geef je het monster het laatste zetje.

Versla jouw ‘slapeloosheidsmonster’ (je hebt niks te verliezen en veel te winnen)

De 5 stappen die in dit artikel naar voren zijn gekomen spelen een hoofdrol in mijn nieuwe boek (Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’). De lezerservaringen op bol.com geven een goede indruk wat het in de praktijk brengen voor je slaap (en je leven) kan betekenen. Goed om te weten: het boek kent een niet goed, geld terug garantie van maar liefst 90 dagen, zonder kleine lettertjes of addertjes onder het gras.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen