Blog Levensstijl Slaapproblemen

5 tips die gaan zorgen voor (veel) betere slaap in 2022

Beter slapen 2022
In dit artikel wil ik 5 slaaptips voor 2022 met je delen. Ik ben ervan overtuigd dat ze je gaan helpen om beter (en fijner) te slapen en met meer plezier door het leven te gaan in het nieuwe jaar. 

1. laat je niet bang maken

Je moet goed slapen, want anders zijn de gevolgen niet te overzien. Berichten met deze strekking worden regelmatig geplaatst door de media en – tot mijn verbazing en irritatie – met enige regelmaat ook door ‘slaapdeskundigen’.

Mijn nadrukkelijke advies: trek je er geen sikkepit van aan en laat je niet bang maken. Haal je schouders op als je zoiets voorbij ziet komen en ga over tot de orde van de dag. Het is allemaal lang niet zo dramatisch als het wordt gepresenteerd (zie leestip 1, leestip 2 en leestip 3). 

2. Probeer slaap niet af te dwingen: wat komt, dat komt

Slaap laat zich niet afdwingen en ‘je best doen’ – wat bij talloze andere dingen in het leven een prima strategie is – heeft geen enkele zin. Integendeel, je duwt het alleen maar verder weg. Je hebt er geen enkele controle over.

Maar wat doe je dan als je in bed ligt? Mijn advies is simpel: probeer voor een ‘wat komt, dat komt houding’ te kiezen en het simpelweg zo leuk mogelijk te hebben met jezelf. Er zijn bijvoorbeeld heerlijke visualisatie-oefeningen waar je helemaal in op kan gaan, zonder je brein te belasten (voorbeeld 1 en voorbeeld 2).

Wat kun (en moet) je wel doen aan het verbeteren van je slaap? Het antwoord vind je in dit artikel.

3. Wees lief voor jezelf

Aan de ene kant is dit een heel rechttoe-rechtaan: doe (ook) dingen die je leuk vindt, maak mooie plannen en las pauzes in tijdens het drukke leven. Het geeft je leven meer kleur, maar zal ook een positief effect hebben op je slaapkwaliteit.

Op een onbewust niveau wil ik je adviseren om het ‘onnodig lijden’ dat vaak met slapeloosheid gepaard gaat te voorkomen. Wat ik hiermee bedoel leg ik uit in dit artikel. Om een lang verhaal kort te maken: vier wat vaker een feestje met jezelf

4. Breng niet meer dan 8 uur in bed door en haal geen slaap in overdag

Niet langer dan 8 uur in je bed liggen (of je nou slaapt of niet) en geen slaap inhalen (uitslapen, dutjes of extra vroeg naar bed). Het is niet het meest ‘sexy’ advies, maar het is oh zo belangrijk. Ik kan zelf uitleggen waarom, maar ik laat dit liever over aan slaapwetenschapper Merijn van de Laar. In een video van de Universiteit van Nederland legt hij kraakhelder uit waarom focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit van groot belang is. 

5. Stop met pappen en nathouden en kies voor een doeltreffende aanpak

Als je voor je gevoel muurvast zit in het drijfzand van chronische slapeloosheid, wil ik je op het hart drukken om te stoppen met ‘aanmodderen’ en aan de slag te gaan met de ‘monster-methode‘. Wat het voor je slaap (en je leven) kan betekenen, lees je onder andere binnen deze lezerservaringen en de Bol.com reviews.

 

Mijn advies is om het boek in de periode rond kerst en oud & nieuw rustig te lezen en in het nieuwe jaar aan de slag te gaan met de methode
slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen