Blog Column Slaapproblemen

Bijzonder onderzoek laat de invloed van mindset zien op ervaren slaapkwaliteit

Slaapproblemen mindset
Onlangs stuitte ik op een bijzonder interessant artikel op de website van Ergogenics met de titel: ‘Slechte nacht? Onderschat de rol van je mindset niet’. Onderzoekers in Colorado vertelden studenten dat een kwalitatief goede nachtrust voor bijna een kwart uit REM-slaap bestaat en dat je hersenen de volgende dag minder goed werken als het percentage REM-slaap onder de 20% zit.

Ze vertelden de studenten ook dat er een methode is, waarmee je aan de hand van de hersenactiviteit, hartslag en bloeddruk kunt berekenen hoeveel REM-slaap iemand de afgelopen nacht heeft gekregen. Met deze methode – die helemaal niet bestaat – bestudeerden de onderzoekers de proefpersonen. Daarna vertelden ze de helft van de deelnemende studenten dat ze meer dan genoeg REM-slaap hadden gehad, en de andere helft dat ze juist weinig REM-slaap hadden gekregen. Totaal willekeurig, want dit kan helemaal niet op deze manier vastgesteld worden. Maar dat wisten de studenten natuurlijk niet… 

Vervolgens lieten de onderzoekers de studenten een test doen. Zij kregen een reeks cijfers te horen die ze foutloos bij elkaar op moesten tellen. En wat bleek? De studenten die te horen hadden gekregen dat ze te weinig REM-slaap hadden gehad, presteerden een stuk slechter dan de studenten die verteld was dat ze een kwalitatief goede nacht hadden gehad. De onderzoekers vroegen de studenten ook nog of hoe ze zelf hun slaapkwaliteit zouden beoordelen. En ook hier was het resultaat opmerkelijk. De eigen beoordeling had minder invloed dan de beoordeling van de onderzoekers. 

Het onderzoek laat maar weer eens kraakhelder zien hoe belangrijk de mindset is. Natuurlijk kun je overdag merken dat je een slechte nacht hebt gehad, maar door doemdenken en teveel te focussen op de negatieve effecten wordt het ongemak en de angst die je ervaart alleen maar groter. Probeer het te doorbreken. Verstop de wekker, laat alle onnodige spanning van je af vallen en zorg dat jij de regie hebt en niet je slapeloosheid. Ik verwacht dat de artikelen die je hieronder vindt je hierbij gaan helpen. Zeker de moeite waard om even te lezen. 


Ook binnen mijn 7-stappen methode speelt de mindset een centrale rol. Hieronder een kort overzicht wat je kunt verwachten als je er (totaal risicoloos: niet goed is geld terug) mee aan de slag gaat: 

  • Hoe je doeltreffend stopt met het ‘voeden’ en laten groeien van jouw ‘slaapangst’ (hoofdstuk 1.2)
  • 8 onbewuste gewoonten die minder onschuldig zijn dan het lijkt (hoofdstuk 1.2)
  • Hoe ‘neuro-associaties’ ervoor gaan zorgen dat ‘slaapangst’ geen kans krijgt (hoofdstuk 1.3)
  • Hoe je voor het slapengaan heel eenvoudig je zorgen van je af kan zetten (hoofdstuk 5.1)
  • Hoe ‘rustgedachten’ je angst in perspectief plaatsen en je de rust geven om snel in slaap te vallen (hoofdstuk 6.4)
  • Een simpele truc om met een glimlach in slaap te vallen (hoofdstuk 6.5)
slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen