Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

Elke dag een half uurtje met ‘beter slapen’ bezig zijn (en niet langer)

Het is een grote valkuil waar veel mensen met slaapproblemen met beide benen in stappen: de hele dag met (beter) slapen bezig zijn. Het is begrijpelijk, want je wilt niks liever dan je nachtrust herstellen. Toch is het effect vrijwel altijd dat je alleen maar dieper het moeras wordt ingetrokken.

Onbewust maak je de macht van je slaapproblemen groter en groter. Je bent de hele dag bezig met de ‘vijand’ waar je het tegen op moet nemen. Het monster wordt continu gevoed. Het gevolg: je ligt vol spanning in bed en ‘loslaten’ – een voorwaarde om goed te slapen – is totaal onmogelijk.

Mijn advies is dan ook om niet teveel met het verbeteren van je slaap bezig te zijn. Focus op je gezin, je werk, je hobby’s en alle andere dingen die jouw energie verdienen. Indirect bewijs je je nachtrust hiermee een grote dienst.

Maar kun je dan helemaal niet meer met het verbeteren van je slaap bezig zijn? Zeker wel. Probeer het echter een vaste plek te geven binnen je levensstijl, zodat je er niet meer over na hoeft te denken.

Als je elke dag vaste slaaptijden aanhoudt, veel naar buiten gaat (daglicht is een eerste levensbehoefte), beweegt, bewust ontspanning zoekt, suikerrijke voeding mijdt en een vaste slaaproutine hanteert, wordt dit vanzelf ‘het nieuwe normaal’. Er ontstaat ruimte en energie om je op andere – belangrijkere – dingen te focussen en je slapeloosheid verliest langzaam haar macht.

Mijn advies is om elke dag een half uurtje uittrekken om wel bewust met je slaap bezig te zijn. Tijdens deze periode kun je evalueren wat er goed gaat, wat er bijgestuurd moet worden en hoe je eventuele nieuwe adviezen een vaste plek kunt geven binnen je leven. En even piekeren of stoom afblazen kan ook. Dan ben je er daarna van af.

Door slaapadviezen een vaste plek te geven binnen je levensstijl en elke dag niet meer dan een half uurtje actief bezig zijn met ‘beter slapen’, bereik je het meest. En je leven, doelen en dromen krijgen de aandacht die ze verdienen!

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen