Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

5 tips om ‘slim’ te investeren in een goede nachtrust en teleurstellingen te voorkomen

Frustratie, een lege portemonnee, en het gevoel dat ‘niks helpt’. Voor veel mensen met slaapproblemen is dit het enige wat zij over hebben gehouden na talloze pogingen om met ‘wondermiddelen’ en ‘oplossingen die geen oplossing bleken te zijn’ hun nachtrust te verbeteren.

De lijst met ‘investeringen’ is vaak eindeloos. Van allerlei homeopathische middeltjes en kussensprays tot dure accupunctuur behandelingen en het laten controleren van aardstralen. Je kan je eigen rijtje met mislukkingen in je hoofd waarschijnlijk zonder problemen opstellen.

Naast frustratie en een lege portemonnee hebben deze mislukte ‘investeringen’ een dieper effect dat een stuk schadelijker is. Het gevoel dat je een hopeloos geval bent wordt keer op keer bevestigd. En dat maakt goed slapen alleen maar lastiger. Je moet namelijk iets presteren wat je niet beheerst. Elke nacht weer.

Mag je dan nooit meer ‘investeren’ in een goede nachtrust? Zeker wel, maar doe het met de juiste verwachtingen en doe het strategisch. Dat klinkt een beetje vaag besef ik me, maar ik verwacht dat de 6 tips hieronder je een goed beeld geven van wat ik bedoel.

  • Kies voor producten/hulpmiddelen die bijdragen aan een koele, donkere en stille slaapomgeving. Dit is essentieel voor een goede nachtrust.
  • Blijf lezen. Er zijn zoveel goede boeken die je kunnen helpen om beter om te gaan met stress, zorgelozer in het leven te staan en negatieve vicieuze cirkels te doorbreken. Je bent nooit uitgeleerd.
  • Zie ‘investeringen’ in een betere nachtrust altijd als hulpmiddel of als steuntje in de rug en niet als oplossing of wondermiddel. Het voorkomt ‘vastklampgedrag’, onrealistische verwachtingen en teleurstellingen.
  • Blijf je verdiepen in je eigen ‘binnenwereld’. Mindfulness is bijvoorbeeld een geweldige benadering om ‘slaapsaboterende’ angsten te doorbreken en de geestelijke rust te vinden om je slaap te herstellen. Er zijn uitstekende boeken, (online) cursussen en apps beschikbaar.
  • Let op de garantie en ga na of je een product terug kunt sturen als het de beloftes niet waarmaakt.
slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen