Blog Column Slaapproblemen

Artikelen over slecht slapen waar ik een bloedhekel aan heb (en hoe het ook kan)

slapeloosheid relatie
Het is al bijna 2 weken geplaatst, maar ik werd er pas dit weekend op attent gemaakt. Een artikel van De Margriet met de ronkende titel: 5 redenen waarom slecht slapen funest kan zijn voor je relatie.  

Misschien ligt het aan mij, maar ik heb een bloedhekel aan dit soort artikelen. Er wordt op de redactie een kop verzonnen die de aandacht trekt – alles voor de kliks – en vervolgens gaat een redacteur zonder enige kennis van zaken aan de slag om het bijbehorende artikel samen te stellen.

De inhoud is vervolgens natuurlijk dramatisch. Ik citeer: ‘je brein focust zich alleen nog maar op pure noodzakelijkheden, zoals eten en naar de wc gaan’ en ‘sociaal zijn wordt compleet vergeten’. En natuurlijk worden er weer allerlei ziektes en aandoeningen bijgehaald, waar je meer kans op hebt als je slecht slaapt.

Het resultaat van deze – en vele andere artikelen met een vergelijkbare strekking – is dat de druk op slechte slapers alleen maar toeneemt. Wat moet je wel niet denken? Als ik niet heel snel beter slaap, dan verpest ik mijn relatie en loop ik ook nog eens extra kans op allerlei ziektes. Een waar schrikbeeld natuurlijk.

Als slaapdeskundige probeer ik die druk juist weg te nemen, onder andere met de artikelen op mijn website en mijn 7-stappen methode. Daarom baal ik ook als een stekker van al die eenzijdige berichtgeving, waarbij slapeloosheid in verband wordt gebracht met allerlei dramatische gevolgen.

Het kan ook op een andere manier en daar zouden de media veel vaker voor moeten kiezen. Goede informatie over slapeloosheid kan het probleem juist in perspectief plaatsen en druk wegnemen. En dat levert artikelen op die in mijn ogen veel interessanter (en minder stompzinnig) zijn.

Enige tijd geleden schreef ik bijvoorbeeld een artikel met de titel ‘stress door slaapproblemen: deze 12 slaapfeitjes geven je geestelijke rust’. In het artikel vind je feitelijke informatie over slapeloosheid waaruit blijkt dat het allemaal minder dramatisch is dan het lijkt. Ik kan je adviseren om het eens te lezen (als je dat nog niet gedaan hebt):

https://slaapwijzer.net/stress-slaapproblemen/

Tot slot nog even terug naar het artikel van De Margriet. Als ik daar zou werken zou ik de titel willen veranderen in: ‘waarom slecht slapen funest is voor relaties waarbij je alleen beter af bent’ of  – nog liever – de positieve variant: ‘waarom slapeloosheid je relatie hechter kan maken’.

Natuurlijk hebben slaapproblemen altijd hun weerslag en is het niet altijd makkelijk. In goede relaties wordt er echter open over gepraat, is er wederzijds begrip, leer je elkaar extra goed kennen en zorgt het op de lange termijn alleen maar voor een hechtere band!

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen