Blog Column Nieuws Slaapproblemen

Alcoholvrij bier als slaapmiddel? Voor Spaanse verpleegsters wel

alcoholvrij bier slaap

Op regenachtige zondagmiddagen mag ik mij altijd graag verdiepen in onderzoeken die onlangs (en in het verleden) zijn gedaan over slaap(problemen). Soms is het puur tijdverdrijf, soms kom ik tot nieuwe (waardevolle) inzichten en soms levert het gewoon leuke weetjes op. En onder die laatste categorie valt wat mij betreft het volgende onderzoek dat ik graag met je wil delen. Gewoon omdat het kan en omdat ik hoop dat je het interessant vindt. Je slaapt beter na een glas alcoholvrij bier. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Extremadura in Spanje.

De onderzoekers hebben dit getest door een groep verpleegsters (met stressklachten) gedurende 14 dagen bij het avondeten 1 glas met 333ml alcoholvrij bier te laten drinken. Het resultaat was opmerkelijk. De deelnemers vielen sneller in slaap en de ze bewogen significant minder tijdens hun slaap (wat een diepere slaap impliceert). De theorie achter de werking is dat de hop in het bier (eigenlijk de stof lupuline) de zogenoemde GABA-receptor in de hersenen beter laat werken. GABA – dat staat voor Gamma-aminoboterzuur – is een neurotransmitter die in de hersenen.

Ter conclusie: zie dit onderzoek hooguit als een interessant feitje en ga alcoholvrij bier zeker niet zien als een wondermiddel. Drink het ook vooral niet als je het niet lekker vindt. Als je er wel van houdt en graag iets drinkt tijdens de avondmaaltijd. Waarom zou je het niet uitproberen? Wellicht ervaar je hetzelfde als de Spaanse verpleegsters.

Belangrijk om te vermelden: ook ‘gewoon’ bier bevat hop. Het negatieve effect van alcohol op de slaapkwaliteit doet de voordelen hiervan echter teniet. GABA – de neurotransmitter waar hop invloed op heeft – is overigens ook als supplement verkrijgbaar.

slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen